Poceni komunikacije prek računalnika

Prosti čas | jan. '13

Napredna tehnologija nam omogoča, da se pogovarjamo ne le po telefonu, pač pa tudi s pomočjo računalnika. Še več, pri tem načinu komuniciranja lahko sogovornika tudi vidimo, če le imamo na svojem računalniku nameščeno primerno opremo. Največ vredno pa je to, da je tako komuniciranje povsem brezplačno! Bi tudi vi radi brez stroškov klepetali s svojimi prijatelji? Ponujamo vam nekaj koristnih nasvetov, da se boste laže odločili in izkoristili te možnosti.

Komunikacija prek računalnika je praviloma brezplačna, a le v primeru, ko iz svojega računalnika kličete uporabnika na drug računalnik. Če pa boste koga z računalnika klicali na klasičen telefon, bo storitev skoraj praviloma treba plačati.
Taki vrsti komunikacije pravimo internetna komunikacija. Najbolj znane so Skype, Windows Live Messenger, Google Talk in Facebook.
Če želite uporabljati katero od naštetih vrst internetne komunikacije, morate na svoj računalnik bodisi najprej namestiti ustrezen program ali aplikacijo, ali pa se s pomočjo enega od razpoložljivih brskalnikov povezati z izbrano spletno stranjo. Za 'Skype' ali 'Windows Live Messenger' komunikacijo si boste morali na svoj računalnik namestiti aplikacijo (ki jo boste našli na www.skype.com oziroma na www.windows.microsoft.com/sl-SI/messenger/home), medtem ko bo za 'Facebook' internetno komunikacijo dovolj le povezava s to spletno stranjo (www.facebook.com). 'Google Talk' vam ponuja oboje - lahko si na računalnik namestite aplikacijo ali pa obiščete www.google.com/talk.
Vse ponujene rešitve ponujajo pisno, ustno in vizualno komunikacijo. Če ste vešči tipkanja, si lahko s prijatelji dopisujete, sicer pa se z njimi pogovarjate kot po telefonu. Da vas bodo lahko tudi slišali, seveda potrebujete še mikrofon. In če bi radi svojega sogovornika 'v živo' videli na ekranu svojega računalnika, boste potrebovali še kamero. Takemu načinu internetne komunikacije rečemo 'videotelefonija'. Če je vaš prenosni računalnik novejšega tipa, bosta kamera in mikrofon verjetno že vgrajena vanj, v nasprotnem primeru pa si ju boste morali posebej priskrbeti. Ker so v nekatere kamere že vgrajeni mikrofoni, bodite ob nakupu pozorni na te podrobnosti, da si ne nakopljete nepotrebnih stroškov.

