Recepti maj 2013

Recepti maj 2013

Dobro počutje | apr. '13

Mošnjički s šunko
Za 25 mošnjičkov vzamemo zavitek odtajanega listnatega testa, ki ga razvaljamo in razrežemo na kvadrate, velikosti 7 x 7 centimetrov. Posebej pripravimo nadev, in sicer drobno narežemo 100 g šunke, 100 g mocarele, dva večja stroka česna in 10 izkoščičenih oljk ter vse pomešamo. Na vsak kvadrat položimo po žličko nadeva in testo zvijemo v mošnjiček ali zvitek. Za slednjega nadev prepognemo s testom in nato zavijemo še enkrat. Robova stisnemo ob mizo s prsti.
Zvitke/ mošnjičke preložimo na pekač in jih spečemo v pečici pri 220 stopinjah, dokler ne porjavijo. Na dno pečice položimo na toploto odporno skledo z vodo, da se bo med peko ustvarjala para, ki listnato testo rahlja. Najboljši so topli.

Jajčni namaz s kitajskim zeljem na riževem vaflju
V skodelici z vilicami drobno pretlačimo olupljeno trdo kuhano jajce, mu dodamo drobno narezane tri kisle kumarice, rezino ali dve kuhanega pršuta, nariban korenček, drobno narezan list kitajskega zelja in pest mladih špinačnih listov, dve žlici skute in dve žlici kisle smetane, da dobimo mazav namaz. Vse skupaj še solimo in popramo. Z namazom premažemo rezine kruha, rezine slanih žitnih ploščic, krekerjev ali riževih vafljev ter okrasimo po navdihu.

Rožičevi mafini s kandiranim sadjem
Pečico vklopimo na 170 – 180 stopinj. Model za mafine namastimo ali vanj vstavimo papirnate modelčke. Skodelico rozin namočimo v dveh žlicah ruma.
V prvi posodi zmešamo 75 g rožičeve moke in 125 g pšenične bele moke, ščep soli, dve žlički pecilnega praška, pol žličke sode bikarbone, cimet in klinčke. V drugi posodi pa zmešamo dve žlici raztopljenega masla, 100 g sladkorja, vanilijev sladkor, dve jajci in 150 ml mleka. Tekoče sestavine vlijemo v suhe in pomešamo. Nazadnje dodamo še rozine z rumom in 50 g kandiranega sadja. Zmes naložimo v modelčke in postavimo v segreto pečico za približno 20 minut.

Marcipanovi klobučki
Iz 250 g moke, 125 g masla, 100 g sladkorja v prahu, ščepca soli, jajca in lupinice cele limone hitro zgnetemo krhko testo, oblikujemo hlebček, ga zavijemo in vsaj za dve uri pustimo počivati v hladilniku.
Medtem v posodici gladko zmešamo 75 g marcipana, štiri žlice mleka, dve žlici sladke smetane, dve žlici ruma, 60 g mletih lešnikov in 50 g sladkorja za nadev.
Spočito testo razvaljamo na tri milimetre debelo. Izrežemo kroge z nazobčanim robom s premerom približno pet centimetrov. Na sredino vsakega kroga naložimo nadev v velikosti lešnika, nato robove kroga privzdignemo, da dobimo trikotni klobuček. Naložimo jih na pekač s papirjem za peko, postavimo v segreto pečico in pečemo 10 minut pri 170 stopinjah. Ohladimo.
Za okras v kozici segrejemo marelično marmelado, jo razredčimo z nekaj kapljicami limonovega soka. Vrh ohlajenega piškotka previdno prelijemo z oblivom in v vsakega vtisnemo lešnikovo jedrce.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media