Grejmo se varno in učinkovito

Grejmo se varno in učinkovito

Prosti čas | okt. '12

Za starejše sta varnost in enostavnost ogrevanja zelo pomembni. Enako pomembni so še energijska učinkovitost in prijaznost do okolja ter seveda stroški. Prijetno počutje v domu poleg ogrevanja soustvarjata hlajenje in čiščenje zraka. To omogočajo sodobni kombinirani sistemi.

V večstanovanjski hiši ima lahko vsako stanovanje svoje etažno ogrevanje, tudi v enodružinski hiši je odločitev o načinu ogrevanja prepuščena lastniku. S preverjanjem delovanja celotnega ogrevalnega sistema, z rednim vzdrževanjem in s čiščenjem pravočasno poskrbimo za varno ogrevanje doma že pred kurilno sezono. Še vedno pa je čas, da se odločimo za posodobitev
Sodobna grelna telesa in ogrevalni sistemi imajo ustrezne toplotno-tehnične lastnosti: primerno moč, boljše izkoristke, manjše toplotne izgube in manj onesnažujejo okolje. Pri izbiri goriva – lesna biomasa (sekanci, polena, briketi, peleti, ...) kurilno olje, zemeljski plin, elektrika, sonce …  upoštevajmo lego objekta in možnosti oskrbe ter shranjevanja. Kakovostna toplotna izolacija objekta občutno zmanjša toplotne izgube. Z odpravo toplotnih mostov občutno zmanjšamo stroške ogrevanja in povečamo kakovost bivanja.
Klasične kotle za centralne kurjavo vse bolj nadomeščajo sodobni nizkotemperaturni in kondenzacijski kotli ter različne toplotne črpalke. Toplotne črpalke (voda/voda, zrak/voda, zemlja/voda, sonce/voda) delujejo kot hladilnik, le da izmenjava toplote poteka v nasprotno smer. Centralno ogrevanje je lahko klasično radiatorsko, lahko je stensko, talno ali stropno. Vedno priljubljen vir lokalnega ogrevanja so klasični kamini iz različnih materialov in z odprtim ali zaprtim kuriščem, med njimi so zanimivi toplotno akumulacijski kamini iz naravnega kamna. Les kot vir energije je zagotovo varna in dokaj poceni oblika goriva. Tako imenovane lokalne peči, kot so kaminske in lončene peči (toplozračne in kombinirane), pa krušne peči in peči na pelete s svojo prijetno toploto soustvarjajo ozračje doma, obenem pa so v  okras prostoru. Za svoje delovanje potrebujejo kakovostno izveden dimnik in dovod svežega zraka v kurišče. Za ogrevanje lahko uporabimo tudi zidane ali prostostoječe štedilnike na drva z odvodom v dimnik. Brez priključka na dimnik pa so trajnožareče peči na trda goriva, peči na petrolej, olje in plin ter biokamini ali kaminske peči na bioetanol (zelo čisto izgorevanje) ter električni kamini.
V starejših objektih je pogosto edina možnost ogrevanje z elektriko. Dobro si je omisliti varčne električne radiatorje, ki so primerni tudi za toplotno izolirane in sodobno grajene objekte.
Infrapaneli oddajajo toploto podobno sončni (infradreči žarki), ne ogrevajo zraka, temveč na želeno temperaturo segrejejo stvari v prostoru (stene, strop, tla, pohištvo), ki nato oddajajo toploto. Ker ni kroženja zraka, sistem ne dviga prahu in ne izsušuje zraka. Zelo primerni so za vlažne prostore in za preprečevanje plesni.

