Kopalnica je prostor za sprostitev

Kopalnica je prostor za sprostitev

Prosti čas | jan. '13

Sodobna kopalnica ni več strogo ločena od drugih bivalnih prostorov, odpira se proti njim in je celo del spalnih prostorov. V večjih hišah je celo več kopalnic z različnimi vsebinami za različne uporabnike. Svetla, zračna in prostorna bivalna kopalnica ni namenjena le osebni higieni, pač pa tudi sprostitvi.

Funkcionalnost kopalnice dosežemo z ustrezno izbranimi elementi kopalniške opreme. Zaradi lažjega čiščenja in zaščite pred možnim izlitjem vode je pohištvo pritrjeno na nosilno steno in vsaj za nekaj centimetrov dvignjeno od tal ali pa je na kovinskih nogicah. Primerni so vodoodporni in ustrezno površinsko obdelani materiali, ki dobro prenašajo vlago, so odporni proti kemikalijam, maščobam in obrabi. To so keramika, les, umetni in naravni kamen, steklo, kovine, pleksi steklo, kerrock in drugo.
Kopalnica naj bo enostavna za čiščenje in naj ustreza zahtevam varnosti in higiene. Stene lahko obložimo s ploščicami, s steklom, lesom ali ogledali, lahko jih tudi obdelamo z vodoodpornimi barvami ali ometi. Keramičnih ploščic ne polagamo več do stropa, temveč samo kot ozadje za sanitarno keramiko. Najboljše je naravno prezračevanje skozi okno. V kopalnici brez dnevne svetlobe naj bo prezračevanje tako, da bo preprečevalo rosenje, razvoj plesni in drugih mikroorganizmov ter da bo povezano z vklopom luči v prostoru.
Če je le mogoče, naj bo v stanovanju vsaj eno samostojno stranišče s školjko in manjšim umivalnikom. Straniščna školjka je lahko pritrjena na tla ali na steno. Vgradni podometni kotliček je tišji. Vidna je le tipka za splakovanje. Tudi zaradi čistoče je praktičen pisoar.

Kopalniško pohištvo sledi smernicam dnevnih sob.
Minimalizem se čedalje bolj uveljavlja. Sodobno oblikovani elementi čistih in ravnih linij so iz naravnih materialov, kot sta les in kamen (grobe ali brušene površine). Prozorno, strukturirano steklo ali steklo v modnih barvah navidezno poveča prostor. Modno je pleksi steklo z vzorci lesa, kamna ali keramike. Sodobni sistemi kopalniškega pohištva se dimenzijsko prilagajajo velikosti vsake kopalnice. Elementi sanitarne keramike so okrogle, ovalne, oglate, pravokotne ali asimetrične oblike. So iz keramike, stekla, kamna, poliuretana in celo lesa. Pomembna je funkcionalnost. Izbiramo lahko med samostoječimi ali vgradnimi, nasadnimi umivalniki preprostih geometrijskih oblik. Umivalna mizica iz lesa ali kamna omogoča dovolj prostora za odlaganje, prav tako omarica pod umivalnikom ali vsaj polica. Aktualne so samostojne kopalne kadi, postavljene v prostor in dostopne s treh strani, raznovrstne masažne kadi in večfunkcionalne prhe (prha, parna kopel, masažne funkcije, različni curki, kot so vodni slap ali dež, barvne terapije in podobno).

