Obnovljeni dvorec Strmol v Rogatcu

Obnovljeni dvorec Strmol v Rogatcu

Zgodbe | mar. '13

Dvorec Strmol je bil pozidan na lahni vzpetini nad potokom Draganja zunaj sklenjenega jedra trga Rogatec. Do njega pridete po ovinkasti poti, ki jo obdaja lipov drevored. Poslopje je zgledno obnovljeno in v veliki meri služi kulturnim vsebinam.

Dvorec Strmol se prvič omenja leta 1436, ko so celjski grofje Jakobu Strmolskemu iz Cerkelj na Gorenjskem podelili obrambni stolp pri Rogatcu. Kasneje se je razvil v graščino, lastniki pa so se menjavali in leta 1807 so dvorec kupili grofje Attemsi, lastniki Rogatca. Zadnji lastniki plemiškega rodu so bili knezi Windischgrätzi.
V Rogatcu je bilo prazgodovinsko gradišče, kjer so bili najdeni predmeti iz neolitske dobe. V rimski dobi se je naselbina imenovala Mansio Ragandonae, v enajstem stoletju pa je bilo tu eno izmed upravnih središč posestev rodbine Breže-Seliške. Po smrti zadnje dedinje Heme leta 1043 je dobil vsa njena posestva ženski samostan v Krki na Koroškem, leta 1072 pa krška škofija. Lastnice rogaške graščine so bile znamenite plemiške rodbine. Leta 1301 je grad kupil Ulrik Žovneški. Leta 1441 je graščina prešla v last Celjskih grofov, nato pa so se izmenjavali številni lastniki in graščino, ki jo je objemalo dvojno obzidje, je naposled uničil zob časa in ostale so le razvaline.
Dvorec Strmol je doživel drugačno usodo. Leta 1945 je postal del takratnega splošnega ljudskega premoženja, v njem so bila stanovanja in dolgo časa je bil zanemarjen. Graščino so strokovno obnavljali osem let. Leta 2003 je trinadstropna stavba dobila nov videz, poslopje pa je v glavnem ohranilo podobo iz časa pred osemnajstim stoletjem. Osrednji del je pozidan na ploskvi v obliki črke T. Okna imajo večinoma ohranjene baročne okvire.
Ob dvorcu je bil nekoč park, zasnovan po angleškem vzoru in s površino več kot štiri hektare, žal pa je območje že pred desetletjem izgubilo prvotno podobo.

Grajske pogostitve
Poslopje je bilo pozidano v renesančni maniri, pozneje pa so se lastniki lotili pomembne baročne prenove. Prav barok je obogatil notranjost dvorca, lepo ohranjena zunanjost pa se postavlja s privlačno fasadno poslikavo. Ohranja podobo obdobja pozne renesanse in zgodnjega baroka. Slikoviti sivomodri vzorci so bili odkriti med obnovo fasade.
V drugem nadstropju dvorca pripravljajo likovne razstave domačih in tujih umetnikov, v sosednjih prostorih pa se vrstijo muzejske razstave. Pokrajinski muzej Celje je denimo pripravil pregledno zbirko, ki prikazuje meščansko in podeželsko kuhinjo zadnjih dveh stoletij.
V lepem baročnem ambientu z razgibanimi štukaturami in izbranimi poslikavami ter pohištvom v baročnem slogu pogosto prirejajo poslovna srečanja, pogostitve, predvsem pa poroke, za različne priložnosti v poslopju ali v bližnjem muzeju na prostem pripravijo spremljevalni program. Občasno prirejajo srednjeveške pojedine, na katerih gosti okušajo jedi v viteški sobi; v baročnem salonu pripravljajo tudi slavnostna kosila, v veliki slavnostni dvorani pa bankete.
Sodelavci dvorca Strmol omogočajo izletnikom oglede z vodstvom. V grajski črni kuhinji v nekdanjem srednjeveškem stolpu vam postrežejo z malico ali vas popeljejo na kosilo v bližnjo restavracijo. Pospremijo vas na ogled muzeja na prostem v Rogatcu ali na ogled hlevov Konjeniškega kluba Strmol.
Informacije: Dvorec Strmol: 03 81 07 222, 051 32 22 87, TIC: 03 81 07 286.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media