Vaš svetovalec mag. Boštjan J. Turk – januar 2013

Vaš svetovalec mag. Boštjan J. Turk – januar 2013

Dobro je vedeti | jan. '13

Pravice pri izbranem osebnem zdravniku
Bralec želi pojasnilo, kakšne pravice lahko uveljavlja pri izbranem osebnem zdravniku; ali te pravice vključujejo tudi zdravljenje na domu in kako je s pravico do napotitve k specialistu? Predvsem pa ga zanima, ali zdravnik specialist lahko odkloni specialističen pregled, čeprav mu je osebni zdravnik napisal napotnico za pregled?
Zavarovanec ima pravico zahtevati od osebnega zdravnika, da mu zagotovi diagnostične, terapevtske in rehabilitacijske storitve, ki so določene za primarno raven zdravstvene dejavnosti (osnovno zdravljenje), pa tudi preventivne storitve po programu in zdravljenje na domu ter hišne obiske, če so utemeljeni. Pri tem je treba izrecno poudariti, da zavod ne krije stroškov, ki bi jih imel osebni zdravnik s hišnimi obiski in zdravljenjem na domu, če je zavarovanec osebnega zdravnika izbral zunaj kraja svojega stalnega ali začasnega prebivališča.
Osebni zdravnik je dolžan zagotavljati zavarovancu storitve, povezane z ugotavljanjem začasne zadržanosti od dela, dolžan ga je napotiti na specialista zdravnika ali na zdravstveno in invalidsko komisijo, dolžan je predpisovati zdravila na recept in medicinsko-tehnične pripomočke, ki gredo zavarovancu v skladu z zakonodajo, dolžan ga je napotiti k zdravniku specialistu na ambulantno ali bolnišnično obravnavo ali na konziliarne preglede k drugim zdravnikom na isti ravni. Prav tako je dolžan odrejati prevoze z reševalnimi in drugimi vozili ter ocenjevati njihovo nujnost (razen v primerih, če je zavarovanec odpuščen iz bolnišnice), dolžan je zavarovanca napotiti k pooblaščenim specialistom za predpisovanje medicinsko-tehničnih pripomočkov. Dolžan je zavarovancu izstaviti tudi obrazce za povračilo potnih stroškov, hraniti in zbirati dokumentacijo o zavarovančevem zdravstvenem stanju, o zdravljenju pri drugih izvajalcih, o zadržanosti z dela zaradi bolezni in poškodb ter zaradi nege, o predpisanih zdravilih na recept ter o prejetih pripomočkih in o zdravljenju na domu.
Pravica do napotitve k specialistu je torej zavarovancu zagotovljena. Osebni zdravnik pa je pooblaščen in dolžan izdati napotnico šele tedaj, ko je sam opravil vse utemeljene laboratorijske, rentgenske in druge diagnostične preiskave, določene  za primarno raven zdravljenja.
Zdravnik specialist mora v načelu opraviti vse storitve v skladu z napotnico, odkloni pa jih lahko le, če osebni zdravnik ni opravil vseh preiskav, ki bi jih lahko, kot tudi tedaj, če presodi, da narava bolezni ne zahteva obravnave na sekundarni ravni. V določenih (mejnih) primerih je priporočljivo, da osebni zdravnik stopi v neposreden stik z zdravnikom, h kateremu je napotil zavarovanca, se dogovori za sprejem in ga ob tem seznani s svojo strokovno obrazložitvijo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media