Barve povečajo prostor
V kopalnico se vračajo barve, lahko samo kot poudarek ali bordura. Naj omenimo, da je barva leta 2013 smaragdno zelena. Z barvnimi kombinacijami in vzorci, različnimi strukturami (kamenčki, videz lesa) in obdelavami ustvarimo zanimive učinke. Zelo modne so enobarvne ploščice z vtisnjenim reliefnim vzorcem, mozaične keramične ploščice in fotoploščice. Če so keramične ploščice živih barv ali vzorcev, uporabimo enostavno oblikovano sanitarno keramiko in pohištvo. Umirjene in svetle barve povečajo kopalnico. V majhnem prostoru uporabimo največ dve barvi. Enake ploščice na tleh in stenah kopalnice ustvarijo občutek prostornosti. Močno barvo ali vzorec lahko uporabimo v enem kotičku ali na delu stene in tako usmerimo pogled v zanimiv kontrast.
Za manjšo kopalnico lahko pohištvo po meri naredi mizar. Izberemo sanitarno keramiko manjših dimenzij. Namesto kadi vgradimo kotni tuš, ograjen s prosojnimi steklenimi ploščami, da ostane prostor odprt. Lahko pa prho ali pršilno glavo preprosto montiramo na steno ali strop, pod njo v tleh pa je odtok. Držalo za brisače namestimo tako, da ostanejo ves čas suhe. Majhno kopalnico optično povečamo z velikim in pravilno osvetljenim ogledalom, ki da prostoru globino. Če je malo prostora, združimo ogledalo in omarico. Če ni prostora za omarice, si omislimo različne police: kotne poličke, pregradne ali samostoječe police, regale ali kovinske nosilce v obliki lestve. Zelo uporabne so vrtljive police, obešala in predali na drogu s teleskopskim prilagajanjem višine, ki jih lahko vpnemo med strop in tla. Omarice lahko nadomestijo lahki montažni premični elementi, če so na kolesih, pazimo na varnost. Pohištvo naj bo enostavno dosegljivo, ne da bi se morali vzpenjati ali stegovati.
Vgradne omare so praktična in estetska rešitev. Vanje skrijemo pralne in sušilne stroje, grelce in podobno. Koš za perilo je lahko del kopalniške omare. Stenski radiator naj omogoča tudi sušenje brisač.

Kopalnica brez ovir
Kopalnica, prilagojena starejšim in ljudem z omejitvami pri gibanju, je opremljena s posebnimi dodatki za varno, lažjo in predvsem samostojno uporabo. Ker manjša gibljivost v starosti poveča nevarnost poškodb, naj bo na tleh material, ki ne drsi. Okoli umivalnika in straniščne školjke naj bo dovolj prostora, imeti moramo nemoten dostop do prhe ali kopalne kadi. Ob vseh elementih opreme namestimo primerna opirala in ročaje. V kopalnico postavimo stol za lažje oblačenje, za nego rok in nog ter krajši počitek. Globlja straniščna školjka (70 centimetrov) omogoča lažje presedanje z vozička. Njeno širše (39,5 centimetrov) in višje sedalo (48 centimetrov) omogoča lažje usedanje, sedenje in vstajanje starejših, ljudi s težavami s hrbtenico ali invalidov na vozičku. Višino straniščne školjke lahko prilagodimo z nastavki. Za školjko lahko montiramo stenski naslon za oporo hrbta pri sedenju.
Za starejše so priporočljive kopalne kadi z dvignjenim delom za sedenje in lažje vstajanje. Nekatere imajo vgrajena ročna opirala, kadi so lahko nižje ali z vratci. Vratca dobro tesnijo in se lahko odprejo le, ko je kad prazna. Za starejše je primeren in najbolj varen tuš s posebnim sedežem (sklopni ali fiksni, kopalni stol na kolesih) in opirali za lažjo uporabo. Izberemo kabino, navadno ali masažno, z vgradno brezrobo kadjo, ki je zelo primerna za starejše in tudi za gibalno ovirane osebe. Lahko pa postavimo kabino tuša neposredno na tla kopalnice. Za boljšo vodotesnost v tla vgradimo podstavek iz vodoodpornih plošč (naklonska plošča omogoča odtekanje vode v talni odtok), kar omogoča lažji dostop tudi z invalidskim vozičkom. Zaslon iz kaljenega stekla preprečuje, da bi pri tuširanju zmočili kopalnico in tudi ni nevarnosti zdrsa na mokrih in spolzkih talnih ploščicah. Če vgradimo samostoječi umivalnik, ga lahko uporabljamo tudi sede. Po višini nastavljivi umivalnik ima varnostno zanko, da se ustavi na višini nad nogami osebe na stolu ali na vozičku.
Robovi sanitarnih elementov so zaobljeni, kar zmanjšuje nevarnost poškodb pri udarcu obnje. Izberimo opremo, ki jo je enostavno čistiti. Vse naj bo lahko dosegljivo. Pozorni moramo biti na višino držal za brisače in površin za odlaganje. Kopalnica naj bo dobro ogrevana, zelo primerno je talno gretje. Vrata naj se odpirajo navzven, lahko namestimo tudi drsna. Stikala za vklop svetil naj bodo pred vhodom v kopalnico, svetilke v kopalnici morajo biti vodotesne, vsa električna instalacija pa izvedena po predpisih za vlažne prostore.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media