Staranje in »suša«

Dobro počutje | mar. '13

Dejstvo je, da procesi v našem telesu z leti potekajo drugače, počasneje in v manjšem obsegu. Zmanjša se tvorba hormonov in količina nujno potrebnih tekočin, vse to pa povzroča staranje kože, suho sluznico v očeh, nosu, pri ženskah tudi v nožnici.

Oči so za dobro počutje dobesedno odvisne od solz, ki jih tvorijo in sproščajo žleze. Ko se v sistemu tvorbe solz poruši ravnovesje, lahko oči postanejo suhe. To občutimo kot dražeč občutek, oči pečejo, zdi se, kot da bi imeli v njih pesek, občutljivi smo na svetlobo, vid pa se lahko poslabša.
Vzrokov za to je lahko kar nekaj. Kot rečeno, največkrat gre za porušeno ravnovesje v sistemu tvorbe tekočine, ki vlaži oči. Lahko pa je temu kriv tudi suh zrak (pozimi pogosto zaradi ogrevanih, suhih prostorov, poleti pa zaradi hlajenja s klimatskimi napravami). Ženskam se v času  menopavze težava samo še poveča. Drugi vzroki pa so lahko različne vnetne bolezni ali anatomske posebnosti (denimo, da ne moremo dobro zapreti vek). Medicina pravi, da suhosti oči ne moremo pozdraviti, lahko pa lajšamo težave.
Tri plasti solznega filma
Solzni film je sestavljen iz treh plasti. Notranja plast je najtanjša, tvorijo jo celice očesne veznice, ki skrbijo, da se tekočina enakomerno razporedi po očesu. Srednja plast je najdebelejša, tekočino sproščajo žleze solznice, ki ohranjajo oko vlažno in poskrbijo za to, da gredo tujki in prah iz oči. Največkrat gre za nepravilnosti v tej srednji, tako imenovani vodni plasti. Tretja plast pa je povrhnja; to je tanka plast tako imenovanih lipidov, maščob in olj, ki jih sproščajo žleze v vekah. Njihova naloga je, da zmanjšajo izhlapevanje tekočine iz oči. Z drugimi besedami povedano, da preprečujejo suhost. Težave nastanejo, ko se zmanjša izločanje solz. Vedeti je treba, da solze niso le slana tekočina. So tudi del našega imunskega sistema. Kakor pravi ena največjih poznavalk procesov spreminjanja telesa (ženskega, v marsičem pa tudi moškega) dr. Christiane Northrup, imamo največji del imunskega sistema pravzaprav na površju kože, v sluznicah. Temu delu bi lahko rekli izločevalni sistem, ker sluznice izločajo obrambne celice, da se telo brani pred napadalci, še preden ti vdrejo v telo. Imunski sistem v očeh nas varuje pred alergijami, vnetji, kužnimi boleznimi, varuje pa tudi roženico in očesno veznico. Solze so bogate s celicami, ki delujejo protivnetno, saj vsebujejo bele krvničke, limfocite, celice plazme, T celice, B celice in makrofage. Zato tudi ni mogoče s kapljicami, ki jih dajemo v oči za lajšanje težav, nadomestiti vse našteto.
Kot rečeno, pa težave vendarle olajšamo. Najpomembnejše je vlaženje. Čim večkrat pomežiknimo in s tem vlago razporedimo po očesu. Skrbimo za vlago v prostoru. Uporaba vlažilcev zraka je zelo priporočljiva. Tudi pozimi prostore redno zračimo. Pomagali bodo tudi topli obkladki na očeh, saj toplota naredi maščobe in olja v vekah bolj tekoča, s tem pa oči dobijo oljno tekočino, ki jo potrebujejo, da tekočina iz oči ne izhlapeva. Oči lahko tudi masiramo, kar ima podoben učinek. Izredno pomembno pa je tudi popiti dovolj vode, najmanj dva litra na dan, in jesti veliko svežega sadja in zelenjave. Za oči so pomembni predvsem karotenoidi, ki so v korenju, pomarančah, nekaterih melonah ter v listnati zeleni zelenjavi. Za oči boste veliko naredili, če boste vsak dan pojedli skledo zelene solate, na katero ste naribali korenček ali dva. Tisti, ki imajo težave zaradi kisa (preveč kisline), naj uporabijo limono. Videli bodo, da to popolnoma spremeni občutek v želodcu. Pa naj se zdi še tako nelogično, kisel limonin sok ima na ravni celice bazični učinek. In to zelo pomaga, ko želodčna sluznica izloča veliko kisline.
Izsušena nosna sluznica
Izsuši se lahko tudi nosna sluznica. Pogost vzrok so viroze vseh vrst, gripa, prehladi, nahodi, za kar so krivi različni virusi. Nosno sluznico lahko izsušijo tudi učinkovine v nekaterih zdravilih ter nekatere avtoimune bolezni. Suho nosno sluznico lahko dobimo v vročem in vlažnem vremenu, kar se zdi nelogično, a je vendarle tako. Predvsem pa gre za posledico staranja. Pri ženskah temu pripomore pomanjkanje hormonov, ki se po menopavzi skoraj ne tvorijo več. Zmanjša se tudi tvorba kolagena, to pa vpliva na izsušitev sluznice v nosu. To pa je spet predvsem zaradi tega, ker je tudi nosna sluznica del našega obrambnega mehanizma. Sluznica v nosu preprečuje mikrobom vstop v telo, v dihalne poti in naprej v pljuča. Če ima človek sluzi dovolj, bo tujke izkašljal. Kašljanje je torej koristno. Če pa je sluzi malo, se obramba precej zmanjša in mikrobi imajo prosto pot. Zato se starejši ljudje tudi zlahka »prehladijo«, zbolijo.
Tudi v tem primeru si pomagamo z vlaženjem. Za vse velja osnovni recept: piti je treba dovolj tekočine, predvsem vodo in sveže iztisnjene sokove, ki dajo organizmu tudi prepotrebne vitamine. Najmanj dva litra vode na dan ali osem kozarcev po dva decilitra tekočine potrebujemo za dobro delovanje organizma. Pri izsušenem nosu si prav tako lahko pomagamo z vlažilcem zraka in z različnimi tekočinami, ki jih vbrizgamo v nos. To so pršila, ki večinoma vsebujejo fiziološko tekočino. V lekarnah in specializiranih trgovinah so na voljo tudi posebne kreme za preprečevanje suhe nosne sluznice. Takšna krema in tekočina bi morala biti v ročni prtljagi vsakogar, ki potuje z letalom. Enako velja za kapljice za oči, saj je zrak v letalu še bolj izsušen kot drugje.
Suhost načenja kakovost življenja
Pri ženskah, ko dosežejo menopavzo in po njej, nastopi še ena težava, ki močno načne kakovost življenja: izsuši se sluznica nožnice. Za to je krivo pomanjkanje hormonov, ki sicer vplivajo na tako imenovano lubrikacijo vagine. Brez tega pa je lahko spolni odnos za žensko neprijeten, če ne celo boleč. Nožnica nima žlez, ki bi tvorile tekočino, vlago. V mladosti se ta tvori ob vzburjenju, ko ženska pričakuje spolni odnos. Hormon estrogen pomaga, da sluznične membrane na ustju nožnice začno izločati tekočino, glavni vir lubrikanta pa so stene nožnice, skozi katere pronica tekočina in poskrbi, da je vagina obilno navlažena, kar omogoča zadovoljujoč spolni odnos. Ko pa estrogena manjka, je lubrikanta v nožnici le še malo ali nič. Poleg let in zmanjšane tvorbe hormonov je za suho nožnico lahko kriva tudi sladkorna bolezen. Nekateri za pomoč svetujejo uporabo bioidentičnih hormonov, drugi kombinacijo hormonov (nadomestna hormonska terapija). Veliko žensk pa si pomaga z lubrikanti, ki vsebujejo vse potrebne snovi in pripomorejo k prijetnejšemu spolnemu odnosu. Morda se zdi nenavadno, vendar je dejstvo: čim pogostejši spolni odnosi zmanjšujejo izsušenost vagine. Odnos namreč stimulira žleze ob ustju nožnice, da tvorijo več tekočine. Čim večkrat se to zgodi, bolj je nožnica navlažena. 

