Vaš svetovalec Dušan Bavec - december 2012

Vaš svetovalec Dušan Bavec - december 2012

Dobro je vedeti | dec. '12

Delovna doba za starševstvo
Bralka je zasledila, da se lahko obdobje skrbi za otroka le še do konca letošnjega leta uveljavlja v delovno dobo. Zanima jo, ali to drži in kakšni so stroški za to.
Informacija drži ob domnevi, da bo novi pokojninski zakon (ZPIZ-2) res uveljavljen z začetkom naslednjega leta.
Po določbi 189. člena veljavnega zakona (ZPIZ-1) lahko starš uveljavi, da se mu v zavarovalno dobo šteje čas skrbi za otroka v prvem letu otrokove starosti, in sicer za otroke, rojene pred letom 2000, če mati ali oče v prvem letu otrokove starosti nista imela pokojninsko-invalidskega zavarovanja in je bilo otrokovo stalno prebivališče v Sloveniji. O vštevanju tega obdobja v zavarovalno dobo pokojninski zavod izda ustrezno odločbo, zavarovanec pa zavoljo tega nima nobenih stroškov.
To po novem ZPIZ-2 ne bo več mogoče, zato kaže pohiteti in na pokojninski zavod še letos vložiti ustrezno vlogo, ki je dosegljiva tudi na spletnih straneh ZPIZ na naslovu:
http://www.zpiz.si/wps/wcm/connect/3e086f80440f7dd4aeaaff745e837060/210-01.pdf?MOD=AJPERES
Nekatere od zahtevanih prilog si morate priskrbeti sami, nekatere pa preskrbi ZPIZ po uradni dolžnosti.

Vnovična zaposlitev po odpovedi
Bralec piše, da je kot edini zaposleni prejel odpoved zaradi dalj časa trajajočih poslovnih težav. Delodajalec je omenil, da bo vnovič zaposloval, ko se bo izboljšalo poslovanje, zato bralca zanima, koliko časa ima prednostno pravico do zaposlitve, če jo seveda sploh ima.
Iz določbe 102. člena ZDR - zakona o delovnih razmerjih (Ur.l. RS, št. 42/02 in 103/07) sledi, da imajo delavci, ki jim je bila odpovedana pogodba o zaposlitvi zavoljo poslovnih razlogov, prednostno pravico do zaposlitve, če izpolnjujejo pogoje za opravljanje dela in če delodajalec v roku enega leta zaposli nove delavce.
Iz sodbe VIII Ips 36/2007 Vrhovnega sodišča RS pa izhaja, da določba 102. člena ZDR ne zadeva vseh primerov odpovedi, ampak le odpoved večjemu številu delavcev.
Delodajalec torej bralca ne bo dolžan zaposliti, če se bo prijavil na prosto delovno mesto. Seveda pa ne bo nič narobe, če bo delodajalec to storil, saj dobro ve, kaj lahko pričakuje od delavca.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media