Uživajmo za praznično mizo

Uživajmo za praznično mizo

Dobro počutje | dec. '12

Naj smo za božič ali silvestrovo sami ali pa se ob jedilni mizi zbere vsa družina z vnuki vred, vedno je obed nekoliko drugačen kot druge dni v letu. Kdor se drži tradicije, za ta čas pripravi umetelno zavite pečenke ali mesne ruladice (ptičke), se loti nadevanih testenin (žlikrofov), različnih cmokov ali drugih zanimivih prilog in seveda ne sme manjkati niti potica. Ne rečemo zaman, da so štirje adventni tedni pred božičem tedni pričakovanja in priprav na ta praznik.

Prav je, da nekaj tradicionalnih jedi vedno vključimo v praznični jedilnik in tako ohranjamo kulinarično izročilo. Vendar ne vseh, saj pretirana vpetost v tradicionalne norme naroda ali le družine nadene uzde domišljiji in nas spravi v monotonost in dolgočasje. Zato je modro, da sem in tja praznični družinski recept malce spremenimo, drugače začinimo meso ali izberemo drugo prilogo, da za spremembo pokukamo k sosedom na praznično mizo in pripravimo kako njihovo jed. Obed je mogoče pripraviti tematsko, s prazničnimi jedmi slovenskega Primorja ali kakega drugega dela Slovenije. Morda povprašamo za mnenje tudi svoje otroke ali vnuke, saj se življenje spreminja in z njim navade.
Še nekaj je pomembnega, ko gre za tradicionalne praznične jedi – prehajajo namreč iz roda v rod. So družinska dediščina, včasih skrbno zavita v skrivnost in podkrepljena z mnogimi čudovitimi obredi. Zato ni enotnega recepta ne za angleški božični puding ne za slovensko potico. Vsaka je nekaj posebnega in končni okus ni nikoli odvisen le od izbranih, natančno stehtanih sestavin, temveč tudi od dobrih misli in želja, ki se spletajo med pripravo. To naj bo vodilo vsem ne le za praznik, ampak za vse dni v letu.
Predlogi za jedi v tokratnem prispevku sledijo priporočilom zdravega prehranjevanja, so uporabni, izvedljivi tudi za manj izkušene, predvsem pa so sezonsko obarvani in ne predragi.

Večerja pred polnočnico

Kruhek z lososovim namazom in svežo špinačo
Imenitnega okusa in z zdravimi maščobami
Sestavine:
100 - 150 g fileja lososa,
1 trdo kuhano jajce,
3 žlice skute,
sol, česen,
4 rezine kruha s sončničnimi semeni,
listi sveže špinače in redkvice.

Priprava: file lososa skuhamo v sopari ali popečemo v ponvi brez olja, nato ga z vilicami razkosamo, odstranimo morebitne kosti in stresemo v skledo.
Dodamo drobno narezano trdo kuhano jajce, pretlačeno skuto, sol in česen ter premešamo.
Namaz nanesemo na majhne kose kruha in okrasimo z listi sveže špinače ter rezinami redkvic.

Bučna juha
Slovesno okrašena za praznik

Sestavine:
1 manjša hokkaido buča,
sol,
voda ali jušna osnova,
za okras: sladka in kisla smetana, bučno olje, pražena bučna semena, peteršilj.

Priprava: bučo prerežemo, odstranimo semenje in narežemo na večje kose. Hokkaido buč praviloma ne lupimo. Kose buče stresemo v lonec, prilijemo vodo ali jušno osnovo, jo solimo in kuhamo 10 do 15 minut, da se buča zmehča, nato jo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Tako pripravljena juha počaka v hladilniku en dan.
Juho po potrebi razredčimo in okrasimo. Če smo se odločili za sladko smetano, kot na sliki, sladko smetano malce zgostimo s kislo, z mešanico narišemo krog in z nožem povlečemo črte navznoter in navzven. Lahko pa jo okrasimo s tankimi črtami bučnega olja in potresemo s praženimi bučnimi semeni.

Goveji zrezki v pikantni omaki
S pečenim krompirčkom in zelenjavno prilogo
Sestavine :
4 večji zrezki iz govejega stegna ali iz plečeta,
1 žlica moke,
2 žlici olja,
1 večja čebula,
2 stroka česna,
2 večji kisli kumarici,
1 žlica vloženih kaper,
1 dcl kisle smetane,
1 žlica gorčice, lovorov list,
1 kg (mladega) krompirja, žlica olja, sol

Priprava: čebulo narežemo na tanke rezine, kisle kumarice in česen pa na drobne kocke.
Goveje zrezke prekrijemo s folijo ali jih damo v vrečko in narahlo potolčemo. V ponvi segrejemo olje, v njem na hitro popečemo zrezke in jih preložimo na krožnik.
V ponev stresemo čebulo, jo malce popražimo. Dodamo česen, kumarice, kapre, vse potresemo z moko, malce popražimo in razredčimo z zajemalko vode. Vmešamo še smetano, gorčico, začinimo pa z lovorom in s soljo.
V omako položimo popečeno meso, po potrebi prilijemo tekočino in pokrito kuhamo – dušimo eno uro in pol do 2 uri. Med kuho večkrat premešamo in zrezke obračamo. Proti koncu po potrebi solimo.
Pečico segrejemo na 220 stopinj. Krompir olupimo in narežemo na manjše kose. Stresemo ga v pekač, dodamo žlico olja, narahlo solimo in za 20 minut postavimo v segreto pečico, da se hrustljavo zapeče. Poljubno sezonsko zelenjavo skuhamo v sopari. Ponudimo jo k mesu v omaki in k pečenem krompirčku. 
Opomba: zrezke lahko pripravimo dan prej. Počakajo v hladilniku.


