Dolenjska podzemna lepotica

Dolenjska podzemna lepotica

Prosti čas | jul. '12

Da bi se ohladili v vročih dneh in občudovali čudesa narave, se lahko odpravite tudi v podzemlje. Ste že bili v Županovi jami? Najdete jo sredi gozda v bližini vasi Velike Lipljene, če se peljete od Grosuplja proti Turjaku.
Jamo, ki je dolga 360 metrov in globoka 77 metrov, je leta 1926 odkril Josip Perme, župan tedanje občine št. Jurij in že naslednje leto je bila na ogled javnosti. Bogata je z različnimi vrstami stalagmitov, stalaktitov, stebrov, zaves in drugih podzemeljskih kraških pojavov. Posebna je že prva dvorana, imenovana Ledenica, kjer je danes urejen vhod v jamo. V njej namreč temperatura pri tleh niti poleti ne preseže štiri stopinje, spomladi, ko se zunaj topi sneg, pa pronicajoča voda na tleh in na stenah spet zmrzne in nastajajo ledeni kapniki. O Ledenici je pisal že Janez Vajkard Valvasor, kakšne lepote se skrivajo globlje, pa so odkrili šele kasneje. Denimo skoraj snežno bel Županov kapnik v Veliki dvorani, pa mogočen Prestol kralja Matjaža v Matjaževi dvorani, bleščeči Krstni kamen v Blatni dvorani in še marsikaj.
Čeprav vodi v jamo in po njej veliko stopnic, jo lahko obiščete tudi z otroki. Zanje bo zanimiv podatek, da so v eni od dvoran posneli del prvega filma o Kekcu, morda pa bodo v kateri od sedmih dvoran ugledali kakega škrata, ki kuka izza kapnikov …
Mimogrede, Županovo jamo so pred časom imenovali tudi Taborska jama, po bližnjem taboru Cerovo. Z obzidjem utrjeno srednjeveško cerkvico, ki je okoliškim prebivalcem v časih turških vpadov dajala zavetje, si je vredno ogledati, saj je ena redkih, ki je ohranila skoraj prvotno podobo.

Županova jama je vključena v jamsko transverzalo, mimo nje pa pelje tudi Evropska pešpot E-6. Vanjo se lahko z izkušenim jamskim vodnikom od maja do septembra spustite ob sobotah, nedeljah in praznikih ob 15. uri. Za skupine najmanj petih oseb pa ogled omogočijo tudi v katerem od drugih dni, seveda po poprejšnjem dogovoru na št. 041/407-705, e-naslov: zupanova.jama@masicom.net.
Županova jama - turistično in okoljsko društvo Grosuplje si zadnja leta prizadeva oživiti zanimanje za eno najlepših kraških jam. Tako so že pripravili spust po vrvi skozi brezno pri »starem vhodu«, nekaj posebnega pa je bil zagotovo koncert pevskega zbora v Veliki dvorani. V soboto, 8. septembra pripravljajo noč netopirjev s predavanjem strokovnjakov Slovenskega društva za varstvo in proučevanje netopirjev in ustvarjalnimi delavnicami za otroke, posebno zanimivo pa bo zagotovo poslušanje netopirjev s pomočjo detektorjev ultrazvoka. V Županovi jami so doslej našli sedem različnih vrst netopirjev od 28 vrst, kolikor jih živi pri nas.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media