Vaš svetovalec Dušan Bavec junij 2012

Vaš svetovalec Dušan Bavec junij 2012

Dobro je vedeti | jun. '12

Odpoved zavoljo poslovnih razlogov
Bralec bo v kratkem dobil odpoved pogodbe o zaposlitvi zavoljo poslovnih razlogov. V zdajšnjem podjetju je zaposlen 8 let in 7 mesecev, star pa je 48 let. Zanimajo ga predvsem pravice, ki mu gredo, še posebej pa to, kaj je podlaga za določitev odpravnine.

Upoštevaje delovno dobo v podjetju, je bralec v skladu z 92. členom zakona o delovnih razmerjih (ZDR) upravičen do odpovednega roka 45 dni, ki začne teči naslednji dan po vročitvi odpovedi. Delodajalec in delavec se skladno z 94. čl. ZDR lahko dogovorita o ustreznem denarnem povračilu namesto dela ali celotnega odpovednega roka, tak dogovor pa mora biti sklenjen v pisni obliki. Delavec je v času odpovednega roka upravičen iskati novo zaposlitev in je s tem upravičen do plačane odsotnosti z dela v trajanju dve uri na teden. Priporočljivo pa je, da v tem času delavec izkoristi tudi sorazmerni del dopusta, da katerega je upravičen.
Bralec je upravičen tudi do odpravnine, ki gre v skladu s 109. čl. ZDR tistemu delavcu, ki je pri delodajalcu zaposlen vsaj eno leto. Delavec, zaposlen od 5 do 15 let, pri delodajalcu, ki mu daje odpoved, je upravičen do odpravnine v višini četrtine osnove za vsako dopolnjeno leto dela pri njem. Osnovo predstavlja povprečna mesečna bruto plača, ki jo je delavec prejel v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo ali bi jo prejel, če bi delal. Upoštevajo se zadnje tri mesečne bruto plače, ki so bile delavcu dejansko izplačane, preden je prejel odpoved, in nikakor ne zadnje tri plače pred prenehanjem delovnega razmerja. Upoštevati se mora osnovna plača, povečana za dodatek na delovno dobo.
Ker bo bralec ob predvidenem izteku odpovednega roka zaposlen pri zadnjem delodajalcu 8 let in 9 mesecev, je torej upravičen do osmih četrtin navedene osnove, kar sta dve njegovi povprečni bruto plači iz zadnjih treh mesecev pred odpovedjo. Štejejo se le polna leta (ne meseci) dela pri delodajalcu, ki daje odpoved, in ne skupna delovna doba.
Delovno razmerje delavcu torej preneha šele z dnevom izteka odpovednega roka. V naslednjih 30 dnevih se ima pravico (ne pa tudi dolžnost) prijaviti na zavodu za zaposlovanje, kjer lahko uveljavlja pravico do denarnega nadomestila v trajanju 6 mesecev.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media