Božično deblo (buche de Noël)
Francoska božična specialiteta

Sestavine za testo:
5 jajc,
100 g moke,
pol žličke pecilnega praška,
ščep soli,
150 g sladkorja,
lupinica pomaranče.

Sestavine za kremo:
100 g temne čokolade,
250 g mehkega masla,
3 žlice kakava,
2 jajci,
3 rumenjaki,
170 g sladkorja.

Priprava: za kremo v vodni kopeli raztopimo čokolado. V drugo posodo damo jajci, rumenjake in sladkor ter v kopeli stepamo 10 minut, da dobro narastejo in se jajca ogrejejo na 65 stopinj. Posodo vzamemo iz kopeli, v jajčno kremo vmešamo raztopljeno čokolado in ohladimo.
Medtem posebej stepemo razmehčano maslo in vanj postopno vmešamo čokoladno – jajčno zmes. Pokrijemo in postavimo za pol ure na hladno.
Pečico vključimo na 180 do 200 stopinj. Za testo ločimo beljake od rumenjakov. Beljake s soljo stepemo v čvrst sneg, dodamo rumenjake, sladkor, pomarančno lupinico in stepamo dalje. Nazadnje po žlicah na zmes presejemo moko, pomešano s pecilnim praškom in narahlo premešamo z metlico. Zmes namažemo na pekač s papirjem za peko, pogladimo in za 10 minut postavimo v pečico, da zlato porjavi.
Spečeno testo vzamemo iz pečice in ga skupaj s peki papirjem zvijemo v rulado, da se ohladi, nato odstranimo papir, biskvit namažemo s polovico čokoladne kreme ter zvijemo. Rulado premažemo z drugo polovico kreme in vanjo z vilicami, paleto, nožem ali lopatico naredimo brazde (lubje). Nato rulado razrežemo na 1 daljši in 2 krajša kosa. Večji kos (deblo) položimo na servirni krožnik in nanj pripojimo manjša (veji). Tradicionalno rulado okrasimo z listom bodike in z gobicami iz marcipana, ki jih lahko oblikujejo že mlade ročice.

Ko gorijo le še sveče …
Miza je bolje obložena tudi na silvestrovo in na prvi dan v novem letu, čeprav je lahko pogostitev manj toga, zlasti kadar gostimo prijatelje ali sorodnike, s katerimi v prešernem razpoloženju pričakamo polnoč. Način postrežbe je »samopostrežni«, ko je na mizi več jedi hkrati, gost pa si jih sam naloži na krožnik, kadar želi, gostiteljica pa lahko uživa v večeru. Večino jedi pripravimo prej, dokončamo ali pogrejemo pa tik pred postrežbo. Sestavine veljajo za štiri osebe.
Za pogostitev s kruhki izberemo različne vrste kruha ali kruh spečemo sami. Dobro ohlajenega narežemo na rezine, te pa še na manjše kose, da dobimo prikupne majhne kruhke, velike za grižljaj ali dva.


Kruhek z rezinami goveje pečenke na hrenovem namazu
Veliko bolj zdravo kot s salamo
Sestavine:
2 žlici kisle smetane,
2 žlici naribanega hrena,
žlička kisa ali soka limone,
2 rezini polnovrednega rženega kruha,
4 tanke rezine hladne goveje pečenke iz govejega hrbta (rostbif),
motovilec ali kislo zelje.

Priprava: hren naribamo in takoj pomešamo s kislo smetano in kisom.
Hrenov namaz namažemo na majhne kose kruha, obložimo z rezino pečenke in obogatimo z motovilcem ali s kislim zeljem.
Koristen nasvet: pečenko spečemo do središčne temperature 60 stopinj, da ostane sredica privlačne roza barve in meso ohrani sočnost ter mehkobo. V tem primeru za kilogram mesa potrebujemo v pečici približno 40 do 45 minut pri 170 stopinjah, sicer pa za dobro pečeno meso čas peke podaljšamo za 5 do 10 minut.

