Iz svetovalnice marec 2013

Dobro počutje | mar. '13

Sprejmimo to, kar še zmoremo
Pomoč je na ženino pobudo poiskal dolgoletni zakonski par. Mož, zdaj pri sedemdesetih, je pred časom premagal hudo bolezen. Zdaj je sicer zdrav, vendar je ves čas nejevoljen, nezadovoljen sam s seboj in z drugimi. Žena si po najboljših močeh prizadeva, da bi mu ugodila, vendar pa je zaradi tega tudi sama izčrpana. Oba se vrtita v začaranem krogu medsebojnih obtoževanj. Ona meni, da bi moral mož na življenje gledati s svetlejše plati in jo nehati ves čas nadzorovati ter godrnjati za vsako malenkost, on pa želi, da žena ne bi bila ves čas sitna in da bi nehala povzdigovati glas.

S staranjem se spreminja in upada naša psihična in fizična sposobnost, še posebej, če vmes poseže hujša bolezen. Ni se lahko sprijazniti s tem, da ne moreš več početi vsega kot včasih. Mož naročnice je bil vse življenje navajen fizično veliko delati. Na ta način je sebi in drugim dokazoval, da je sposoben in dober. Tako si je zadovoljeval potrebo po moči.
Ljudje se namreč poleg nagona po preživetju rodimo s štirimi potrebami, ki jih v življenju bolj ali manj uspešno zadovoljujemo. To so potreba po ljubezni in pripadnosti, potreba po moči, potreba po svobodi in zabavi. Če je naše psihično počutje harmonizirano in v ravnovesju, potem velja, da smo ustrezno zadovoljili vse štiri potrebe. Če kateri od njih ne strežemo na pravšnji način, nam na tem področju nekaj manjka, kar se kaže v našem počutju in vedenju.
Partner gospe, ki je iskala pomoč, je zaradi bolezni izgubil vso kompetentnost, ki jo je prej dokazoval s fizičnim delom. Počuti se nepotrebnega, zato je slabe volje, ki jo nato stresa na ženo. Če dodamo še malo strahu pred poslabšanjem bolezni ali celo smrtjo, potem se ne smemo čuditi, da ženi ne dovoli predolge odsotnost.
Na srečanjih sva govorila o tem, da tako, kot je bilo včasih, ko je bil še mlad, ne bo nikoli več. Obžalovati nekaj, kar se ne bo spremenilo, pa je tratenje časa. Zato je bolje, da se posveti vsemu, kar še zmore, kar lahko naredi sede ob mizi in je prav tako pomembno, saj lahko s tem razbremeni ženo, ki je vse delo sprejela nase, zato je preobremenjena in utrujena. Zelo pogosto namreč ljudje ne vidijo tega, kar imajo, osredotočajo se samo na negativnosti, na to, česar nimajo in so zaradi tega ves čas nerazpoloženi.
Partnerja tudi ne zadovoljujeta dobro potrebe po zabavi. Nikamor več ne gresta, samo doma posedata pred televizorjem. Zato smo se dogovorili za prednostno nalogo: da vneseta v svoj urnik redne aktivnosti, zaradi katerih se bosta bolje počutila in se skupaj zabavala. S tem bo odpadlo veliko nepotrebne nejevolje in medsebojnega obdolževanja za lastno slabo počutje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media