Ustvarite si svoj račun
Za uporabo izbranega programa se boste morali najprej registrirati. Registracija (ang. »sign up«) pomeni, da morate kot uporabnik vpisati svoje osnovne podatke, kot so ime in priimek, e-poštni predal in geslo, ki si ga izberete sami. Pri tem pazite, da ne izdate vseh svojih podatkov. Odsvetujemo vam vnašanje naslova svojega prebivališča in svoje mobilne telefonske številke; v ustrezne rubrike izpišite le tiste nujne podatke, ki so označeni z zvezdico. Po opravljeni registraciji lahko začnete uporabljati programe. V program se morate vpisati (ang. »sign in«) s svojim uporabniškim imenom in geslom, ki ste ga vpisali pri registraciji. Svojega uporabniškega imena in gesla ne izdajajte drugim, saj lahko kdo zlorabi vaš račun (account).
Če bi radi uporabljali Skype, najprej obiščite njihovo spletno stran in si na svoj računalnik namestite brezplačen program. Na spletni strani boste izpolnili obrazec za registracijo in si s tem ustvarili svoj račun internetne telefonije. Program bo samodejno nameščen na vaš računalnik. Po končani namestitvi bo potreben vpis z vašim uporabniškim imenom in geslom. Program vam omogoča, da vanj dodate svoje prijatelje, kar lahko storite brez težav. Skype uporablja veliko ljudi, ki se najpogosteje predstavljajo s svojim imenom in priimkom, zato vam bo ob vpisu program sam poiskal in ponudil vse zadetke. S tem programom lahko tudi brezplačno komunicirate s svojimi prijatelji iz tujine. Skype vam obenem omogoča, da si naročite svojo telefonsko številko in z nje kličete tudi na stacionarne in mobilne telefone. Sicer ta telefonija ne bo več brezplačna, ampak vam bo Skype storitev po svojem ceniku.
Windows Live Messenger je program, ki je omenjenemu zelo podoben, le da ne omogoča klicev na stacionarne in mobilne telefone. Izbira te internetne telefonije morda ni najboljša rešitev, saj omogoča le pogovore med računalniki, klicanja na klasične telefone pa ne. Prav zato ta program ni več tako popularen. Windows Live Messenger si namestimo na računalnik s spletne strani 'Windows'. Ko ga namestite in odprete, se boste morali registrirati. Šele po opravljeni registraciji se lahko vpišete v program in na seznam začnete dodajati svoje prijatelje, za kar pa boste potrebovali njihove elektronske naslove (e-mail). Zatem vam program že ponuja brezplačno komunikacijo.
Facebook internetna komunikacija deluje podobno, le da ne potrebujete nameščanja aplikacije na svoj računalnik. Dovolj je, da obiščete Facebook spletno stran, se registrirate in vpišete, nato pa že lahko začnete dodajati svoje prijatelje. Program vam ponuja več možnosti, saj ima zelo dober način iskanja prijateljev. Na podlagi vaših vpisanih podatkov v profilu vam jih sam poišče in celo predlaga, da vanj vključite  sodelavce, krajane, družinske člane … Tako lahko pošljete vabilo prijatelju in ko ga sprejme in potrdi, lahko z njim vzpostavite tudi komunikacijo. Tudi Facebook ponuja vse vrste komunikacije, in sicer tako pisne kot govorne in vizualne.
Google Talk je podoben Facebook komunikaciji, razlika je v tem, da je pogoj za njegovo uporabo kreiranje e-pošte pri podjetju Google (gmail.com). Ko se registrirate in vpišete na njihovi spletni strani, se odpre e-poštni predal. Če želite pogovor s prijatelji v pisni ali govorni obliki, boste morali dodati še prijatelje. Google vam na podlagi vašega imenika sam predlaga kontakte, lahko pa jih dodajate tudi sami z vpisom pravega e-poštnega predala. Ko dodate prijatelje, lahko začnete z njimi tudi komunicirati.
Vse prej naštete rešitve lahko uporabljate tudi na pametnem telefonu. Za uporabnike je to velika prednost, saj ni treba ves čas sedeti pred računalnikom. Paziti morate le, da za uporabo interneta na mobilni napravi ne boste morali plačevati.
Če želite pridobiti svojo številko, kot smo navedli v primeru Skype internetne telefonije, lahko sklenete naročnino tudi z drugimi ponudniki, ki jih je na internetu zelo veliko. Z malo iskanja boste zagotovo našli najbolj primernega.

Slovarček:
Skype in Windows Live Messenger:
program za komunikacijo prek interneta (pisno, ustno in video)
Facebook: socialno omrežje (spletna stran) za komunikacijo in povezovanje s prijatelji, znanci, sodelavci.
Google Talk: spletna stran za komunikacijo prek interneta.
Gmail: ponudnik elektronske pošte, kjer si lahko ustvarimo svoj osebni elektronski naslov (e-poštni predal.) Primer: janez.novak@gmail.com
Sign up: registracija (slo. - ''Registrirajte se'')
Sign in: vpis po registraciji (slo. - ''Vpišite se'')

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media