Vaša svetovalka Milena Paulini - december 2012

Vaša svetovalka Milena Paulini  - december 2012

Dobro je vedeti | dec. '12

Uveljavitev starostne pokojnine
Bralec A. K. iz Ilirske Bistrice sprašuje, kdaj naj uveljavi starostno pokojnino - ali decembra letos ali po prenehanju priznane pravice do denarnega nadomestila. Na zavodu za zaposlovanje prejema denarno nadomestilo za čas brezposelnosti, ki mu je priznano do konca januarja 2013, pogoje za starostno pokojnino pa bo izpolnil z dopolnitvijo starosti 58 let, kar bo 16. 12. 2012, pokojninske dobe pa bo imel 40 let, 2 meseca in 8 dni. Nadomestilo za čas brezposelnosti je celo nekoliko višje od zneska izračunane pokojnine, vendar bralca skrbi zaradi novega zakona.
Predlog zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki naj bi začel veljati s 1. 1. 2013, je v prehodnih in končnih določbah (391. člen in 394. člen ZPIZ-2) zagotovil varstvo pričakovanih pravic zavarovancem, ki že izpolnjujejo ali bodo izpolnjevali pogoje za upokojitev do uveljavitve novega zakona, pa tudi posebnim kategorijam zavarovancev, kot so brezposelni in invalidi. To pomeni, da bodo lahko zavarovanci, ki so že ali še bodo do uveljavitve novega zakona izpolnili pogoje za starostno pokojnino, to pravico uveljavili po zdaj veljavnih predpisih tudi v času veljavnosti novega zakona. Enako velja tudi za brezposelne in invalide, saj zakon med drugim določa, da se bo zavarovanec, ki je bil 10. oktobra 2012 uživalec denarnega nadomestila po predpisih o urejanju trga dela in bo to pravico užival do izteka obdobja, za katerega mu je bila priznana ali pa mu je ali mu bo ta pravica mirovala zaradi vključitve v javna dela, in bo v tem času izpolnil pogoje za starostno pokojnino po zdaj veljavnih predpisih, po teh predpisih lahko upokojil tudi, ko bo že veljal novi zakon. Enako velja tudi za tistega zavarovanca, ki je bil na dan 10. oktobra 2012 vključen v obvezno zavarovanje na podlagi plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino po zdaj veljavnih predpisih.
Bralec bi že zaradi izpolnitve pogoja starosti in pokojninske dobe v letošnjem letu lahko uveljavil to pravico kadarkoli v času veljavnosti novega zakona. Ker pa je bil na dan 10. oktobra 2012 tudi uživalec denarnega nadomestila za brezposelnost in se mu bo ta pravica iztekla konec januarja 2013, pogoje za starostno pokojnino pa bo izpolnil v času uživanja tega nadomestila, se lahko po zdaj veljavnem zakonu upokoji tudi v času veljavnosti novega zakona. Bralec izpolnjuje pogoje obeh prehodnih določb predloga novega zakona, zaradi katerih se lahko upokoji pod pogoji zdaj veljavnega zakona tudi februarja 2013. Zato se lahko brez vsakršne skrbi odloči za uživanje denarnega nadomestila do konca januarja prihodnjega leta, zlasti še, če je to nadomestilo višje od starostne pokojnine. 

Upokojitev z dokupom dobe za kmetijsko dejavnost
Bralka M. Ž. iz Ljubljane piše, da ji je zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje izračunal datum izpolnitve pogojev za starostno pokojnino s 1. 1. 2013, pri čemer je upošteval dodano dobo časa študija, pogoj starosti pa je izpolnila že v začetku leta 2012. Zavoljo predvidene nove zakonodaje bi si rada zagotovila pogoje za starostno pokojnino po zdaj veljavnih predpisih in je zato vložila zahtevek za dokup časa, ko je opravljala kmetijsko dejavnost. Ker je morala navesti tudi priče, ki naj bi potrdile njene navedbe, jo skrbi, da zahtevek ne bo rešen do konca letošnjega leta.
V predlogu zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je v zadnjem odstavku 391. člena urejeno tudi vprašanje o vloženih zahtevkih za dokup pokojninske dobe, če ti ne bi bili rešeni do uveljavitve novega zakona. Dejstvo je namreč, da si lahko zavarovanec ob izpolnjenem pogoju starosti zagotovi pogoje za starostno pokojnino tudi z dokupom pokojninske dobe med drugim za čas prijave pri zavodu za zaposlovanje; za čas, ki ga je prebil zunaj zavarovanja zaradi nege in varstva svojega otroka, mlajšega od treh let, za čas zaključenega dodiplomskega in podiplomskega študija; za čas služenja vojaškega roka, čas opravljanja kmetijske dejavnosti, vendar le pod pogojem da izpolnjuje pogoje za takšen dokup in da v določenem roku plača odmerjene prispevke. Navedeni so le najbolj pogosti primeri dokupa pokojninske dobe, čeprav veljavni zakon pozna še nekaj drugih dokupov pokojninske dobe. 
Ker si bodo verjetno tisti zavarovanci, ki izpolnjujejo pogoje za dokup pokojninske dobe, na ta način zagotovili pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine po zdaj veljavnih predpisih, je v omenjeni določbi predloga novega zakona izrecno določeno, da pogoje za priznanje pravice do starostne pokojnine izpolni tudi zavarovanec, ki bo do uveljavitve novega zakona vložil zahtevek za dokup pokojninske dobe, s katero bo izpolnil pogoje za pridobitev te pravice, odločba o priznanju pokojninske dobe pa mu bo izdana po uveljavitvi zakona.
Bralka bo torej izpolnila pogoje za starostno pokojnino po veljavnem zakonu, če bo z dokupom kmetijske dobe in z dodano dobo časa dodiplomskega šolanja, ki se v letošnjem letu upošteva 11 mesecev za eno leto, na dan 30. 12. 2012 dopolnila 37 let in 9 mesecev skupne pokojninske dobe, pa čeprav bi odločbo o dokupu prejela v času, ko bo novi zakon že stopil v veljavo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media