Prijetno posedanje v senci na balkonu

Prijetno posedanje v senci na balkonu

Prosti čas | jun. '12

Sončno vreme in ozelenela narava nas vabita na prosto. Zato je skrajni čas, da z balkona odstranimo nepotrebno kramo in si uredimo ali preuredimo bivalni kotiček na prostem, kjer bomo uživali v lepih jutrih in večerih.

Učinkovita prenova zunanjega bivalnega prostora ni nujno velika in draga investicija. Že z drugačno postavitvijo zdajšnjega pohištva dosežemo učinek novega. Marsikaj lahko izdelamo ali obnovimo kar sami. Vrtno pohištvo na novo pobarvamo, dodamo nove sedežne blazine v modnih barvah in vzorcih, živahen prt ali kak manjši kos fiksnega ali zložljivega pohištva. To je lahko odlagalna mizica ali dekorativno stojalo za rože. Tudi s postavitvijo novih senčil ali svetil osvežimo zunanji ambient. Najpomembnejši uporabni in okrasni element opreme pa je ustrezna balkonska ozelenitev.
Načrtovanje in izvedbo večjih sprememb pa raje prepustimo strokovnjakom. Pri prenovi balkona ali terase v večstanovanjskem objektu moramo misliti na sosede in nikakor ne smemo kakorkoli posegati v njihov zunanji bivalni prostor. Prav tako ne smemo motiti bivanja na njihovem balkonu, ko se ukvarjamo s svojimi dejavnostmi.

Majhen balkon – popoln kotiček za sprostitev
Balkoni so velikokrat ponesrečenih oblik - dolgi in ozki, pogosto tudi niso pokriti. A na še tako majhnem balkonu je mogoče ustvariti prijeten zelen kotiček, če si omislimo opremo manjših dimenzij in zložljive ter večnamenske elemente, kot je klop za sedenje in shranjevanje. Omislimo si visečo mizico, ki jo obesimo na balkonsko ograjo ali pritrdimo na steno. Pravokotna ali polkrožna mizica iz različnih materialov in z nastavljivo višino je ponavadi zložljiva. Dodamo ji primerne plosko zložljive stole iz lesa, kovine ali plastike, ki so enostavni za shranjevanje. Uporabna je tudi zložljiva balkonska garnitura iz lesa ali kovine (sestavljena iz zložljive mize z eno ali dvema zložljivima klopema), ki jo pritrdimo na zid ali ograjo.
Če bomo na balkonu posedali v družbi, namestimo prostostoječo bistro mizico ali zložljivo, konzolno mizico in vsaj dva stola. Če pa bomo balkon namenili predvsem počitku, si omislimo ležalnik ali počivalnik, najbolje zložljiv. Poskrbimo za primerno zaščito pred soncem (fiksen ali premičen zaslon ali senčnik, samostoječ ali montiran na steno).

Zelena dnevna soba pestrih vsebin
Ponavadi je večji balkon ali terasa nadaljevanje dnevne sobe. Lahko pa je dostopen iz spalnice, kuhinje ali jedilnice. V vsakem primeru se lahko del bivalnih vsebin preseli ali nadaljuje na zunanjih površinah. Zajtrkujemo ali večerjamo lahko na svežem zraku. Na večjem balkonu ali na terasi si lahko omislimo celo letno kuhinjo. Del balkona lahko namenimo vse bolj popularnemu urbanemu načinu vrtnarjenja v posodah, kjer lahko gojimo dišavnice, zelišča pa tudi različno zelenjavo.
Poleg ozelenitve z ustreznim rastlinjem je vrtno pohištvo najbolj pomembno pri ureditvi vsakega zunanjega bivalnega prostora. Odporno mora biti na vremenske spremembe (dež, vlaga, veter, sonce). Pri izbiri moramo biti pozorni na stabilnost, velikost in težo, udobnost in primerno višino ter globino sedišča za lažje sedenje in vstajanje. Pomembno je tudi enostavno shranjevanje.
Vrtno pohištvo je različnih oblik in stilov, lahko je masivno, fiksno ali zložljivo. Izdelano je iz različnih domačih in tropskih vrst lesa, kovin (litoželezno, aluminij, nerjaveče jeklo) in plastičnih materialov, pa tudi iz pravega ali umetnega kamna, stekla ali pa je pleteno (različna šibja, ratan, bambus, sintetično pletivo). Moden je tehno-ratan, kakovosten sintetični material, odporen na vremenske vplive, preprost za čiščenje in vzdrževanje. Iskana je tudi kombinacija lesa (sedalo in naslon) in kovinskega ogrodja iz nerjavečega jekla ali aluminija kovinsko črne, rjavosive, sive ali srebrno sive barve.
Ni pa nujno, da je oprema balkona namenska. Pokrite in pred vremenskimi vplivi zavarovane zunanje površine lahko opremimo s pohištvom, podobnim ali enakim, kot je tisto v našem stanovanju. Pravzaprav je tovrstno opremljanje vse bolj popularno. Enako je z izbiro talnih oblog, ki so po videzu podobne ali enake tistim v stanovanju.
Primerna osvetlitev je odločilnega pomena, saj boste lahko v tem primeru na balkonu uživali tudi po sončnem zahodu. Ne pozabimo na zaščito pred nadležnimi žuželkami, med drugim so to različni komarniki ali sveče proti insektom.

Zastrta zasebnost
K dobremu počutju pripomore učinkovita zaščita pred soncem, vetrom in dežjem ter pogledi. V ta namen si omislimo različna senčila, senčnike (zanimivo je senčno jadro) ali sončnike, markize (tudi mobilne ali vpenjalne), balkonske tende, strehe in nadstrešnice, pergole ali gosto obraščene opore za plezalne rastline. Na balkonih in ložah lahko uporabimo zavese, žaluzije, roloje in pliseje iz različnih materialov. Pred vetrom in pogledi se lahko zavarujemo tudi s prevleko za ograjo in z različnimi zasloni ter ponjavami iz goste tkanine z ojačanimi robovi. Učinkovite so različne fiksne in premične pregradne stene – paravani ali zasloni iz umetnih in naravnih materialov, denimo rogoznice iz bambusa, zastirke iz ratana, ločja ali lubja (povezano z najlonsko vrvico), vrbovih vej ali borovega lesa. Goste ločevalne stene so leseni, plastični ali kovinski okvirji s prepletenim polnilom iz različnih materialov ali različne mreže. Zastirke iz umetne mase lahko posnemajo listje in drugo zelenje.
Najbolj prijetno ozračje pa ustvarja raznovrstno naravno rastlinje, ki daje najlepšo senco, še posebej tedaj, ko zapiha prijetna sapica. Zelena zavesa iz pokončno rastočih rastlin je obenem tudi najbolj naravno in najcenejše senčilo. Viseči ali pokončni vrt je obenem tudi učinkovita senčnica. Balkonska zasaditev je odvisna od razpoložljivega prostora. Lahko namestimo prostostoječi ali stenski regal, stojalo, posamezne cvetlične police ali korita. Na steno ali strop pritrdimo kavlje, na katere obesimo okrasne lončnice. Omislimo si lahko mini zeliščni vrtiček.
Če balkon ni primeren za bivanje, ga uporabimo za sušenje perila ali drugo servisno dejavnost. Pazimo pa, da ne postane odlagališče stare šare. Če je balkon na vremensko izpostavljeni fasadi ali če gleda na prometno ulico, razmislimo o njegovi zasteklitvi. S tem izboljšamo toplotno (poleti hladneje, pozimi topleje) in zvočno izolacijo stanovanja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media