Nasveti patra Ašiča - za lajšanje prebavnih težav

Dobro počutje | jan. '13

Naloga prebavnih organov - želodca, črevesja, jeter in žolča - je, da zaužito hrano presnovijo tako, da jo telo lahko vsrka in prebavi kot energijo za pravilno delovanje organizma. Ob pretiranem uživanju določene hrane ali pijače lahko pride do resnih težav.

V želodcu se hrana začne razkrajati s pomočjo solne kisline in fermenta pepsina. Pri želodčnih obolenjih je ta proces oviran, zato jih je treba zdraviti.
Bolečine v trebuhu so posledica preobremenjenega želodca, zaužitja pokvarjenega živila, zgage ali drugih dejavnikov. Pomaga pitje čaja iz kamilic, kolmeža, kumine in poprovo mete.
Zgaga je posledica vračanja kisline in vsebine želodca v požiralnik. Težavo omilijo čaji iz rmana, majarona, koprive, encijana, tavžentrože, kamilic in slezenovca.
Vnetje želodčne sluznice ali gastritis je povezano s psihično preobremenitvijo, prehrano, stresi ali z bakterijo heliobacter pylori. Gastritis blaži lažja hrana, denimo špinača, bučke, ohrovt, krompir, kaša. Med čaji so najbolj učinkoviti ajbiš, janež, kolmež, rman, ptičja dresen, slezenovec in sladki koren. Ob gastritisu pijmo veliko vode in opustimo alkoholne pijače in pravo kavo.
V črevesju se kisla kaša, ki pride iz želodca, nevtralizira s sokom trebušne slinavke. S pomočjo žolča in prebavnih encimov je proces presnove končan in prek resic tankega črevesja hranilne snovi lahko preidejo v kri. Debelo črevo posrka le še tekočino in soli.
Bolezni, ki jih pogosto omenjamo v povezavi s črevesjem, so:
Zaprtje - posledica premalo gibanja, pomanjkanje tekočine, živila, ki zapirajo (banana, čokolada), sprememba kraja bivanja, uživanje zdravil (proti kašlju, bolečinam).
Pomaga kompot iz svežega ali suhega sadja in veliko vlaknin (zelenjava, otrobi). Od zdravilnih rastlin ugodno delujejo bazilika, janež, kamilica, slezenovec, krhlika. Najmočnejše rastlinsko odvajalo je sena čaj, ki ga pripravimo le na hladen način (namakanje v hladni vodi čez noč).
Driska - če je blato tekoče, iztrebljanje pogosto in traja več dni. Vzroki so vnetje črevesja, alergija na pokvarjena živila, trebušna gripa, stres, zloraba odvajal. Akutna driska je lahko obrambni mehanizem telesa, da odstrani škodljive snovi.
Treba je veliko piti, najbolje čaje, ki vsebujejo zdravilne učinkovine, denimo suhe borovnice, kopriva, trpotec, žajbelj, srčna moč, hrastovo lubje, rman, zlata rozga, slezenovec.
Vnetje črevesne sluznice. Povzroča motnje, kot so driske, krči in bolečine. Pri hujših bolečinah vedno poiščimo pomoč zdravnika. Trenutno pa lahko pomagajo enake učinkovine kot pri driski.
Jetra so organ za razstrupljanje telesa. V njih se razgradijo različni strupi, med drugim tudi alkohol in zdravila. Če so jetra preobremenjena, pride do okvare - zamaščenosti in ciroze jeter. Pride lahko tudi do vnetja, ki ga povzročajo virusi (hepatitis). Da ne bi prišlo do okvare, lahko veliko storimo s preventivo. Izogibati se moramo alkoholu in premastnim jedem. Jemanje lecitina pomaga pri razstrupljanju. Pitje čaja iz regrata, artičoke, rmana, ognjiča in koprive krepi in čisti jetra.
Najboljši naravni pripomoček pri obolenju jeter je pegasti badelj. Vsebuje flavonoid silimarin, ki varuje celice in povečuje njihovo sposobnost regeneriranja.
Žolč je pomemben za razgradnjo mastnih sestavin hrane. Žolčna tekočina poskrbi za to, da se maščobe razkrojijo v drobne kapljice, ki jih encimi trebušne slinavke lahko razstavijo do te mere, da jih kot hranilo pošljejo v kri.
Žolčni pesek ali kamni zlasti po nekaterih vrstah hrane povzročajo hude bolečine. Lahko celo popolnoma zaustavijo odtok žolča v prebavila. Pomagajo čaji iz pelina, lakote, šipka, koprive in preslice.
Pri žolčnih krčih najbolje pomaga čaj iz rmana in mete; pri vnetju žolčnika pa čaj iz tavžentrože, koprive, mete in šentjanževke.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media