Povezava do interneta – zlahka!

Povezava do interneta – zlahka!

Prosti čas | apr. '13

Širokopasovni dostop do interneta je ena najbolj pomembnih elektronskih komunikacijskih storitev, po kateri uporabniki največ povprašujemo. Internet uporabljamo doma in v službi, saj je nepogrešljiv vir informacij ter sredstvo za komunikacijo in zabavo. Prek interneta lahko gledamo tudi filme in TV, poslušamo glasbo ali spremljamo radijske postaje, telefoniramo ipd.

V Sloveniji imamo več ponudnikov telekomunikacijskih storitev, ki ponujajo povezavo do interneta prek različnih omrežij. Pri izbiri ponudnika smo zato še posebej pozorni na to, kakšne dostop do interneta nam ponuja posamezni operater. Nekateri uporabniki iščemo vedno hitrejše in vedno bolj zanesljive povezave, drugi pa so zadovoljni že s tem, da internet sploh imajo, pa čeprav je počasen. Razlike med ponudniki so torej praktično razlike v dosegu, hitrosti in načinu prenosa storitev. Storitve širokopasovnega dostopa so pri nas dostopne prek optičnega in bakrenega omrežja, kabelskega koaksialnega omrežja, mobilnega brezžičnega omrežja ter satelitskega interneta.
Najbolj razširjen dostop do telekomunikacijskih storitev je prek telefonskih kablov s tehnologijo xDSL, najnaprednejši in najnovejši dostop do interneta pa ponuja omrežje optičnih kablov, torej FTTH (Fiber To The Home).
Katere prednosti ponuja xDSL in katere FTTH omrežje? Za katerega ponudnika telekomunikacijskih storitev naj se odločimo? Ali je povezava do telekomunikacijskih storitev res tako pomembna?
xDSL je digitalna povezava do telekomunikacijskih storitev s pomočjo telefonskih kablov, ki tvorijo bakreno omrežje. Glavna prednost te povezave je, da je na voljo skoraj po vsej državi. Tako rekoč ni stanovanja ali hiše, kjer ne bi imeli klasične telefonske vtičnice. Druga prednost se skriva v inštalaciji. Če se kabel poškoduje ali se pojavijo kake druge napake, ga lahko popravimo sami ali zamenjamo z novim. Če se napaka ali motnja pojavi na poti od telefonske vtičnice do modema, je to tudi najlažja rešitev. Če pa pride do napake med telefonsko vtičnico in omarico, poseg več ni tako preprost in se moramo obrniti na svojega telekomunikacijskega ponudnika.
xDSL tehnologija se uporablja kot povezava  ADSL, ADSL 2, ADSL 2+, VDSL in VDSL 2. Vsem tem povezavam je skupno to, da z oddaljenostjo od centrale pada tudi hitrost internetne povezave, kar posledično pomeni, da si lahko privoščimo manjše število IP televizij. Razlika med ADSL in VDSL je v tem, da VDSL dosega mnogo višje hitrosti interneta kot ADSL, prednost ADSL pa je, da omogoča priklop uporabnikov na daljše razdalje od centrale. xDSL deluje dokaj stabilno, če sta izpolnjena dva pogoja: kratka oddaljenost od centrale in kakovosten telefonski kabel. Oddaljenost od centrale močno vpliva na možnosti našega naročila telekomunikacijskih storitev pri ponudnikih, zato je dobro, da to prej preverimo. Lahko se  namreč zgodi, da bomo prešli na počasnejši internet ali celo ostali brez kakega televizorja. Kakovost kabla pomeni, da ima zelo malo spojev in da ni večkrat prekinjen, na bakrenih kablih prav tako ne sme biti znakov oksidacije.
»Optika« za internet
