(Pre)draga prostovoljna vključitev v obvezno zavarovanje

(Pre)draga prostovoljna vključitev v obvezno zavarovanje

Dobro je vedeti | feb. '13

Pokojninska reforma ZPIZ-2 ohranja institut prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje (OPIZ). V primerjavi z dosedanjo ureditvijo pa se po ZPIZ-2 bistveno povečuje prispevek za prostovoljno vključitev v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. To pa razburja širšo javnost, še zlasti tiste, ki jih je prizadela nova ureditev.

ZPIZ-2 v 25. členu določa splošne pogoje, pod katerimi se lahko določene osebe, ki ne izpolnjujejo pogojev za obvezno zavarovanje, prostovoljno vključijo v OPIZ. Že v SFRJ smo z zakonodajo vključili v obvezno pokojninsko zavarovanje zelo širok krog zavarovancev. To se je dogajalo postopoma in zdaj so vanj vključeni zaposleni in državljani, ki opravljajo poklicno dejavnost, pa tudi kmetje. Takšna ureditev je bila sprejeta z namenom, da bi vsemu aktivnemu prebivalstvu po končani aktivni delovni dobi zagotovili socialno varnost po upokojitvi. Kljub tako širokemu krogu zavarovancev, ki so vključeni v OPIZ, pa so še vedno ostale določene kategorije ljudi zunaj tega zavarovanja.

Kdo se lahko vključi v OPIZ?
Državljan se lahko prostovoljno vključi v OPIZ, ko dopolnil starost 15 let in ima stalno bivališče v Republiki Sloveniji ter ne izpolnjuje pogojev za obvezno vključitev v zavarovanje po ZPIZ-2. Prostovoljno se lahko vključi tudi oseba, ki je v delovnem razmerju s krajšim delovnim časom, vendar le za razliko do polnega delovnega časa. Prav tako se lahko prostovoljno vključijo v to zavarovanje tudi uživalci družinske ali vdovske pokojnine s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji ter prejemniki poklicne pokojnine, vendar le do uveljavitve pravice do pokojnine iz obveznega zavarovanja. ZPIZ-2 daje možnost prostovoljne vključitve v to zavarovanje tudi tistim kmetom, ki ne izpolnjujejo dohodkovnega cenzusa za vključitev v obvezno zavarovanje. Prav tako je to omogočeno prenosnikom kmetijskega gospodarstva, ki prejemajo rento iz naslova ukrepov kmetijske politike, vendar le v primeru, če niso uživalci pokojnine. Prostovoljno se lahko vključijo v to zavarovanje tudi državljani, ki so v delovnem razmerju v tujini, a so bili pred odhodom v tujino zavarovani v Republiki Sloveniji in imeli tu stalno prebivališče, in sicer za čas, ko delajo v tujini, niso pa obvezno zavarovani pri tujem nosilcu zavarovanja ali pa so obvezno zavarovani, vendar pravic ne morejo uživati zunaj te države.

Zavarovanih vse več brezposelnih
Iz leta v leto se povečuje število oseb, ki so bile na podlagi ZPIZ-1 prostovoljno vključene v OPIZ. Tako jih je bilo v letu 2008 povprečno 21.595, v letu 2012 pa že 23.223. Število se povečuje predvsem zaradi naraščanja števila brezposelnih. Brezposelni, ki so prijavljeni pri zavodu za zaposlovanje, so za čas, ko prejemajo nadomestilo, obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovani. Ko pa ne prejemajo več nadomestila, pa se mnogi brezposelni prostovoljno vključijo v OPIZ.
Po ZPIZ-1 se je bilo mogoče prostovoljno vključiti v OPIZ za ožji ali širši obseg pravic. Seveda pa je bila na tej podlagi različna osnova za obračun prispevkov. ZPIZ-2 pa ne omogoča več prostovoljnega zavarovanja za ožji ali širši obsega pravic. Nedvomno je to tudi razlog za spremembo osnove za obračun prispevkov za prostovoljno vključitev v OPIZ.

V skladu z novo pravno ureditvijo naj bi bili prispevki za tiste, ki se prostovoljno vključijo v OPIZ, bistveno višji, saj je osnova za obračun prispevkov minimalna plača v višini 763,06 evra, ob prispevni stopnji 24.35 odstotka pa bi znašal odmerjeni prispevek 185,80 evra. Za večino teh zavarovancev, za zavarovance kmete, ki nimajo dohodka, in za prenosnike kmetijskih gospodarstev (prejemnike rente) pa bi znašal prispevek 118,27 evra na mesec. Zavarovanci so že prejeli položnice z novim zneskom obenem z obvestilom, da se lahko odjavijo iz zavarovanja, če tako visokega prispevka ne morejo plačevati. Na podlagi dogovora med ZZZS in ZPIZ je možna odjava iz zavarovanja z 31. 12. 2012, če je odjava iz zavarovanja vložena pri ZZZS do 28. februarja letos.
Na tako visok znesek novega prispevka, ki je prizadel tudi brezposelne, so se zavarovanci že odzvali. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije predlaga, da naj bi to vprašanje ustrezneje uredili s spremembo ZPIZ-2. Zastavlja pa se vprašanje, ali je bilo ob ciljih, ki jih želimo doseči z novo reformo, odgovorno urejeno tudi vprašanje pravičnosti ne le uveljavljanja pravic, temveč tudi izpolnjevanja finančnih obveznosti za plačevanje prispevkov. Verjetno si marsikdo utemeljeno zastavlja vprašanje, ali je pravično, da se nekaterim tako rekoč čez noč zvišajo prispevki celo za 300 odstotkov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media