Dihajmo s polnimi pljuči

Dihajmo s polnimi pljuči

Dobro počutje | dec. '12

Zdrav in sproščen človek diha s polnimi pljuči. Prav nasprotno pa tesnoba ovira dihanje; kar poglejte, kako dihajo nemirni, plašni in razdraženi ljudje. Z dihalnimi vajami se boste naučili pravilnega dihanja, ki vas bo sprostilo in vam pomagalo, da boste laže prebrodili težave in ostali zdravi.

Raziskovalci so dokazali, da stres, depresija, jeza, sovražnost, napadi panike, tesnoba povzročajo bolezni srca, spremembe v presnovi, zvišujejo raven holesterola in povzročajo nenormalno presnavljanje sladkorja. Raziskave so tudi pokazale, da stres lahko povzroči stanje, v katerem bolnik sam sebi zavestno škoduje, denimo, da pretirava pri hrani. Stres lahko povzroči preobčutljivost za vnetja in okužbe, pospešuje srčni utrip in dviguje krvni tlak. Zaradi stresa ste zaskrbljeni, bolj vas boli trebuh. Ko ste sproščeni, pa ste mirni, zaupate sebi in vam je prijetno. Sprostite se lahko s pravilnim dihanjem.

Zavestno dihanje
Pravilnega dihanja se lahko naučimo z različnimi metodami, vedeti pa moramo, da pravilno dihanje oskrbuje s kisikom vse celice našega telesa. Kisik je energija za naše telo, zato ga nujno potrebujemo. Dovolj si ga lahko zagotovimo samo s pravilnim dihanjem. Zaradi dihanja so mišice prsnega koša stalno v gibanju, razgibavamo glavno dihalno mišico - trebušno prepono in uravnavamo živčni sistem.
Če hočete biti umirjeni in samoobvladani, je nujno, da v stresu nadzorujete svoje dihanje. Naravno dihanje je lahkotno, vendar temeljito.
Vaje tehnike »dihamo«
Vadite v primernem prostoru. Morda se zdi protislovno, vendar sproščanje zahteva zbranost in usmerjeno pozornost. Iz glave poskusite prepoditi vse misli in svojo pozornost namenite zgolj dihanju.

I. vaja: Pustite si dihati
Zleknite se na tla, pod glavo si podložite blazino in dihajte! Zaprite oči in dihajte mirno, brez napora. Sprostite se in na nič ne mislite. Vzemite si čas. Občutili boste, kako dihalni gibi rahlo masirajo notranjost vašega telesa. Zdaj opazujte, kakšno je vaše novo dihanje. Kaj občutite? Ali občutite olajšanje, sproščenost? Če je tako, ste dosegli želeno. Vajo ponovite enkrat ali dvakrat na dan, traja pa naj največ 5 minut. Posvetite ta čas sebi in dihanju.

II. vaja: Zavestno dihanje in vizualizacija srca
Sedite na udoben stol z naslonjali za roke in dovolite, da vas teža telesa potopi vanj. Telo naj bo čim bolj sproščeno, tako da čutite stik s podlago. Pozornost osredotočite na dihanje. Roko položite na trebuh in opazujte, kako se z vsakim vdihom trebuh dviguje in z izdihom spušča. Če ne morete skozi nos, dihajte skozi usta. Globoko in počasi vdihnite skozi nos in opazujte, kako se vam dviguje trebuh. Podaljšajte izdih, ki naj traja toliko časa, da počasi preštejete do sedem. Ko globoko vdihnete, se vaš utrip pospeši, pri izdihu pa upočasni. Ko globoko vdihnete, zdramite simpatični živčni sistem, zaradi česar se vaš utrip pospeši. Podaljšan izdih predrami parasimpatični živčni sistem in upočasni srčno frekvenco, ko po avtocesti, imenovani živec vagus (klatež), pošlje signal iz možganov v srce. Spreminjanje ali variabilnost srčne frekvence koristi vašemu srcu. V duhu si predstavljajte, kako vaje zdravijo, negujejo in sproščajo vaše telo in srcu omogočajo, da se umiri. Predstavljajte si, da je vaše srce zdravo in močno in da vsi njegovi deli delujejo usklajeno in učinkovito. Če vaša zbranost popusti, boste verjetno začutili manjši nemir in razočaranje. Znova se osredotočite in se posvetite zavestnemu dihanju.
S to tehniko boste obnovili življenjske moči. Misli ste osredotočili na ritem in potek dihanja, kar je povečalo dotok kisika v srce. Dihalne tehnike so se pokazale za uspešne pri zmanjševanju napetosti, zniževanju krvnega tlaka in lajšanju bolečin po operaciji. Znanstveniki so tudi dokazali, da krepijo imunski sistem. Sprostitvene tehnike znižujejo raven stresnega hormona kortizola, ki lahko pri kroničnem stresu oslabi celotno telesno sposobnost. Pri zavestnem dihanju in sprostitvi se izločajo hormoni sreče - endrofini, ki nam prinašajo veselje in zadovoljstvo.
Poskušajte različne oblike telesne vadbe, da bi odkrili tisto, kar vas polni z energijo in umirja duha. Pomembno je optimistično, veselo in pogumno gledati na svet, na dogodke, na druge in na sebe. Eno od čustev, ki si ga redko privoščimo, je hvaležnost. Zato bodimo hvaležni življenju za vse, kar nam daje lepega.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media