Vaš svetovalec Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | sep. '12

Pravica do zobozdravstvenih storitev
Bralka piše, da ji je zobozdravnik na preventivnem pregledu dejal, da njeni zobje niso ravno v najboljšem stanju in da ji priporoča nekaj posegov, med drugim čiščenje zobnega kamna. Ker bralka nima visoke pokojnine, piše, da bo vesela pojasnila, katere zobozdravstvene storitve krije zavarovanje, katere storitve pa bi morala plačati sama.


Zobozdravstvene storitve so delno krite z obveznim zdravstvenim zavarovanjem, delno z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem, deloma pa mora te storitve plačati zavarovanec sam (denimo nekatere nadstandardne zobne materiale, kot je plomba iz porcelana, pa tudi nekatere storitve, ki niso krite z zdravstvenim zavarovanjem).
Zdravstveno zavarovanje zavarovanim osebam v vsakem primeru krije zobozdravstveni pregled (vendar največ enkrat na leto), zdravljenje zob in njihovo plombiranje, rentgensko diagnostiko zobovja in čeljustnic, zdravljenje vnetnih in drugih sprememb ustne sluznice, pa tudi oralno-kirurške in maksilofacialne operativne storitve (denimo ekstrakcije zob, izklese korenin, zdravljenje bolezni obraza, čeljusti in ust).
Zavarovanci imamo prav tako pravico do nekaterih zobno-protetičnih nadomestkov (denimo prevlek, kron, nadzidkov), in sicer v primerih, ko okvarjene zobne krone ni mogoče zadovoljivo obnoviti s plombiranjem ali ko je to potrebno zaradi dviga ugriza; pravico imamo do priveska, kadar z njim nadomestimo zgornji sekalec, in do mostička, če nam manjka en ali več zob (v odvisnosti od lokacije manjkajočih zob).
Zdravstveno zavarovanje pod določenimi pogoji krije tudi izdelavo delnih protez in celo totalne zobne proteze, če zavarovani osebi manjkajo vsi zobje v eni čeljusti. Zdravstveno zavarovanje nam krije tudi kontrolni pregled šest mesecev po končanem konzervativnem ali zobno-protetičnem zdravljenju.
Med samoplačniške storitve pa v vsakem primeru sodijo nadstandardne zobozdravstvene storitve in uporaba nadstandardnih zobnih materialov, pa tudi odstranjevanje zobnega kamna in čiščenje zobnih oblog (izjeme so le osebe, mlajše od 18 let).


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media