Skrb zbujajoči podatki

Skrb zbujajoči podatki

Dobro je vedeti | apr. '13

Svet pokojninskega zavoda je pozitivno ocenil poslovanje zavoda v minulem letu, ki ga je še zlasti zaznamovala uveljavitev ZUJF in kar za 36 odstotkov povečan dotok zahtevkov za uveljavljanje pravic.

Podlaga za razpravo je bilo gradivo s številnimi statističnimi podatki, ki nazorno prikazujejo poslovanje v letu 2012 in omogočajo tudi primerjave s prejšnjimi obdobji. Poslovanje zavoda so še posebej zaznamovali ukrepi za omejevanje javne porabe, še zlasti pa ZUJF in priprave na sprejem ZPIZ-2. Svet je tudi ugotovil, da zavod na številnih področjih začrtanih nalog in ciljev ni le dosegel, temveč jih je celo znatno presegel.

Velik porast zahtevkov
Dotok zahtevkov za uveljavljanje pravic iz PIZ na prvi stopnji je bil v primerjavi z letom 2011 višji za blizu 36 odstotkov, kar je najvišje povečanje v zadnjih petih letih. Uveljavitev ZUJF, ki je zahteval znižanje pokojnin več kot 25.000 upravičencem, je vplivala na povečano število zahtevkov za varstvo pravic, posledično pa tudi na število vloženih tožb na pristojno sodišče. Povečalo se je število novih upokojencev, še zlasti starostnih upokojencev, povečan obseg dela pa ponazarjajo med drugim podatki o tem, za koliko zavarovancev je bilo treba voditi podatke v skladu z zakonom o matični evidenci in koliko denarnih nakazil je bilo posredovanih upravičencem. Tako je zavod v minulem letu v zbirki podatkov zavarovancev vodil podatke za 964.978 oseb, v podatkovne zbirke te evidence je bilo zajetih skupaj 2.352.774 obrazcev. Skupno je zavod opravil 8.482,017 posamičnih nakazil, upoštevaje dejstvo, da se z enim nakazilom lahko nakaže več dajatev, pa je upravičencem nakazal skupno 10.072.486 pokojnin in drugih dajatev.
V letu 2012 so upokojenci in zavarovanci zahtevali še več informacij in pojasnil kot prejšnja leta, kar je zlasti posledica sprejetja ZUJF in sprejemanja nove pokojninske zakonodaje.

Odhodki in prihodki nižji kot leta 2011
Zavod je vse leto posloval likvidno in nemoteno izplačeval pokojnine in druge dajatve. Tudi leto 2012 je sklenil z zakonsko zahtevanimi izravnanimi prihodki in dohodki - 4.851.030.521 evrov. V primerjavi z načrtovanimi so bili nižji za 2,2 odstotka. V primerjavi z letom 2011 pa so bili skupni prihodki nominalno nižji za 1,8 odstotka, realno pa za 4,3 odstotka, kar je posledica ZUJF in drugih varčevalnih ukrepov države, zaradi katerih se pokojnine lani niso usklajevale, pa tudi letnega dodatka niso dobili vsi upokojenci, nekateri pa le nižjega, pravica do varstvenega dodatka in državna pokojnina pa sta bili iz ZPIZ preneseni med socialno-varstvene pravice. Zaradi navedenega so bile znižane obveznosti državnega proračuna. Delež teh prihodkov se je v strukturi celotnih prihodkov znižal z 31,4 odstotka na 30,3 odstotka, delež prihodkov od prispevkov pa se je kljub malenkostnemu nominalnemu znižanju v primerjavi z letom 2011 v strukturi povečal z 68 na 69 odstotkov.

Upokojencev vse več, zavarovancev čedalje manj
Člani sveta so v razpravi poudarili, da statistični podatki nazorno kažejo na resnost razmer na nekaterih področjih pokojninskega zavarovanja. Število zavarovancev se že četrto leto zmanjšuje, medtem ko se število upokojencev povečuje, zato se posledično tudi slabša razmerje med tema kategorijama. Leta 2008 je bilo to razmerje še 1:1,71, v letu 2012 1:1,46, 31. 12. 2012 pa le še 1: 1,40. V primerjavi z letom 2008 se je število vseh upokojencev povečalo v povprečju za 57.475 oseb ali za 10,9 odstotka, samo starostnih upokojencev pa v povprečju za 58.856 ali za 17,2 odstotka. Iz statističnih podatkov tudi sledi, da se tudi v številu vseh prebivalcev povečuje delež upokojencev. V primerjavi z letom 2011 se je povečal za slab odstotek in znaša 28,6 odstotka.

Gmotni položaj upokojencev
Gmotni položaj upokojencev se slabša že od leta 2000, odkar je v veljavi ZPIZ-1, v zadnjih letih pa tudi zaradi interventnih ukrepov, ki ne dovoljujejo usklajevanja pokojnin, kot to določa ta zakon. Povprečna mesečna pokojnina v letu 2012 je dosegala 99 odstotkov primerljive pokojnine v letu 2011. Realno pa se je pokojnina v letu 2012 znižala za 3,5 odstotka ali celo za 4,8 odstotka, če upoštevamo tudi znižanja mesečnega povprečja zaradi prenehanja izplačevanja varstvenega dodatka. Realna vrednost pokojnin je že tretje leto zapored negativna. To se nedvomno kaže tudi v razmerjih med povprečno neto pokojnino in neto plačo, ki se iz leta v leto slabša, o čemer smo že večkrat pisali.
Svet je sklenil pristojne državne organe posebej opozoriti na te skrb zbujajoče razmere, da bi ustrezno ukrepali. Potrebni pa so predvsem taki ukrepi, ki bodo zagotovili rast števila zavarovancev, še zlasti mladih, kar bo pripomoglo k večji blaginji družbe kot celote in posledično tudi postopnemu izboljšanju gmotnega položaja upokojencev. Če ne bo ustreznih ukrepov, bosta ogrožena dva temeljna cilja vseh dosedanjih pokojninskih reform, to je zagotavljanje finančne stabilnosti sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja in dostojnih pokojnin. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media