FTTH (Fiber To The Home) je trenutno na svetu najboljša možna povezava do telekomunikacijskih storitev. Pogovorno se namesto FTTH uporablja izraz »optika« ali »optika do doma«. Seveda ne gre za 'optiko', ko leče služijo za izdelavo očal za boljši vid, pač pa za optične kable  ali vlakna. To so tanki kabli, izdelani iz stekla in plastike. Steklena cevka ali vlakno je obdano z več zaščitnimi sloji plastike, da se ne poškoduje. Samo vlakno je namreč zelo krhko in mora biti ustrezno zaščiteno. Skozi optično vlakno se ne pretaka elektrika, kot je to značilno za xDSL, ampak svetloba. Telekomunikacijski ponudnik mora do uporabnika pripeljati optične kable, če mu želi zagotoviti najkakovostnejše storitve, ki jih ponuja na trgu. Večkrat nas je uporabnike strah, da je ta povezava draga in časovno zahtevna ter da nam bo inštalacija v stanovanju ali v hiši povzročila nered. A večina ponudnikov brezhibno namesti inštalacijo, z minimalnim posegom v prostor in brez stroškov za stranko. Med glavne prednosti optike štejemo: stabilno povezavo, neomejeno naročanje dodatnih storitev in visoke hitrosti internetne povezave. Stabilna povezava pomeni, da je povezava do interneta konstantna in brez prekinitev. Praktično to pomeni, da bo doma internet stalno deloval brez težav, prav tako tudi vse druge storitve.
Omejitve se pojavljajo pri xDSL tehnologiji, kjer uporabnika omejuje oddaljenost od centrale ter dejanska kakovost telefonskega kabla, medtem ko tega pri optiki ni. Če ste uporabnik optike, pomeni, da mora vse delovati brezhibno. Prav tako na teh kablih ne prihaja do oksidacije, ker so izdelani iz plastike in stekla. Ob nevihti moramo pri xDSL povezavi naprave izklopiti iz električnih in telefonskih vtičnic, saj oba kabla prevajata elektriko, pri optiki pa to ni potrebno. Izklopiti moramo le vir električne napetosti, ni pa potrebe po izklopu optičnih vlaken, saj ne prevajajo elektrike. Hitrost interneta naročamo pri vseh internetnih ponudnikih v Mbit/s in redkeje v Kbit/s. Na optiki so možne hitrosti tudi 1Gbit/s, medtem ko xDSL omogoča bistveno nižje hitrosti - pri ADSL povprečno pod 24 Mbit/s in praviloma ne višje od 100 Mbit/s, razen pri VDSL.
Seveda lahko končam z ugotovitvijo, da optiko v primerjavi z xDSL tehnologijo odlikuje vrsta prednosti, zato prihodnost telekomunikacij temelji prav na širokopasovnih optičnih povezavah. Priporočamo vam, da preverite, kakšne so možnosti priklopa na optično omrežje na vaši lokaciji in to povezavo izkoristite čim prej.


SLOVARČEK POJMOV:
FTTH – (ang.Fibre to the home) oz. optika do doma. Je oblika optičnega omrežja, kjer je optična povezava napeljana do prebivališča naročnika.
xDSL – (ang. Digital Subscriber Line) generičen izraz za tehnologije digitalne naročniške linije (bakreno omrežje, telefonski kabel)
ADSL (ang. Asymmetric Digital Subscriber Line) je model tehnologije DSL, ki omogoča hitrejše prenašanje podatkov po bakreni telefonski žici kot navadni telefonski modem. Velike razlike (asimetrije) pri prenosu podatkov pomenijo hiter prenos do uporabnika (do 8 megabitov na sekundo) in relativno majhen prenos od uporabnika (do 1 Mbit/s), odvisno pač od razdalje in značilnosti linije. Novejši različici sta ADSL2 in ADSL2+.
VDSL (ang. kratica za very-high-bit-rate DSL) je ena od izvedenk tehnologije xDSL. Teoretično dosega hitrosti do 52 Mbit/s proti uporabniku in 20 Mbit/s od uporabnika na bakreni žici. Razdalja, do katere je še možen VDSL (1024 / 256 kbit/s), je teoretično 3.000 m.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media