S hrano nad slabokrvnost

Dobro počutje | dec. '12

Če smo kar naprej utrujeni, brezvoljni, se nas pogosto lotevajo okužbe, imamo krhke nohte in tanke lase ali se nam celo pojavijo razpoke v kotičkih ust; vzrok za to morda tiči v slabokrvnosti.
Najpreprosteje rečeno, slabokrvnost je pomanjkanje rdečih krvnih telesc - eritrocitov v krvi. Normalno jih moramo imeti v krvi 4,5 do 6 milijonov na kubični milimeter. Vzrokov za pomanjkanje je več, skupno pa je pomanjkanje hemoglobina v krvi, ki daje krvi barvo, omogoča prenos kisika iz pljuč do celic, pa nazaj v pljuča ogljikov dioksid, ki ga naposled izdihamo. Za hemoglobin in za vezavo kisika v njem je odločilno železo, potrebujemo pa tudi beljakovine, vitamine skupine B in C in minerale, zlasti pa baker.
Slabokrvnih je veliko več žensk kot moških, za kar so najpogosteje krive obilne menstruacije, sicer pa lahko slabokrvnost povzročijo krvavitve iz hemoroidov, razjede v želodcu ali v tankem črevesu in krvavitve iz polipov, močno znojenje ob pretirani telesni dejavnosti ali drugi bolezenski vzroki.
Rešitev - uživajmo železo! Toda s hrano, kar je pogosto bolj učinkovito kot sintetične tablete. V načelu bi lahko rekli: čim bolj je meso rdeče, tem več železa ima. Denimo, jagnjetina ima kar trikrat več železa kot piščančje meso. V temnem konjskem mesu ga je več kot v govejem ali svinjskem, spet več ga je v divjačini. In več ga je v jetrih kot v mišičnini. Razmeroma veliko železa je v jajčnem rumenjaku, v ribah in školjkah. Železo je tudi v rastlinski hrani, vendar ga telo ne izkoristi v tolikšni meri. Najdemo ga v sezamu, ovseni kaši, špargljih, fižolu, oreških, grahu, soji, v korenju, lanenem semenu, koprcu in leči.
Zelenjava (denimo špinača) res vsebuje železo, toda od tega telo lahko izkoristi le en sam odstotek. Vzrok za to so fitati v zelenjavi in žitih, ki se vežejo na železo, in to vezavo naše telo ne more razkleniti, da bi lahko počrpalo železo. Podobno tudi tanini v jabolkih, kutinah in granatnem jabolku ovirajo absorbcijo železa in njegovo prehajanje v našo kri. Prav nasprotno pa lahko telo iz beljakovin živalskega izvora, torej iz mesa, počrpa kar 25 odstotkov železa ne glede na druge sestavine te hrane. Res je, da bo absobcija železa večja, če bomo hkrati uživali vitamin C in minerale. V praksi to pomeni, da je treba še pred zaužitjem mesa spiti kozarec limonade, pokapati meso z limoninim sokom, potresti s peteršiljem in drobnjakom, zaužiti svežo zelenjavo in ob mesu spiti še kozarec vina.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media