Recepti julij 2012

Dobro počutje | jul. '12

Hrana za dobro voljo
Nekaj receptov, ki jih je Marija Merljak pripravila udeležencem našega srečanja na Krku.

Solata za hormon sreče: Popražimo na trakove narezano puranje meso, ga ohladimo in potresemo s sezamom. Damo ga v mešanico solat iz motovilca, radiča, rukole, listov mlade špinače, naribanega zelja in zrn kuhane koruze. Dodamo na kocke narezan sir in/ali popečen tofu. Prelijemo z mešanico oljčnega olja, soli in jabolčnega kisa, potresemo še s peteršiljem. Lahko uporabimo jogurtov preliv ali pa ponudimo zraven osvežilni napitek, ki ga pripravimo tako, da v navaden tekoč jogurt ali kislo mleko vmešamo česen, drobnjak in limonin sok. Solimo in po želji začinimo s curryjem in čilijem. Ta priloga sodi tudi h pečenemu krompirju s sirom ali v oblicah.

Zajtrk za čvrsto telo: Zmeljemo kuhan fižol, čičeriko, proseno kašo, rdečo papriko, česen in po želji peteršilj. Dodamo malo soli, kisle smetane, gorčice in limoninega soka. Namažemo na ovsen kruh. Namaz je bogat s silicijem, prava "bomba" za čvrsto telo.

Ocvrti koprivni listi za gibčne kosti: Vzamemo od 32 do 40 listov pekoče koprive. 4 jajca, 4 zvrhane žlice moke, malo pecilnega praška, žlico lešnikovega ali drugega olja, ščepec soli in mleko po potrebi. Stepemo jajca, dodamo olje in počasi vsipamo presejano moko s pecilnim praškom. Solimo po želji in z mlekom razredčimo testo do nekoliko gostejše mase, kakor za palačinke. Koprivne liste odtrgamo od stebla, operemo in osušimo. Cvrtje bo bolje uspelo, če bomo dva lista, obrnjena z zunanjo stranjo drug proti drugemu, skupaj pomakali v maso. Hitro ocvremo v dobrem olju za cvrtje do zlatorumene barve, odvečno maščobo popivnamo na papirnem prtičku. Ponudimo na svežih zelenih listih koprive, lahko tudi z rezino sira.
Različica: mrtvo škrlatno koprivo lahko ocvremo kar celo.

Koruzni mafini: Na pekač razporedimo papirnate modelčke za mafine. V posodo stresemo drobno narezano rdečo papriko, 100 g oplaknjene in odcejene vložene koruze, 100 g naribanega ali na manjše kocke narezanega sira, dodamo 150 g koruznega zdroba (polente), 100 g moke, 3 vrečke pecilnega praška, 1 jajce, 60 ml olja, 300 g naravnega jogurta, sol in sesekljan koper ter peteršilj. Premešamo. S pripravljeno zmesjo napolnimo modelčke in pri 180 stopinjah pečemo 15–20 minut, odvisno od velikosti modelčka. Ponudimo tople ali hladne (hladne lažje ločimo od papirnatega modelčka).

Mineralna juha: Neolupljen eko krompir, narezan na kocke, nasekljano blitvo in čebulo prepražimo na oljčnem olju, zalijemo z vodo, pokuhamo in ''zmiksamo'' z mešalnikom. Postrežemo s koščkom mehkega sira. Namesto soli uporabimo začimbe: drobnjak, timijan in baziliko. Juha je bogata s kalijem, magnezijem, natrijem, kalcijem, molibdenom, kromom, cinkom, manganom in  vitaminom C.

Mineralni napitek: Rdečo peso olupimo in zmiksamo skupaj s celo limono; ne sladkamo! Napitek je bogat z magnezijem, manganom, kalijem, železom, selenom, kalcijem, jodom, žveplom, bakrom silicijem in s flavonoidi.

Kroglice za dobro voljo: Že prejšnji dan namočimo suho sadje (po 10 dag fig, jabolk, hrušk in sliv) v soku treh pomaranč, zdaj dodamo še 5 dag rozin in v mikserju zmešamo v gosto maso. Oblikujemo kroglice in jih povaljamo v zmletih orehih ali v lešnikih, nalistanih mandljih naribani čokoladi in kokosu.

Hitri napitek za vitkost in energijo: Jabolko, hruško, 4 slive, pomarančo, limono, jagodičje in dve žlici medu damo v posodo, prilijemo mleko (1 liter) ali sirotko, vodo in zmešamo. Uporabimo lahko tudi drugo sezonsko sadje.

Fižolov namaz zoper celulit: Zmešamo narezano rdečo papriko, 1 kg kuhanega fižola, 1 dcl oljčnega olja, dva stroka česna, sok ene limone, 1 lončka kisle smetane, sol in poper, košček feferona in ponudimo na  polnovrednem kruhu; okrasimo s kocko sira in vejico peteršilja.

Ribji namaz: Odpremo dve ribji konzervi (sardina, skuša ali tuna), dodamo pol lončka kisle smetane, sok ene limone, narezano rdečo papriko (lahko tudi vloženo), zeliščno sol ter sesekljan svež peteršilj in bučna semena. Zmešamo in na rženem kruhu okrasimo z rezino kuhanega jajca z lističem radiča.
Sladek skutin namaz: Četrt kilograma sladke albuminske skute, dve žlici medu, žlico limoninega soka, naribana jabolka, slive, malo cimeta in vanilje zmešamo in ponudimo na prepečencu ali polnovrednih piškotih.

Zeliščna skuta: Dvesto gramov slane albuminske skute, pol lončka kisle smetane, dva korenčka, eno čebulo, peteršilj, baziliko, poper - vse naribamo in sesekljamo, zmešamo, namažemo na ajdov kruh. Okrasimo z motovilcem ali sezonsko solato.

Pomaka za dvig energije: Zmešamo skupaj tri vrste olja, omega 3 - orehovo (laneno), omega 6 - olje grozdnih pečk (bučno) in omega 9 - oljčno (lešnikovo) česen, peteršilj, sesekljane mandlje, orehe, lešnike, pinjole in pistacije ter sok vsaj ene limone. Če ponudimo takoj, potem solimo. Sicer solimo tik preden zaužijemo s polnovrednim kruhom.

Košarica za dobro voljo:

- Mleko in mlečni izdelki z manj maščobe
- koruzne jedi
- ovsene jedi (kosmiči, kruh, piškoti)
- pšenični kalčki
- puranje jedi
- banane, dateljni, slive, marelice, breskve in med
- špinača in motovilec ter druga zelenolistnata zelenjava
- peteršilj
- čokolada z lešniki in rozinami


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media