Vaš svetovalec - Dušan Bavec marec 2013

Vaš svetovalec - Dušan Bavec marec 2013

Dobro je vedeti | mar. '13

Upokojitev invalida po starem zakonu

Bralec ima status delovnega invalida III. kategorije in dela s polovičnim delovnim časom. Po informativnem izračunu, ki ga je prejel od ZPIZ, sledi, da bi se po starem pokojninskem zakonu lahko upokojil konec leta 2015. Zanima ga, ali novi pokojninski zakon zaostruje upokojitvene pogoje spričo dejstva, da je še vedno zaposlen?  Kaj bi pridobil s tem, če bi bil konec leta že na zavodu za zaposlovanje s priznanim denarnim nadomestilom, kot so mu svetovali kolegi s podobnim dejanskim stanjem in statusom?
Bralec se nima česa bati, saj se zanj upokojitveni pogoji ne spreminjajo. Poroštvo za to je namreč določba 4. odst. 394. člena novega pokojninskega zakona ali  ZPIZ-2, iz katere sledi, da se po starih predpisih lahko upokoji tisti zavarovanec, ki so mu 31. decembra 2012 za pridobitev pravice do starostne pokojnine po predpisih, veljavnih do uveljavitve novega zakona, manjkala do tri leta starosti in tri leta pokojninske dobe ali manj ter je na ta dan že imel priznan status delovnega invalida II. ali III. kategorije invalidnosti, in sicer takrat, ko dopolni manjkajočo starost in pokojninsko dobo, kot jo je zahteval stari pokojninski zakon.
Status brezposelne osebe v konkretnem primeru bralcu ne bi prinesla ugodnejših upokojitvenih pogojev, čeprav se na ta način razširja poroštvo za upokojitev po starih predpisih še za dodatni dve leti, kot to sledi, iz 4. odst. 394. člena ZPIZ-2. Invalid II. ali III. kategorije invalidnosti, ki je na dan 31. decembra 2012 prijavljen pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje in mu na ta dan za pridobitev pravice do starostne pokojnine po starih predpisih manjka do pet let starosti in pet let pokojninske dobe ali manj, se lahko upokoji po teh starih predpisih, ko dopolni manjkajočo starost in pokojninsko dobo. Oba pogoja morata biti izpolnjena kumulativno, kar pomeni, da so 31. 12. 2012 morala zavarovancu manjkati do izpolnitve starih upokojitvenih pogojev manj kot 3 leta  tako pri zahtevani starosti kot pri zahtevani pokojninski dobi.
Morda v dodatno pojasnilo in „tolažbo” tako bralcu kot vsem drugim prizadetim le to, da uveljavljanje statusa brezposelne osebe in pravice do denarnega nadomestila ni samo po sebi umevno, ampak zahteva nujno sodelovanje delodajalca, ki je pri izvedbi odpovednega postopka, če se že zanj odloči iz zakonsko določenih vsebinskih razlogov, dolžan upoštevati dejstvo, da ima delovni invalid status relativno varovane kategorije pred odpovedjo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media