Uravnoteženo močni skozi december

Uravnoteženo močni skozi december

Dobro počutje | dec. '12

Če smo zadnja dva meseca popravili osnovno stojo na nogah, jo naredili močno z ustrezno gibljivostjo, ji bomo tokrat dodali več ravnotežja s pridihom nujno potrebnega humorja.
Za ogrevanje je dovolj nekaj minut sproščene in ravno prav dinamične hoje, s katero telo nežno ogrejete, ali sedečega razgibavanja z nežno masažo sklepov. Če zaradi vremena ali drugih zadržkov ne morete v naravo, opravite prilagojeno hojo kar doma in na mestu. Preden začnete z vajami, priporočam, da temeljito zaokrožite z vsemi sklepi telesa in še posebej z gležnji, koleni in kolki. Kroženje nadaljujte toliko časa, da boste v notranjosti sklepov začutili prijetno toploto.
Pri vseh vajah je pomembno, da stojite pravilno: telo naj bo sproščeno vzravnano, noge rahlo razkoračene v širini bokov, stopala pa vzporedna. Za boljši občutek lahko vadite v paru ali ob mizi in stolu, ki se ju oprimete, če bi morda izgubili ravnotežje. Dihanje naj bo kot vedno povezano in enakomerno skozi nos.
Postavite se visoko na prste, ne da bi pri tem izgubili moč in ravnotežje. V tem položaju vztrajajte čim dlje in bodite pozorni na pravilno dihanje.
V drugem ravnotežnem položaju na petah, vztrajajte, kar se da dolgo.
Nato obe vaji povežite in stopali povaljajte naprej ter se ob vdihu dvignite visoko na prste, ob izdihu pa se spustite čisto na pete in dvignite prste nog visoko navzgor. Vajo delajte tako dolgo, kot zmorete in obenem ohranite ravnotežje.
Naslednjo vajo bi lahko imenovali žogica ali krogla. Vajo delajte na ravnem in trdnem terenu in le tisti z močnimi sklepi. Izpustite pa jo vsi, ki imate poškodovane skočne sklepe. Vaja od vas zahteva poleg vzdrževanja ravnotežja tudi precej moči. Za lažjo izvedbo priporočam stisk spodnjega dela trebuha in spust ramen. Nogi oblikujte v črko o, težo telesa pa prenesite tako, da jo boste začutili na zunanjih delih stopal. Za začetek položaj zadržite le kratek čas. Po končani vaji temeljito, sproščeno in nežno stresite vse telo. V nadaljevanju hodite po zunanjih delih stopal. Vse po lastnem dobrem občutku.
Položaj zgleda malce hecno in tako se v njem lahko tako tudi počutite. Zelo močno stisnite skupaj kolena in stegna, stisnite tudi spodnji del telesa, ki za seboj potegne napetost v vsem telesu. Odprite dlani in v prikazanem položaju tiščite ramena navzdol, roki pa naj bosta ob telesu. Pomembno je, da se roki telesa ne dotikata, v njih pa kljub temu čutite močno napetost. Začutili boste prenos teže na notranja dela stopal in močno napetost v vsem telesu. Vaja zahteva kontrolo dihanja, kot smo navedli že na začetku prispevka. V tem položaju vztrajajte, dokler se še počutite prijetno. Ko držo dobro obvladate, poskusite v tem položaju hoditi. Verjemite, zelo se boste zabavali.
Naslednja vaja je na prvi pogled videti kot siceršnja sproščena hoja, pa je to le na prvi pogled. Nogi sta v širini bokov, stopali pa vzporedni. Ena noga nosi težo na prstih, druga pa na peti. V tem položaju se dvignite čim bolj visoko, dihajte enakomerno in vzdržujte ravnotežje. Na začetku si lahko pomagate z delom v paru ali z oprijemom stola, mize ali drevesa, v nadaljevanju pa lovite ravnotežje z rokami. Ob vsem pustite, da vas malce zaziblje v vsem telesu in se nasmejte. Vajo ponovite še z zamenjanima nogami.
Naj bo vaš korak skozi zadnji mesec leta prilagodljiv, prožen in močan, poln ravnotežja in radosti, kjerkoli boste hodili. In prav tako zakoračite tudi v novo leto.
 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media