Recepti junij 2012

Dobro počutje | jun. '12

Zdrobove rezine s skuto
V posodi gladko zmešamo 500 g skute, 3 žlice kisle smetane, 2 jajci, žličko soli in 6 žlic pšeničnega zdroba. Postavimo v hladilnik za eno uro, da se zmes poveže. Zatem zmočimo dve manjši krpi, jih potresemo z drobtinami in na vsako naložimo polovico skutne zmesi. Oblikujemo štruci, zavijemo s krpo, konce privežemo in postavimo v slan krop, da je vsaka štruca do polovice v vodi. Kuhamo 25 minut. Skutno štruco vzamemo iz vode, počakamo 5 minut, nato odvijemo in narežemo na rezine. Ponudimo z mesno omako in solato.
Opomba: Med skuto po želji vmešamo izbrano zelišče (peteršilj, timijan, drobnjak, pehtran, koper,...) in/ ali drobno narezano zelenjavo (zelje, brokoli, ohrovt, špinačo,...). Namesto v krpo zmes naložimo na svetlečo stran aluminijeve folije, zavijemo in skuhamo v slanem kropu.

Zelena kremna rižota
Manjši korenček narežemo na kolesca in na koščku masla na hitro popražimo. Dodamo riž za rižoto, premešamo, počakamo, da postekleni, nato zalijemo z zajemalko vroče vode ali vroče jušne osnove in pustimo, da voda povre. Postopoma prilivamo vodo ali juho in vsakokrat pustimo, da tekočina povre. Med skrbnim mešanjem kuhamo 10 minut. Nazadnje v rižoto dodamo narezane mlade bučke, šparglje in socvetja brokolija, po potrebi prilijemo tekočino ter odkrito kuhamo še največ tri minute. Rižoto solimo, vmešamo košček masla, obilno potresemo s svežim peteršiljem, drobnjakom, narezanim čemažem ali divjim porom. Ponudimo s parmezanom ali drugim aromatičnim trdim sirom.

Francoska solata
V slan krop stresemo zamrznjeno zelenjavo za francosko solato ali svež korenček, grah, kocke krompirja. Skuhamo do mehkega. Ohlajeni kuhani zelenjavi dodamo majonezo in vse previdno premešamo. Za pikantnejšo različico v solato dodamo še oplaknjene kapre, narezane oljke ali mlado čebulo, česen, celo nekaj filejev inčunov, žličko gorčice, trdo kuhana jajca in na drobne kocke narezane kisle kumarice. Za bolj osvežilen okus solate, vanjo zamešamo drobno narezano kislo jabolko, del majoneze pa nadomestimo z jogurtom.

Sočno pecivo z rabarbaro
Kilogram stebel rabarbare po potrebi tanko olupimo, dobro umijemo in narežemo na dva centimetra velike kose.
V kozico stresemo 150 g sladkorja, tri žlice (malinovega) sirupa, narezano rabarbaro, pokrijemo in pustimo stati 10 minut, da se začne izcejati sok. Nato kozico pristavimo in kuhamo na šibkem ognju pet minut, da se rabarbara zmehča.
Pravokotni model namastimo, pečico vklopimo na 170 stopinj. Na dno modela naložimo dve plasti prepečenca in ga namočimo z razredčenim malinovim sirupom.
V posebni posodi stepemo 2 dl sladke smetane, ji dodamo tri rumenjake, vanilijev sladkor in limonovo lupinico ter stepamo dalje, da zmes dobro naraste. Dobljeno kremo naložimo na plast prepečenca, vse potresemo s 100 g mletih mandljev in na vrh naložimo zmehčano rabarbaro. Model postavimo v segreto pečico za 15 do 20 minut.
Medtem stepemo sneg iz treh beljakov, ki smo mu vmešali žlico sladkorja in nekaj kapelj limonovega soka. Napol pečeno pecivo vzamemo iz pečice in nanj hitro naložimo pripravljen beljakov sneg. Takoj postavimo nazaj v pečico in pečemo še približno 10 minut, da beljakova kapa rahlo porjavi. Pečeno sočno sladico zajemamo z žlico ali zajemalko, če smo jo namočili manj, pa narežemo na rezine. Sladica je najbolj okusna še topla.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media