Prazniki pri nas doma

Prazniki pri nas doma

Prosti čas | dec. '12

Praznični čas zaznamujejo različne šege, navade, obredi in verovanja. Pa tudi različni simboli za srečo, kot so rdeče mušnice, škrati, štiriperesne deteljice, dimnikarčki, prašički, zvončki, angelčki, svečke, zvezdice, podkve, pikapolonice in podobno. Uporabimo jih pri izdelavi voščilnic, dekorativne embalaže in za okrasitev doma, praznične mize ali jelke.

Z nekaj izvirnosti in iznajdljivosti si v našem domu pričaramo toplo, praznično ozračje. Adventni venček in koledar lahko kupimo ali pa ju izdelamo sami. Enako velja za jaslice in božični venček, ki ga obesimo na vhodna vrata. Obdarovanje je nepogrešljiva sestavina praznikov. Vendar ne pretiravajmo pri tem, saj je bistven dober in iskren namen. Izvirna darilca za bližnje lahko izdelamo sami. Položimo jih pod božično drevo, novoletno jelko ali pa na posebno mizico, omarico ali polico, ki jo skrbno okrasimo.

Pustimo domišljiji prosto pot. Prijetno se počutimo v domu, ki je okrašen po našem okusu in v skladu z opremo. Okrasimo lahko celo stanovanje, posamezne prostore ali zgolj izbrani kotiček. Tudi za praznično dekoracijo velja pravilo: manj je več, da ne bo prostor preveč natrpan.

Ne spuščajmo se v nepotrebne stroške.
Da si pričaramo praznično ozračje, ne potrebujemo veliko. Najprej preglejmo, kaj že imamo doma in kaj od tega je še uporabno. Stare okraske lahko osvežimo s pršilom ali barvo, jih ovijemo s trakcem ali z dekorativnim papirjem. Če smo bolj ustvarjalni, izdelajmo okrasje sami ali skupaj z vnučki, saj ti zelo radi sodelujejo pri pripravah. Že nekaj let sta pri dekoraciji dva nasprotna pogleda. Za prvega je značilna moderna in minimalistična okrasitev, za drugega pa recikliranje in uporaba okolju prijaznih materialov ter ročno izdelanih okraskov, s katerimi dosežemo toplo, domačno ozračje. Za izdelavo okrasja uporabimo gradiva, ki jih najdemo v naravi (različne plodove, veje, suho cvetje, zanimive korenine ali veje, lubje, mah, lišaje, storže, kamne). V predsobi je kot dobrodošlica za obiske večja steklena vaza (lahko tudi pocinkano vedro ali, lončena posoda) z okrašenimi vejami. Okrasimo lahko tudi steklena vrata, ogledala ali okna. V osrednjem dnevnem prostoru postavimo praznični aranžma na mizico, komodo ali okensko polico. Jelko postavimo na vidno, a varno mesto. Prostor okrasimo z girlandami iz papirja ali drugih materialov. Pri božični zvezdi pa moramo biti previdni, ljudje so lahko alergični nanjo, za živali pa je celo strupena.

Barve dekoracije izberemo po barvah v prostoru. Uporabimo dve barvi ali njena odtenka. Rdeča barva je skupaj z zeleno (po navadi zelenje) za božični čas klasična barvna kombinacija. Za silvestrovo dodamo nekaj zlate ali srebrne barve. Zelo elegantna je bela v kombinaciji z rdečo, vijoličasto, modro, zeleno, rumeno ali kako drugo barvo po vaši izbiri. Zanimive so kombinacije zelena in srebrna, vijoličasta in zlata, turkizna in rjava. Izberite barve, ki so kontrastne ali pa skladne z opremo prostora.

