Vaš svetovalec mag. Boštjan J. Turk – december 2012

Vaš svetovalec mag. Boštjan J. Turk – december 2012

Dobro je vedeti | dec. '12

Zdraviliško zdravljenje
Oseminšestdesetletna bralka je bila pred nedavnim operirana na žolčniku. Zdravnik ji je omenil, da je zaradi operacije verjetno upravičena tudi do zdravljena v zdravilišču. Zanima jo, ali to drži, v kakšnem obsegu ji gre ta pravica in kdo o njej odloča? Zanima jo tudi, za katera bolezenska stanja so pacienti sicer upravičeni do zdraviliškega zdravljenja?
Zavarovana oseba ima pravico do zdraviliškega zdravljenja pod pogojem, da se zdravnik ali pa zdravstvena komisija zavoda odločita, da je to utemeljeno. Pravico do zdraviliškega zdravljenja pa bi morali imeti pacienti z boleznimi gibalnega sistema, živčnega sistema ali prebavnega sistema, boleznimi jeter, žolčnika in pankreasa, z endokrinološkimi boleznimi in boleznimi presnove, boleznimi srca in ožilja, z ginekološkimi boleznimi, kožnimi boleznimi in rakastimi obolenji. Zdraviliško zdravljenje je predpisano tudi za primer kronične obstruktivne bolezni ter astme s pogostimi napadi. Natančni pogoji so navedeni v pravilih zdravstvenega zavarovanja.
Poleg tega mora zdraviliško zdravljenje zagotavljati še vsaj enega od naslednjih pogojev: zdravstveno stanje se mora bistveno izboljšati za daljši čas; pacientu se morajo povrniti funkcionalne in delovne sposobnosti; zdravljenje bo preprečilo napredovanje bolezni ali zavrlo poslabšanje zdravstvenega stanja za daljši čas; zmanjšalo bo pogostost zadržanosti z dela zaradi bolezni ali zdravljenja v bolnišnici.
Če gre pri zavarovancu za bolezensko stanje, navedeno v  teh pravilih, in če je obenem izpolnjen vsaj eden od navedenih pogojev (denimo bistveno izboljšanje zdravstvenega stanja za daljše obdobje), potem sta zdravnik ali zdravstvena komisija dolžna ravnati v skladu s temi pravili in zavarovanca poslati na zdravljenje.
Bralki je pravica do zdraviliškega zdravljenja zelo verjetno zagotovljena. Svetujem ji, da se obrne na zdravnika in mu omeni, da bi želela, da jo napoti na zdraviliško zdravljenje.
Pravico do zdraviliškega zdravljenja zavarovanci uresničujemo v skladu s standardi, ki jih določita zavod in ministrstvo za zdravje v sodelovanju s skupnostjo slovenskih naravnih zdravilišč. Zdraviliško zdravljenje praviloma traja 14 dni, izjemoma pa lahko zdravnik ali zdravstvena komisija predlagata, da se podaljša do 28 dni (podaljšanje lahko predlaga tudi zdravilišče), vendar ob pogoju, da je s tem mogoče pričakovati občutno uspešnejšo rehabilitacijo.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media