Večnamenski radiatorji
Radiatorji so lahko klasično panelni, lahko so cevni, gladki, ploščati ali žični; stenski ali samostoječi. Vsak naj ima nameščen termostatski ventil za regulacijo temperaturne. Izbira je zelo pestra tako po načinu ogrevanja, kot tudi po materialih, iz katerih so narejena. Poleg različnih kovin (jeklo, aluminij,…) so to lahko keramika, kamen ali celo steklo. Pri kamnitih radiatorjih je električni grelnik vdelan v granit ali v marmor.
Sodobni radiatorji so velikokrat večnamenski. V kopalnici je to sušilno obešalo za brisače ali ogrevalo v obliki odlagalne poličke, v predsobi pa kombinacija grelnega  telesa in garderobne stene. Lahko so del ograje stopnišča ali klop pod panoramskim oknom. Sodobno oblikovani, tako imenovani dizajnerski radiatorji, različnih oblik, površinskih obdelav in barv, so dekorativen uporaben element bivalnega prostora. Lahko so slika ali relief na steni, prostostoječa skulptura, steber ali zanimiva pregrada sredi prostora.
Starejši in invalidi so zaradi manj aktivnega načina življenja bolj občutljivi na temperaturne razlike, zato je uravnavanje temperature pomembno vse leto. Tudi med kurilno sezono je pomembno redno zračenje vseh prostorov, paziti moramo le na prepih.
Talno gretje je zelo primerno za ogrevanje kopalnice, ni pa priporočljivo tako ogrevanje vsega stanovanja za ljudi, ki imajo težave z žilami v nogah.
Poleg centralnega ogrevanja pride za hladnejše dni v prehodnih obdobjih prav dodatna peč (oljni radiator, kalorifer in podobno). Primerno toplo naj bo vse stanovanje. Temperatura v bivališču starejše osebe mora biti višja od siceršnje, ki je v bivalnih prostorih med 19 in 22 stopinjami, v spalnici pa med 15 in 18 ° C. Tako naj bo v bivalnih prostorih minimalno 21, v sanitarijah pa 25 stopinj. Topla spalnica in kopalnica sta pomembni, če ponoči večkrat vstanemo. Dobro ogrevanje olajša marsikatero bolečino zaradi revme ali artritisa. V prostorih, ki jih redko uporabljamo, naj bo 18 stopinj (tako preprečimo kondenz). Zavedajmo pa se, da vsaka stopinja nad 20 stopinjami poveča porabo energije za 6 odstotkov. Priporočljivo je ločiti pripravo tople vode za ogrevalne naprave in vsakodnevno osebno rabo, da se starejši ne poparijo. Zaradi boljše dosegljivosti naj bodo ventili na radiatorjih na višini od 40 do 85 centimetrov.

Pozor pred uhajanjem ogljikovega monoksida
Načrtovanje, izvedbo, vzdrževanje in posodobitev ogrevalnega sistema je najbolje prepustiti strokovnjakom. Na voljo je tudi brezplačno energetsko svetovanje o izbiri primernega ogrevalnega sistema. Zelo pomembno je ustrezno prezračevanje. Če je le mogoče, naj bo kurilna naprava ločena od bivalnih prostorov. Če to ni možno, naj deluje neodvisno od zraka v prostoru (zajem zraka iz zunanjosti). Največ vzdrževanja zahtevajo peči in kotli na trdo gorivo. Ustrezna uporaba, redno vzdrževanje kurilnih naprav in redno ter strokovno čiščenje dimnih tuljav zmanjšajo tveganje za požar. Pomembno je načrtovanje in izvedba kakovostnega dimnika. V mnogih starejših objektih pa zastareli ali netesni dimniki niso dimenzionirani za število in moč sodobnih grelnih naprav, ki so nanje priključene. Pravilen odvod dimnih plinov mora biti zagotovljen! Predvsem ogljikovega monoksida, ki nastaja pri nepopolnem izgorevanju ter ogroža zdravje in življenje oseb, če se zaradi oporečnega dimnika vrača v prostor. Pri skupnih dimnikih lahko tudi v sosednje stanovanje!
Ogrevala naj toploto čim bolj enakomerno oddajajo v prostor, omogočajo regulacijo temperature in ne obremenjujejo prostora s hrupom, vonjavami in prahom. Zaradi najbolj neposredne izmenjave hladnega in toplega zraka so grelna telesa po navadi nameščena pod okni. S toploto sušijo in grejejo okenska stekla ter preprečujejo vdor hladnega zraka skozi slabo izolativna stekla. V prostorih s sodobnimi okni pa lahko grelna telesa postavimo tudi drugje, pazimo le, da niso v napoto. Ne zaslanjamo jih s pohištvom ali z zavesami, da ne oviramo pretoka toplega zraka.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media