Vaš svetovalec Dušan Bavec – februar 2013

Vaš svetovalec Dušan Bavec – februar 2013

Dobro je vedeti | feb. '13

Delovni invalid tretje kategorije
Bralec je z odločbo ZPIZ pridobil status delovnega invalida tretje kategorije ter s tem pravico do prerazporeditve na drugo delovno mesto z delovnimi omejitvami. Bralec je v podjetju zaposlen deset let in je prepričan, da prerazporeditev ne bo možna. Zanima ga, kakšno vrsto odpovedi mu mora dati delodajalec spričo dejstva, da je star 54 let, ter da hkrati ne bo prikrajšan za katero od pravic ne pri delodajalcu ne na zavodu za zaposlovanje, ter da bo rešitev dobra tudi za delodajalca, ki je bil vedno korekten do njega.

Spričo dejstva, da ima delodajalec 7 zaposlenih in da bralec nima statusa starejšega delavca, saj je mlajši od 55 let, je odpoved pogodbe o zaposlitvi načeloma sicer res možna. Najprej pa bo delodajalec moral za odpoved pridobiti soglasje ali pozitivno mnenje petčlanske komisije ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (deluje pri ZPIZ) za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi. Vlogi mora delodajalec priložiti delovno dokumentacijo, ki je prikazana na spletni strani ZPIZ in s katero delodajalec dokazuje utemeljenost odpovednega razloga. Komisija bo zagotovo preverila, ali delodajalec spričo posebnosti delovnega procesa in upoštevaje delovne omejitve delavca, ki izhajajo iz invalidske odločbe, res ne more izpolniti invalidske odločbe in delavca prerazporediti na drugo delovno mesto. V tem primeru bo delodajalec lahko delavcu odpovedal delovno razmerje zavoljo nezmožnosti opravljanje dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi. Pri takšni vrsti odpovedi je delavec upravičen do enakega odpovednega roka in enake odpravnine, kot da bi šlo za odpoved zavoljo poslovnega razloga. Oboje je namreč odvisno od dopolnjene delovne dobe pri delodajalcu, ki daje odpoved, in ne od skupne delovne dobe. Ker je bil delavec zaposlen pri delodajalcu 10 let, bo torej upravičen do 45-dnevnega odpovednega roka, ob tem pa tudi do odpravnine v višini desetih četrtin osnove. Osnovo predstavlja delavčeva povprečna bruto plača, ki jo bo prejel v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.
Po opisanem postopku mora ravnati delodajalec, ki zaposluje pet ali več delavcev, medtem ko delodajalcu, ki ima manj kot pet zaposlenih, mnenja komisije ni treba pridobiti. Kljub temu pa se tudi tak delodajalec lahko odloči, da bo pridobil mnenje komisije, saj bo s tem zmanjšal tveganje za svojo morebitno napačno ocene o zmožnosti ali nezmožnosti prerazporeditve delavca, kar pa bi utegnilo vplivati tudi na izid morebitnega kasnejšega sodnega spora.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media