Raziskovalec kulturne dediščine

Raziskovalec kulturne dediščine

Zgodbe | jun. '12

V Evropskem letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti je Slovenija izbrala ambasadorje dejavnega staranja, ki naj bi pripomogli k širjenju sporočil o pomenu sodelovanja med generacijami. To so Ivo Daneu, Peter Florjančič, dr. Mateja Kožuh Novak, Neža Maurer, Vlasta Nussdorfer, Rok Terkaj in Mito Trefalt.
Tudi univerza za tretje življenjsko obdobje je izbrala svoje ambasadorje: najdejavnejše člane prostovoljce po regijah. Tokrat predstavljamo Iva Puharja z Grosuplja.


Svojo delovno dobo je preživel kot terenski veterinar, veterinarski inšpektor in tehnolog, nazadnje pa je vodil rejo piščancev in puranov. Pri svojem delu je veliko komuniciral z rejci perutnine, zato pravi, da mu je delo z ljudmi in sodelovanje v skupini v veliko veselje. Univerza za tretje življenjsko obdobje pa mu je tako rekoč pisana na kožo.
V Grosupljem se ji je pridružil leta 2006 in obiskoval različne krožke: računalništvo, digitalno fotografijo (v tej skupini je tudi animator) in nordijsko hojo. V študijski skupini etnologija z domoznanstvom, kjer je bil prav tako animator, je veliko dela in časa namenil zbiranju gradiva, fotografiranju kapelic in pripravi slik za knjigo Naše kapelice, ki je nastala pri tem predmetu.
Kot pravi Ivo Puhar, je kljub upokojitvi še vedno poln energije in nemirnega duha, zato preprosto ne more in ne želi sedeti doma brez dela, učenja in ustvarjanja. Poleg izobraževanja je dejaven še na drugih področjih. Ker rad poje, je na Polici pri Grosupljem, kjer živi, leta 2004 ustanovil pevsko skupino, ki goji  tradicionalno ljudsko petje. Skupina je imela že več kot osemdeset nastopov po kulturnih domovih v Sloveniji in se medgeneracijsko povezuje z učenci osnovne šole Polica. Leta 2007 se je pridružil društvu za varstvo voda Polica - Bistrina, ki so ga ustanovili zato, da bi si v lokalnem okolju zagotovili samooskrbo z zdravo pitno vodo. V društvu opravlja delo tajnika in s svojim strokovnim znanjem veliko pripomore h kakovosti zdrave in neoporečne vode.
Nemirni duh ga še vedno vodi v gore, na pešpoti in na potovanja. Skupaj z družino, z ženo in dvema hčerkama se je v svojem življenju veliko potepal po domovini in po svetu. Kot pohodniki so prehodili številne znane in tudi odmaknjene poti ter osvojili številne vrhove. Lahko se tudi pohvali, da je osvojil 5500 visoki vrh v Nepalu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media