Vaš svetovalec Dušan Bavec september 2012

Vaš svetovalec Dušan Bavec september 2012

Dobro je vedeti | sep. '12

Varovanje pred odpovedjo pogodbe
Bralec z Gorenjske je star 59 let in ima 40 let delovne dobe, po informativnem izračunu ZPIZ tudi izpolnjene pogoje za upokojitev. Ker pa v podjetju pričakujejo reorganizacijo, ga zanima, ali je zaradi starosti zaščiten pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi zavoljo poslovnih razlogov?

Ne! Zaradi starosti, višje od 55 let, ima res status starejšega delavca, toda po določbi 114. člena zakona o delovnih razmerjih lahko delodajalec popolnoma zakonito odpove delovno razmerje iz poslovnih razlogov tudi starejšemu delavcu, če ta izpolnjuje minimalne pogoje za upokojitev.
Minimalni pogoji za upokojitev moškega v letu 2012 pa zahtevajo najmanj 58 let starosti in hkrati najmanj 40 let pokojninske dobe.
Spričo navedenega bi bila torej morebitna odpoved delodajalca popolnoma ustrezna, če seveda pri delodajalcu dejansko obstaja poslovni razlog za to, pri čemer kaže omeniti, da zakon med poslovne razloge uvršča tudi reorganizacijo in s tem povezano spremembo akta o sistemizaciji.  
Delavec torej zgolj s sklicevanjem na svojo starost kot varovane kategorije pred odpovedjo ne bi mogel uspešno nasprotovati morebitni odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi reorganizacije, zato odsvetujem začetek sodnega postopka!

Seznanitev delodajalca z upokojitvijo
Bralec bo čez nekaj mesecev izpolnil pogoje za upokojitev. Zanima ga, koliko časa prej mora seznaniti delodajalca o namenu upokojitve, da bo lahko našel drugega delavca. Sprašuje, ali mora dati redno odpoved pogodbe o zaposlitvi z odpovednim rokom enega meseca ali naj ravna kako drugače?

ZPIZ v upokojitvenem postopku med drugimi dokazili zahteva tudi dokazilo o prenehanju obveznega zavarovanja ali akt, na podlagi katerega je prenehalo delovno razmerje. To lahko za delavca pomeni, da poda pisno odpoved, v kateri napiše, da daje odpoved, ker se namerava upokojiti. V tem primeru priporočam, da so ogleda pogodbo o zaposlitvi, in sicer člen, ki določa odpovedni rok, saj skladno z ZDR lahko traja od 1 do 4 mesecev.
Ne glede na dolžino odpovednega roka, dogovorjenega v pogodbi o zaposlitvi, pa lahko delodajalec in delavec kadarkoli skleneta sporazum o prenehanju pogodbe o zaposlitvi, v katerem kot razlog sporazuma navedeta upokojitev delavca, datum prenehanja pa naj bo enak datumu upokojitve.
V obeh načinih prenehanja delovnega razmerja pa je delavec zaradi nedvoumno izražene namere upokojitve upravičen do odpravnine ob upokojitvi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media