Po toči ukrepajmo čim prej

Po toči ukrepajmo čim prej

Prosti čas | jun. '12

Močan veter in toča lahko naredita znatno škodo na vrtu, v sadovnjaku in na okrasnem rastlinju. Veter polomi veje ali celotne rastline, toča pa oklesti listje, polomi vejevje in poškoduje plodove. Seveda vremenskih ujm ne moremo preprečiti, lahko pa zmanjšamo škodo, ki nastane zaradi teh pojavov.

Poškodovana debla najprej obrežemo z ostrim nožem, da zgladimo rane in tako zmanjšamo njihovo površino, s tem pa tudi možnost okužb in omogočimo lažje celjenje. Premaz opravimo s cepilno pasto. Najprimernejši je cepsan, ki je izdelan na sintetični podlagi in v eni minuti ustvari zaščitni film, ki preprečuje okužbo. Premaz ni topen v vodi in mu tudi dež ne more do živega. Stolčeno listje otežuje fotosintezo, zato je pomoč nujna, poškodovani plodovi pa so idealno mesto za okužbe z različnimi rastlinskimi boleznimi, ki jih prenašajo insekti, veter ali človek. Zato je prvi korak preprečevanje okužb, kar dosežemo s škropljenjem s fungicidi (žveplenimi ali bakrenimi pripravki). Lahko pa uporabimo kombinacijo gnojila in fungicida, kot je Regenerin. Poudariti kaže, da vsa gnojila ne delujejo na ta način. Dobro gnojilo mora namreč rešiti več problemov hkrati. Pospešiti mora celjenje ran na vejah, na plodovih, listju in steblih, preprečiti mora okužbe in rastlini nuditi dodatno energijo, ki ji bo pomagala prebroditi obdobje poškodb in okužb.

Z ustreznim ravnanjem po toči lahko rešimo vsaj naslednji pridelek. Takoj po končanih padavinah drevje, vinograd ali vrt poškropimo foliarno z raztopino Regenerina. Lahko mu dodamo tudi kak fungicid na kisli osnovi ali pa žveplo. S tem delovanje Regenerina še izboljšamo. Škropimo 3-krat zapored s presledki 4 dni. Če je poškodba tako huda, da listja ni več, uporabimo kombinacijo škropljenja in zalivanja, in to prav tako 3-krat zapored v presledkih 4 dni. Tako preprečimo okužbe. Rane se bodo zaprle in posušile, rastlina si bo nabrala moči in vnovič začela odganjati. Pomembno je le, da ne izgubljamo časa, da damo novim poganjkom čas, da lahko olesenijo in s tem preprečimo pozebo v prihodnji zimi. Naslednje leto tako ne bomo izgubili pridelka, sadje, trta, okrasno grmičevje in druge rastline bodo imele možnost nastaviti brste, omogočeno bo cvetenje in normalen pridelek.
Na vrtu je treba oceniti, ali je reševanje vrtnin sploh smiselno ali pa ni morda bolje uničene rastline odstraniti in posaditi nove. Če smo se odločili za reševanje, jih poškropimo z enako mešanico Regenerina, kot je opisano. Primerno pa jih je tudi zaliti z 10-krat močnejšo raztopino, kot je predvidena za foliarno gnojenje. Rastline si bodo opomogle in začele cveteti.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media