Pita z brokolijem in slanino
Sestavine za okrogel pekač (8 kosov):
250 g moke,
polovico žličke soli,
3 jajca,
125 g masla ali margarine,
800 g brokolija,
100 g poltrdega sira,
100 g slanine,
2 jajci,
2 dcl sladke smetane,
sol, parmezan

Priprava: v skledo stresemo moko, sol, dodamo jajce in maščobo. Zgnetemo krhko testo, ga oblikujemo v hlebček ali štruco, zavijemo v folijo in za pol ure postavimo na hladno.
Brokoliju odstranimo spodnji debelejši del stebla, cvetke narežemo na manjše kose. V lonec nalijemo malo vode, solimo, zavremo in v krop stresemo brokoli. Kuhamo (blanširamo) dve do tri minute. Blanširan brokoli odcedimo in malo ohladimo; vodo prihranimo za juho naslednji dan.
Spočito testo razvaljamo in naložimo v namaščen model za pito. Enostavneje pa testo razrežemo na tanke rezine, ki jih drugo ob drugi nalagamo v model. Robove staknemo skupaj, poravnamo, obložimo tudi rob modela.
Slanino in sir narežemo na drobne kocke. Preostali jajci s smetano v posodici razžvrkljamo in začinimo s soljo.
Na testo v modelu nanesemo ohlajen brokoli, potresemo s sirom in slanino, prelijemo z jajčno mešanico ter pogladimo. Na vrhu potresemo s parmezanom in postavimo v segreto pečico. Pečemo dobre pol ure pri 160 do 180 stopinjah.
Opomba: brokoli po želji nadomestimo s cvetačo.


Kuhano vino (glogg)
Aromatična različica z mrzlega severa

Sestavine:
1 liter rdečega vina,
4 žlice sladkorja,
košček cimetove skorje (ali polovico žličke mletega cimeta),
2 žlički celih klinčkov,
lupina ekološke pomaranče,
po želji dodatek žgane pijače (vodka, vinjak,..).
Priprava: v lonec stresemo sladkor, dodamo vse začimbe, košček lupine pomaranče, prilijemo kozarec vina in počasi segrevamo, da se sladkor povsem raztopi. Previdno kuhamo dalje, da dobimo sladek sirup. Zatem vlijemo preostalo vino in počasi segrevamo nad šibkim ognjem, a le do 70 stopinj, sicer alkohol povsem izpari. Ponudimo toplo.
Koristen nasvet: uporabimo ekološko pridelano pomarančo. Če je nimamo, pomarančno temeljito operemo pod vročo tekočo vodo in lupino dobro obrišemo s kuhinjsko krpo.

Malinova sanjska torta
Kakor dih rahla in kot oblaki penasta.
Sestavine za biskvit:
3 jajca,
90 g sladkorja v prahu,
1 vanilijev sladkor,
90 g moke.

Sestavine za oblogo:
250 g polnomastnega naravnega jogurta,
250 g vanilijevega jogurta,
150 g sladkorja v prahu,
1 vrečka vanilijevega sladkorja,
sok polovice limone,
6 lističev želatine,
6 žlic ruma,
250 g sladke smetane,
malinova marmelada,
400 do 500 g zamrznjenih malin.
 
Priprava: pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajca, sladkor v prahu in vanilijev sladkor 10 minut stepamo z električnim mešalnikom pri najvišji moči, da se zmes dobro speni.
Na zmes po žlicah presejemo moko, jo previdno z metlico vmešamo in vlijemo v model. Postavimo v segreto pečico in pečemo 12 do 15 minut.
Pečen biskvit ohladimo, odstranimo obod in ga pomijemo. Biskvit prestavimo na servirni krožnik in ga obdamo s čistim tortnim obodom.
Za oblogo v posodi zmešamo jogurte s sladkorjem v prahu, vanilijevim sladkorjem ter limoninim sokom. Rum segrejemo ali skoraj zavremo. Sladko smetano čvrsto stepemo.
Lističe želatine namočimo v hladni vodi, nato jih ožmemo in raztopimo v vročem rumu ter primešamo jogurtovi masi. Nazadnje vmešamo še stepeno smetano.
Pečen in ohlajen biskvit, obdan s čistim tortnim obodom, namažemo z marmelado, obložimo z malinami in prelijemo z jogurtovo kremo. Pogladimo in postavimo v hladilnik za vsaj dve  uri, da se krema strdi. Zatem odstranimo obod in narežemo na kose.
Koristen nasvet: torto pečemo v velikem tortnem modelu (ali obroču), premera 26 cm. Namastimo le dno, oboda ne, da penasta zmes med peko laže naraste.
Slaščico lahko pripravimo tudi v pravokotnem modelu, le da jo narežemo na kocke.

Rajski datlji
Hitro pripravljeno

Sestavine:
10 datljev, pest zlatih rozin,
4 - 5 žlic mascarponeja,
1 - 2 žlici sladkorja,
sladkor v prahu za posip.
Priprava: datlje zarežemo in jim odstranimo koščico. Mascarpone zmešamo skupaj s sladkorjem. Zmes naložimo v vrečko za zamrzovanje, ki ji odrežemo vogal in skozenj brizgamo maso v zarezane datlje. Na vsakega položimo še zlato rozino.
Na koncu okrašene datlje posujemo s sladkorjem v prahu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media