Iskanje podatkov po spominu

Dobro počutje | mar. '13

Poznate občutek, ko imate besedo »na koncu jezika«, pa se je preprosto ne morete spomniti? Potem pa se podatka spomnite kar nenadoma, po nekaj minutah, urah ali celo več dnevih. Gre za naravno okoliščino, ki se lahko zgodi posamezniku v kateremkoli življenjskem obdobju. S pešanjem spomina se slej ko prej spopademo vsi.
Pomagamo si lahko s posebnimi tehnikami urjenja spomina, kot je priklic latentnih podatkov ali tako imenovanih spečih podatkov. To so podatki, ki smo si jih zapomnili, a smo jih preredko uporabljali, da si bi jih tako dobro vtisnili v spomin, da bi jih lahko kadarkoli priklicali in uporabili.
Preprosto si naše spomine lahko predstavljamo kot plašno veveričko, ki si ji najlaže približamo počasi in premišljeno ter jo privabimo k sebi. Tudi spomine počasi, premišljeno izvabljamo iz objema pozabe.
V prvi vrsti je pomembno, da ne obupujemo nad svojim slabim spominom, kot radi rečemo. Lahko si večkrat ponovimo misel: »Ni slabega spomina, je le slabo treniran spomin!« Verjemimo, da bomo s pomočjo vaj za urjenje spomina in posebnih tehnik za shranjevanje in priklic podatkov tudi mi imeli dober spomin.
Drugi korak je, da ne napenjamo možganov, saj s tem pridelamo še dodaten stres. Spominov ne moremo izsiliti iz objema pozabe, ampak jih laže izvabimo z zvijačo ali tehniko. Ko se nečesa ne moremo spomniti, se preprosto umaknemo. Najbolje je, da se lotimo kakega fizičnega dela, da si zaposlimo misli in telo, na primer brisanja prahu, hitre hoje ali branja knjige. Ko bomo najmanj pričakovali, nas bo želena informacija zadela kot strela z jasnega.
Vaja za čiščenje uma:
Znano je, da lahko podatke prikličemo iz spomina tako, da ga očistimo nepotrebne krame, ki se nam nabere v možganih. Vaja nam bo pomagala k temu.
- Udobno se namestite v tihem in mirnem okolju.
- Sproščeno dihajte in se umirite.
- Podatek, ki ga iščete, si predstavljajte kot nagrado in ne kot težavo (spomnite se plahe veveričke: ne napenjajte pretirano svojih možganov).
- Zaupajte vase, da boste priklicali podatek.
- Zaprite oči in si predstavljate, da ste kje na obali in da se vaše misli kot valovi dvigajo in spuščajo proti vam. Verjemite, da se bodo misli vrnile, tako kot valovi …
- Zdaj ste sprostili spomin in pripravljeni ste, da podatek pride na površje.
- Ne poskušajte ga privleči. Bodite sproščeni in z malo sreče bo iskani podatek kar naenkrat »priblisnil«.

Za dobro delovanje možganov lahko naredimo največ sami, in to s preprosto in vsakodnevno vadbo. To dokazuje preventivni program za urjenje spomina pri starejših Memohelp, ki ga opravlja EIC Univerzum Minerva Maribor. Projekt je za udeležence v celoti brezplačen, saj je financiran iz slovensko-švicarskega programa sodelovanja za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v razširjeni Evropski uniji.
Na brezplačnih delavnicah udeleženci po vsej Sloveniji spoznavajo pomen treninga možganov in si urijo spomin z različnimi miselnimi vajami in tehnikami.
V marcu bodo brezplačne delavnice za krepitev spomina v Ljubljani, Mestna knjižnica (Kersnikova ulica 2), 12. marca ob 10 uri; Dravogradu, Koroški dom starostnikov, 8., 22. in 29. marca ob 9. uri in v Beltincih, Dom Janka Škrabana,19. in 26. marca ob 9 uri. V aprilu bo delavnica tudi v Zasavju, maja pa v Obalno kraški regiji. Natančni datumi in lokacije so sproti objavljeni na spletni strani: www.memohelp.si in spletnem portalu www.vzajemnost.si. Za udeležbo je zaželena poprejšnja prijava na številki 051 244 299 ali 059 055575 ali prek e-naslova:memohelp@umi.si. 
 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media