Vaš svetovalec mag. Boštjan Turk - oktober 2012

Vaš svetovalec mag. Boštjan Turk - oktober 2012

Dobro je vedeti | okt. '12

Preventivni pregledi na pacientovo željo

V tisku pogosto zasledimo opozorila, kako pomembno je imeti pod nadzorom raven sladkorja in holesterola, da morajo moški kontrolirati raven PSA … Bralec pa piše, da ga njegov izbrani zdravnik že več let ni napotil na tovrstne preventivne preiskave. Star je 60 let in nima posebnih težav, vseeno pa ga skrbi, ali je z njim vse v redu, zato sprašuje, ali ima pravico zahtevati od zdravnika, da ga pošlje na te preiskave.
Zakon o pacientovih pravicah izrecno določa, da ima pacient v skladu s posebnimi predpisi s področja zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja pravico do ustreznih preventivnih storitev za ohranitev njegovega zdravja in za preprečitev bolezni. Gre sicer za abstraktno pravno normo, nekakšno generalno klavzulo, ki pa vendarle jasno določa, da gre državljanom pravica do preventivnega pregleda, če je njegov namen v ohranjanju zdravja in preprečevanju nastanka bolezni. Preventivni pregled krvi za sladkor in holesterol pa je nedvomno namenjen prav temu. To splošno pravico do preventivnega zdravstvenega pregleda za odrasle nekoliko konkretizirajo pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki med drugim določajo, da imajo v Republiki Sloveniji odrasle osebe pravico do preventivnega pregleda za srčno-žilne in druge kronične bolezni vsakih 5 let pri moških v obdobju od 35. do 65. leta starosti, pri posameznikih, ki so družinsko obremenjeni z boleznimi srca in žilja, pa tudi pred 35. letom in po potrebi pogosteje. Tiste posameznike, ki so družinsko obremenjeni z boleznimi srca in ožilja, z družinsko hiperholesterolemijo in bolnike s sladkorno boleznijo je zdravnik dolžan preventivno pregledati že pred 35. letom starosti.
Če torej niste družinsko obremenjeni z boleznimi srca in ožilja, imate vsakih pet let pravico do preventivnega pregleda za srčno-žilne in druge kronične bolezni, kar pomeni, da lahko to od zdravnika zahtevate, če je od zadnjih preiskav minilo vsaj pet let. Vaš zdravnik vam je sicer tako ali tako dolžan vsakih pet let poslati na dom presejalni vprašalnik za določanje srčno-žilne ogroženosti. Po pregledu vprašalnikov zdravnik prednostno povabi na preventivni pregled tiste, za katere oceni, da so bolj ogroženi za nastanek teh bolezni. Skupaj s povabilom je dolžan poslati tudi list za laboratorijsko določitev skupnega holesterola in krvnega sladkorja.
Bralcu zato svetujem, da preveri, ali mu je v zadnjih petih letih njegov zdravnik poslal tak vprašalnik; če ga morda ni, naj se oglasi pri njem in zahteva, da ga napoti na preventivni pregled za srčno-žilne in druge kronične bolezni. Ta pravica mu je zajamčena.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media