Suha sluznica, suha koža
S starostjo je tudi koža manj napeta, elastična, pojavijo se gubice in tudi bolj globoke gube. Ker se obnavljanje celic zmanjša, ima človek manj naravnih olj, k temu pa lahko dodamo še poškodbe zaradi sončnih žarkov. Ne zavedamo se, da prav sonce najbolj poškoduje kožo, povzroči dodatno pigmentacijo, nastajanje rjavkastih »madežev« na njej. Koža ne tvori več dovolj vlažilcev, kot jih je pred leti, zato je zlasti na površju izsušena. Ker nam sonce škoduje tudi pozimi, je pomembno, da se po izpostavljenih delih (ne pozabimo na ustnice!) dobro namažemo s kremo z zaščitnim faktorjem (SPF).
Predvsem pa je pomembno, kaj človek poje in popije. Proti suhi, postarani koži (in sluznicam) je pomembno zaužiti predvsem dovolj vitamina A in njegovih derivatov, retinoidov. Ti upočasnijo razgradnjo kolagena, vlaknaste beljakovine, ki skrbi za elastičnost kože. Lahko se odločite za jemanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo retinoide, ali pa količino vitamina A povečate s prehrano (čeprav ga je na ta način težko zaužiti dovolj, da bi bil učinek viden – manj gubic, svetlejša, bolj sijoča koža). Vitamin A je v manj mastnem mleku, sirih, jajcih, zeleni listnati zelenjavi, v pomarančah, korenju in melonah. Pomagali bodo tudi antioksidanti, predvsem vitamini C in E, selen in koencim Q10. Prva zapoved pa je: popiti je treba dovolj vode!


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media