V eteričnih oljih je skoncentrirana moč narave

Dobro počutje | dec. '12

Vsi poznamo eterična olja, ki nam odišavljajo prostore in jih uporabljamo kot aromaterapijo. Od letošnjega leta pa so pri nas na voljo tudi eterična olja, namenjena za terapevtske potrebe. V Slovenijo jih je pripeljala Vesna Kovač.
Po naključju se je pred leti seznanila z makrobiotiko in se, navdušena nad njenim okusom in blagodejnimi učinki, odpravila v tujino na izobraževanje. Olja, ki jih prodaja, so stoodstotno naravna in ne vsebujejo nobenih dodatkov ali primesi, torej tudi konzervansov ne. Ker so izdelana iz divjega origana, janeža, mareličnih pešk, peteršilja in drugih rastlin, bi marsikdo pomislil, v čem je prednost olja pred uživanjem sveže rastline. Vesna Kovač odgovarja, da gre pri eteričnih oljih za izjemno močne koncentracije. V njih je skrita velikanska moč narave, zato moramo biti zelo previdni pri doziranju ter se pri uporabi dosledno držati navodil.
Bodimo pozorni, opozarja Vesna Kovač. Vsak izdelek mora biti ustrezno označen, hkrati pa morajo biti dodana natančna navodila o jemanju. Olja, ki so primerna za terapevtsko uporabo, se pridobivajo na poseben način destilacije ali separacije, pri čemer se izločajo snovi, ki so nevarne za uživanje. A še posebej glejmo na to, da je eterično olje registrirano kot prehransko dopolnilo.

Uporaba olj za zdravje
Olje divjega origana.
Sestavina karvakrol je tista, ki daje olju divjega origana posebno vrednost. Karvakrol je glavna antibakterijska in antivirusna sestavina in olje probotanic ga vsebuje kar 95,91 odstotka. Deluje tudi antiparazitsko in antiseptično, njegova posebna vrednost pa je v tem, da takoj uniči bakterije, ki tako ne morejo razviti odpornosti in mutirati. Po zagotovilih proizvajalca je olje odlična preventiva pred vsemi oblikami gripe in prehladov, poleg tega pa je učinkovito v boju proti glivicam in bakterijam, kot so candida, salmonela, e-coli ter mnoge druge.Uporabljamo ga pri zdravstvenih težavah, kot so alergije, seneni nahod, pri zgoščevanju krvi, bronhitisu, kašlju, sesedanju pljuč, vnetju pljuč, pri azbestozi in težavah s sinusi.

Janeževo olje.
Naši predniki so ga tradicionalno uporabljali za uravnavanje ženskih hormonov in kot pomoč pri prebavnih težavah. Posebej je priporočljivo za ženske v času menopavze, saj spodbuja tvorbo estrogena ter tako odpravlja neprijetne simptome. Poleg tega daje občutek sitosti in deluje diuretično, zato pomaga pri odpravljanju odvečne telesne teže in celulita. Razstruplja in pomaga pri obnovi jeter ter pomaga pri napihnjenosti, slabostih, slabi prebavi in zaprtosti.

Olje črne kumine
je najbolj blagodejno pri rakavih bolnikih. Centralna uprava za kontrolo zdravil in prehrane v ZDA ga je že leta 1996 odobrila pri zdravljenju raka, za preprečevanje neželenih učinkov kemoterapije in krepitev imunskega sistema. To olje naj bi upočasnjevalo razmnoževanje rakavih celic kar za 50 do 80 odstotkov. Poleg tega znižuje visok krvni pritisk in izboljšuje cirkulacijo krvi, vzdržuje aktivnost ledvic, znižuje raven slabega holesterola in sladkorja v krvi.

Olje peteršiljevih semen
vsebuje vse zdravilne značilnosti rastline, vendar v koncentrirani obliki. Zato je odlično pri razstrupljanju telesa, pomaga pri izločanju tekočin iz telesa, preprečuje tvorbo plinov v črevesju, blaži težave pri infekcijah urinarnega trakta, lajša bolečine pri artritisu in revmi, pomagalo pa naj bi tudi pri raku na pljučih.

Olje pšeničnih kalčkov. Pri negi kože spodbuja pretok tekočin, ščiti kožne celice pred poškodbami, zmanjšuje nastanek gub in je še posebej dragocen dodatek pri negi vnetnih kožnih bolezni, kot je na primer luskavica ali ekcemi. Olje je učinkovito pri zdravljenju opeklin, pa tudi pri zdravljenju brazgotin.
Olje nageljnovih žbic. Sestavine olja nageljnovih žbic so učinkovite pri odpravljanju težav v ustni votlini: pri zobobolih, vnetjih dlesni in ulcerju. Če grgramo tekočino, v kateri je razredčeno olje nageljnovih žbic, si s tem pomagamo pri bolečinah v grlu in žrelu. Poleg tega deluje psihično stimulativno in odpravlja mentalno izčrpanost in stres, prinaša pa globok in miren spanec. Ker čisti kri, pomaga pri kontroli ravni sladkorja.

Olje grozdnih pešk znižuje
slab holesterol in zmanjšuje tveganje za koronarne bolezni. Regenerira in hrani kožo ter je bogat vir antioksidantov. Učinkovito je pri negi kože in jo tudi varuje pred soncem. Nekatere sestavine izboljšujejo vid, gibljivost sklepov in cirkulacijo krvi.

Rožmarinovo olje.
Še posebej ugodno deluje na možgane in na centralni živčni sistem ter je odličen pripomoček proti mentalni utrujenosti in depresiji. Izboljša koncentracijo, nič manj blagodejno ne vpliva na dihalni sistem, učinkovito pomaga pri astmi, bronhitisu, katarju in problemih s sinusi. Njegovi lepotni učinki so številni, saj učinkovito pomaga pri kožnih obolenjih, denimo pri ekcemih, dermatitisu in aknah, spodbuja rast las, pomaga pri odpravljanju telesne teže in celulita.

Olje muškatnega oreška
posebej priporočajo moškim, saj naj bi povečeval seksualno vzdržljivost, stimuliral možgane. Je tudi odlično naravno poživilo. Učinkovito razstruplja jetra in ledvice ter odpravlja bolečine v sklepih. Pomaga pri anksioznosti in depresiji.

Olje divjega žajblja
blagodejno deluje na živčni sistem, še posebej pri depresiji, stresu, nespečnosti in globokih travmah. Zmanjšuje občutek vročine, vrtoglavice, glavobolov ter blaži bolečine v mišicah, uravnava prebavne motnje in težave z ledvicami. Deluje protibakterijsko, protivnetno in antioksidativno.

Olje mareličnih pešk.
Že v tradicionalni medicini so to olje uporabljali za zdravljenje simptomov astme in kot preventivo pred nastanki tumorjev. Z njim lahko zdravimo težave s kožo, kot so ekcemi, dermatitis in akne. Uporablja se tudi za nego suhe in starejše kože. Preprečuje izpadanje las in krepi lasišče. Odlično se vpija v kožo in ne pušča mastnih sledi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media