Največji uspeh ob jubileju

Največji uspeh ob jubileju

Dobro je vedeti | jun. '12

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je konec aprila na 26. seji razpravljal o več temah. Za naše bralce bo zagotovo zanimivo stališče sveta do poročila o poslovanju Zavoda Vzajemnost v letu 2011, torej institucije, katere glasilo pravkar prebirate.

Svet je ocenil, da je bilo poslovanje zavoda Vzajemnost uspešno tudi lani. Tako oceno si nedvomno zasluži na podlagi podatkov iz poročila. V minulem letu je zavod praznoval 10. obletnico svojega obstoja. Prav v tem letu pa je kljub ekonomski krizi dosegel najboljše poslovne rezultate. Presežek prihodkov bo zavod tako kot doslej namenil izključno čim večji kakovosti revije, pripravi in tisku prilog, ohranitvi dosedanje cene, ki se že nekaj let ni spremenila, tako da bo revija tudi v prihodnje cenovno dosegljiva kar najširšemu krogu bralcev, spodbudam za ohranitev naročniškega razmerja in pridobivanju novih naročnikov. Uspešnosti pa ni mogoče ocenjevati le po finančnih kazalcih, temveč po uresničevanju poslanstva zavoda, so menili člani sveta. Zavod Vzajemnost ima namreč od leta 2001 dva ustanovitelja - ZPIZ in ZDUS, revija Vzajemnost pa je pod okriljem pokojninskega zavoda izhajala vse od leta 1974 dalje. Namen zavoda je, da kot nepridobitna organizacija zagotavlja z revijo kakovostno informiranje o dejavnostih ustanoviteljev ter o aktualnih vprašanjih in problemih, ki zadevajo predvsem življenje starejših.
V razpravi je bilo poudarjeno, da zavod uspešno uresničuje svoje poslanstvo, kar pa zadeva krog naročnikov, je spodbudno dejstvo, da je Vzajemnost po raziskavi slovenske oglaševalske zbornice tudi v minulem letu ohranila med slovenski mesečniki prvo mesto po prodani nakladi. Tako je povprečna plačana naklada v letu 2011 dosegla 31.625 izvodov, kar je le nekoliko manj kot leta 2010; upad prodaje pa je predvsem posledica vse manjše kupne moči starejšega prebivalstva. Pri tem pa je spodbudno, da prav naročniki Vzajemnosti sodijo med tiste, ki odločilno pripomorejo k pridobivanju novih naročnikov. Zato vam gre, spoštovani bralci, naša zahvala. Pri tem pa bi rada spodbudila še tiste, ki doslej še niste razmišljali o tem, da bi Vzajemnost priporočili svojim znancem. Prepričana sem, da vam bodo za priporočilo hvaležni.
Spodbudno je tudi to, da se starostna struktura naročnikov v zadnjem obdobju pomlajuje. Podatki namreč kažejo, da je približno tretjina vseh naročnikov, ki so to postali po letu 2004, v povprečju starih 64 let. Razveseljiva je tudi ugotovitev iz lanske ankete, da je večina naročnikov z revijo zadovoljna v celoti.
Svet se je podrobno seznanil tudi s prizadevanji za stalno rast kakovosti revije. Ocenil je, da so stalne rubrike primerna podlaga za oblikovanje vsebinsko bogatih prispevkov, ki lahko bistveno pripomorejo h kakovosti življenja ne le starejšega prebivalstva, temveč tudi vseh drugih. Ker je revija namenjena vam, spoštovani bralci, in ste lahko le vi objektivni razsodniki o njeni kakovosti, si želimo še tesnejšega sodelovanja z vami. Zato vas pozivamo, da nam pišete v rubriko »Pisma bralcev« in se še bolj odzivate na vsebino.
Svet je pozitivno ocenil tudi različne oblike brezplačnega svetovanja naročnikom. Menil je, da je treba v prihodnje še razširiti to dejavnost.

Letni dodatek bo izplačan kasneje. Po 136. d členu zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se mora letni dodatek (bolj znan pod nazivom regres) izplačati skupaj z rednim izplačilom majskih pokojnin. Le v izjemnih primerih se lahko dodatek izplača v dveh delih ali pa kasneje. Po dogovoru z ministrstvom za finance in ministrstvom za delo je bilo zaradi sprejemanja t. im. interventnega zakona, ki bo določal drugačne in nižje zneske letnega dodatka za letošnje leto, sklenjeno, da naj bi bil dodatek izplačan kasneje, najpozneje pa v mesecu juliju. Svet pokojninskega zavoda se je s tem strinjal.

Sofinanciranje rekreativne, športne in kulturne dejavnosti upokojencev in invalidov. V finančnem načrtu za letos je določeno, da bo ZPIZ za rekreativno, športno in kulturno dejavnost, ki jo organizirajo zveze društev upokojencev in invalidov, prispeval 192.896 evrov. Svet zavoda je sklenil, da bo ta sredstva tudi letos razdelil na podlagi javnega razpisa v dosedanjem razmerju 85 odstotkov za upokojence in 15 odstotkov za invalide. Imenoval je štiričlansko komisijo, ki bo pripravila  predlog za konkretno razdelitev teh sredstev.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media