Praznično pogrnjena miza je središče dogajanja. Primeren prt, pogrinjki, prtički, obročki za prtičke, okrasne sveče, podstavki in drugi drobni dodatki naj bodo usklajeni. Za enkraten praznični prt lahko uporabimo zaveso, rjuho ali kak drug kos blaga, ki ga poljubno okrasimo. Iz filca ali podobnega materiala izrežemo preproste oblike (izdelamo šablone smrečic, jelenčkov, angelčke, božičke, zvezdice, snežinke in podobno) in jih z enostavnim šivom pritrdimo na izbrano podlago. Iz filca, papirja, plute izdelamo usklajene podstavke za kozarce in podobno. Bolj spretne jih lahko tudi skvačkajo. Stole lahko prav tako prekrijemo z rjuhami ali kosi blaga v skladu s prtom. Lahko pa okrasimo le hrbtišča stolov, in sicer s pentljami, okrašenimi s kosi blaga ali z velikimi okraski iz papirja ali blaga, ki jih pritrdimo z okrasnimi trakovi.

Ni bistveno, ali krasimo božično drevo ali novoletno jelko. Bistveno je, da se pri tem zabavamo in da nam drevo polepša dom. Ali bo smrečica naravna ali umetna, je prepuščeno okusu in prepričanju. Prednost umetnih je, da ne puščajo iglic in so zelo različnih izvedb in barv. Kupimo pa le pravilno označena naravna drevesca. Lahko izberemo tudi iglavec v loncu, ki ga po koncu praznikov posadimo nazaj v naravo. Naravno jelko si lahko celo sposodimo.
Jelko okrasimo s tradicionalni okraski, kot so različne krogle, pa pisano oviti bomboni in podobno. Sodobni okraski so lahko iz ostankov tekstila, iz volne, filca, čipke, papirja, lesa in drugih naravnih gradiv. Lahko so storži, orehi, suho sadje, jabolka ali pomaranče (narezane na kolute ali cele, prekrite s klinčki). Na veje obesimo domače piškote ali zavežemo pentlje iz okrasnih vrvic in trakov, ki so nam ostali od daril. Če nimamo prostora za drevesce, si omislimo talni (veje ali zelenje v visoki vazo ali okrasnem loncu) ali namizni aranžma, lahko pa tudi stenski ali okenski. Zelene veje iglavca okrasimo skladno z preostalo dekoracijo v prostoru. Gole veje listavca najprej popršimo z izbrano barvo; zelo elegantne so bele. Namizne jelke so lahko iz naravnih gradiv - lesene, kovinske ali iz kartona, pa tudi iz stekla ali plastike.

Ne pozabimo na varnost. Dekoracija ne sme ovirati preglednosti prostora. Omogočati mora neovirano premikanje in prehod med prostori. Preprečiti moramo morebitne padce zavoljo spotikanja ob žice. Ne pozabimo na primerno osvetlitev prostora. Cenene okrasne električne lučke lahko s kratkim stikom povzročijo požar, pri svečah pa moramo biti pozorni, da so na stabilni podlagi ali svečnikih in da smo jih po uporabi popolnoma ugasnili.
Z voščilnicami sporočamo svoje dobre želje. Naredimo seznam, komu želimo voščiti. Če voščilnice izdelamo sami lahko ustvarjalno recikliramo stare voščilnice, uporabimo dekorativni ovojni papir, prtičke s prazničnimi motivi in podobno. Zanimive voščilnice iz minulih let lahko vključimo v okrasitev prostora. Z dekorativnimi ščipalkami jih obesimo na vrvico, letošnje voščilnice pa lahko razstavimo na okenski ali knjižni polici, jih pritrdimo na steno (neposredno ali na posebno podlago), vrata ali hladilnik (s samolepilnim trakom ali nalepko).
Vzemimo si čas zase in za svoje najbližje. Ob praznikih se zavemo, da so najpomembnejši topli medsebojni odnosi in zdravje. Preden vam zaželim vse dobro, vam polagam na srce, da ne pozabite na ljudi, ki so sami. Drobna pozornost, voščilo iz srca in iskren nasmeh slehernemu polepšajo dan.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media