Vaš svetovalec – Dušan Bavec – maj 2013

Vaš svetovalec – Dušan Bavec – maj 2013

Dobro je vedeti | apr. '13

Odpravnina tudi za določen čas?
Bralec piše, da je zaposlen za določen čas 6 mesecev, in sicer od 1. 4. 2013 do 30. 09. 2013. Sprašuje, ali je ob izteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas upravičen tudi do odpravnine?
Ob izteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas bralec še ne bo upravičen do odpravnine. Ta novost bo namreč veljala le za tiste pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ki bodo sklenjene po uveljavitvi novega zakona o delovnih razmerjih, torej od 12. aprila dalje. Po tem datumu ima delavec, če mu preneha pogodba o zaposlitvi za določen čas, sklenjena pa je bila za eno leto ali manj, pravico do odpravnine v višini 20 odstotkov delavčeve povprečne plače iz zadnjih treh mesecev. Če pa je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena za več kot eno leto, ima delavec ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi poleg odpravnine za prvo leto še pravico do odpravnine za vsak mesec dela v drugem letu, in to v sorazmernem delu glede na prvo leto.

Odpravnina ob upokojitvi
Bralec se namerava pred koncem leta starostno upokojiti, saj ima polno pokojninsko dobo. Slišal pa je, da je po novi zakonodaji pri pravici do odpravnine ob upokojitvi določeno minimalno obdobje zaposlitve pri zadnjem delodajalcu. V zdajšnjem podjetju je zaposlen 8 let, zato ga zanima, ali bo z uveljavitvijo novega zakona kakorkoli prikrajšan!
Z novim zakonom o delovnih razmerjih (v nadaljevanju ZDR-1), ki velja od 12. aprila 2013 dalje, je odpravljena ena od anomalij, ki je izhajala še iz obdobja združenega dela. Po star i ureditvi je enako odpravnino dobil tako tisti delavec, ki je bil zaposlen pri delodajalcu  vso delovno dobo, torej 40 let, kot tudi tisti, ki je bil pri njem zaposlen le nekaj mesecev. Odpravnina torej ni bila v soodvisnosti od trajanja zaposlitve, kot to še vedno velja pri odpravnini v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi zavoljo poslovnih razlogov.
Novi ZDR-1 pa za priznanje pravice do odpravnine ob upokojitvi določa še dodaten pogoj gostote zaposlitve pri zadnjem delodajalcu, medtem ko višina odpravnine ostaja nespremenjena. Delavec je upravičen do odpravnine le v primeru, da je vsaj 5 let zaposlen pri delodajalcu, od katerega odhaja v pokoj.
Za bralca se torej z novim ZDR-1 nič ne spremeni, ob upokojitvi bo namreč upravičen do odpravnine v višini dveh svojih povprečnih mesečnih plač za minule tri mesece ali do dveh povprečnih slovenskih plač, če je to zanj ugodneje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media