Zakisanost organizma

Dobro počutje | mar. '13

Kislinsko-bazično ravnovesje je bistvenega pomena za zdravo telo. Že Hipokrat je govoril: "Naša hrana naj bo naše zdravilo in naša zdravila naj bodo naša hrana." Zdravilna zelišča vplivajo na kislinsko-bazično ravnovesje, saj dovajajo bazične snovi, spodbujajo presnovo, čistijo kri in pospešujejo odvajanje vode.
Vrednosti merimo tako:  kislo je od 1 do 7 pH, nevtralno 7 pH, bazično pa od 7 do 14 pH. Presežek baz ali kislin je škodljiv. Zato skrbijo pufri (nevtralizatorji), ki lahko vežejo presežke obojih. Pri nevtralizaciji so udeležena še ledvica in dihala. Odpadni produkti se nabirajo v vezivnem tkivu, lahko tudi v posameznih organih, kar povzroča različne bolezni. Slabša se prekrvavitev, kar pomeni manj kisika, tako da snovi izgorevajo brez kisika - to pa ustvarja mlečno kislino, ki še dodatno zakisa organizem.
Pri dolgotrajni zakisanosti iz telesnega skeleta izginjajo fosfati in kalcij, oboje pa vodi v osteoporozo.
Ne smemo pa prezakisanja z napačno hrano zamenjati z bolezensko zakisanostjo pri dolgotrajni sladkorni bolezni ali pri zastrupitvi s sečem.
Skoraj vsi strupi v telesu so v obliki kislin, zato jih moramo nevtralizirati. Prvi pogoj za to pa je, da na dan popijemo zadostno količino tekočine (vode ali čaja), od dveh do treh litrov. V načelu gre za dva načina zagotavljanja bazičnosti tkiv med razstrupljanjem, kar dosežemo z uživanjem snovi, ki delujejo bazično, in z dovajanjem kisika. Vsebnost kisika v tkivih najbolje povečamo tako, da se naučimo pravilnega dihanja, da delamo redne dihalne vaje in se dovolj gibljemo na svežem zraku. Med gibanjem se s potenjem izločajo kisline iz telesa.

Bazična hrana
To je predvsem sveže sadje in zelenjava: krompir, zelena solata, kumare, buče, česen, čebula, rdeča pesa, paradižnik, gobe, banane, borovnice; suho sadje, denimo rozine, dateljni, smokve; začimbe: peteršilj, drobnjak, majaron, timijan, origano, rožmarin.
Odlično bazično sredstvo je tudi organsko pridelani jabolčni kis, saj vsebuje jabolčno kislino, ki v telesu deluje bazično. Eno do dve žlici jabolčnega kisa in žličko medu zmešamo v kozarcu s toplo vodo in mešanico popijemo enkrat do dvakrat na dan pred obrokom.
Pretirano uživanje sadja ali hrane lahko povzroči vretje v črevesju, pri čemer se baze spremenijo v kislotvorne snovi.
Kisla hrana
Sem sodijo živila živalskega izvora - meso, mesni izdelki, ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki; škrobnate jedi, zlasti iz bele moke (kruh, testenine, slaščice in podobno); beli sladkor in vsi izdelki iz sladkorja (bomboni, sladoled, čokolada); oluščena in polirana žita - beli riž, ajda, koruza, ječmen; hidrogenirana rastlinska olja, rafinirana olja; nekatere vrste zelenjave: šparglji, artičoka, cvetača; kava, črni čaj, alkohol.
Nevtralna hrana pa je maslo, hladno stiskana olja, oreški (razen mandlja in kikirikija), stročji fižol, pšenični kalčki, voda iz vodovoda.
S pomočjo čajnih mešanic si lahko pomagamo pri zakisanosti telesa. Učinkovita zelišča so kopriva, regrat, rman, trpotec, zlata rozga, preslica, bazilika, listi breze, korenina peteršilja, borovničevi listi, repinec, lakota.
Čajna mešanica za razkisanje telesa:
40g listov koprive,
30g listov regrata,
30g listov breze,
20g rastline bazilike,
20g listov zlate rozge
20g rmana,
20g listov trpotca.
Navodila za pripravo čaja: dve čajni žlički mešanice prelijemo s 3 decilitri vrele vode. Čez 10 minut precedimo in pijemo trikrat na dan, a vedno sveže pripravljeno.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media