Utrinek iz preteklosti - Kralj Samo

Zgodbe | jan. '13

Politično oblikovana skupnost Slovencev v 7. stoletju je bila župa, županija, skupno naselje sorodnikov, povezanih v enem okrožju. Vodil jo je župan. Nadzoroval je gospodarstvo, imel sodno oblast in po potrebi opravljal tudi duhovniške posle. Takšne povezave pa se v času vojnih napadov niso mogle braniti, zato so se začele združevati v majhne državice in izbrale skupnega poglavarja – vojvodo, ki pa je imel oblast le toliko časa, kolikor je trajala vojna. Po končani vojni teh pravic ni imel več. Če je nevarnost še vedno obstajala, pa je knez obdržal svoja dostojanstva in pravice.
Vojvodine so tvorile naravno celoto, v katero so bile povezane župe. Najdemo jih v Gorotanu, v Posavju, kjer sta kneževala Vojmir in Ljudevit, pa v Panonski nižini ob Blatnem jezeru, kjer se omenjata Pribin in Kocelj. V Bosni so se take velike župe z vojvodo na čelu ohranile celo do prihoda Turkov v 15. stoletju.
Približno leta 625 so se severni in južni Slovani združili in ustanovili Samovo državo.
Na podlagi dogovora o enakopravnosti in pravičnosti, ki bi koristila obema stranema, je nastala zveza med Slovani in Obri, ljudstvom z vzhoda. Vendar pa so se dobri odnosi začeli kmalu krhati, saj so Obri vse dogovore začeli obračati sebi v prid, Slovane pa izkoriščati in poniževati. Ko se je pripravljal spopad s sovražnikom, so Slovani morali na bojišče, medtem ko so Obri ostali v svojih taborih. V zimskem času so vdirali v slovanske dežele, ropali in plenili ljudem hrano, si na silo jemali njihove žene in hčere in pobirali dodatne davke. Tega je bilo ljudem dovolj. Težava pa je bila, da je bilo Obrov veliko več kot Slovanov. Njihovo nasilje je bilo mogoče zatreti le z združenimi močmi. Tedaj je Samo začel vstajo! Leta 623 je začel okoli sebe zbirati vse slovanske narode od Češke do Jadrana. Zbral je mogočno vojsko, s katero je Obre dokončno porazil.
Tako je Samo postal velik in slaven voditelj in je kot kralj Slovanov vladal polnih 35 let. Trdnost njegovemu vladanja je dajala plemenska vez ali ženitvena vez z dvanajstimi slovanskimi plemkinjami. Rodilo naj bi se mu 22 sinov in 12 hčera. Iz življenja tega slavnega moža se ni ohranilo veliko podrobnosti. Nekateri viri trdijo, da je bil frankovskega rodu in da se je prvotno ukvarjal s trgovanjem.
Mogočna Samova država pa se ni branila le pred Obri, temveč kasneje tudi pred Franki na zahodu. V letu 630 je frankovski kralj Dagobert sklenil s Samom trgovsko zvezo in poslal v slovanske dežele številne kupce in trgovce, ki pa so bili v resnici ogleduhi, ki so pripravljali pot frankovski vojski. Zato je Samo ukazal vse te trgovce ujeti in usmrtiti. To je povzročilo hud spopad s Franki, o čemer piše tudi Valvasor.
Po Samovi smrti leta 658 je njegova država razpadla. Vez, ki je združila vse Slovane v mogočno politično celoto, se je za kratek čas obnovila še enkrat, in to v času vladanja češkega kralja Otokarja II.

Vir: Dr. Josip Gruden, Zgodovina slovenskega naroda, 1912


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media