»Vražje« dobro zdravilo

»Vražje« dobro zdravilo

Dobro počutje | jun. '13

Bolečine v križu pestijo staro in mlado. Nekateri imajo tako hude težave, da zjutraj potrebujejo precej časa, da sploh lahko zlezejo iz postelje.

Bolečine v križu, v sklepih in mišicah ter v vezivnih tkivih so večinoma posledica revmatskih bolezni in degenerativnega procesa. Ameriški strokovnjaki so že pred leti ugotovili, da lahko človek, ki ga je napadel artritis, največ naredi zase s tem, da spremeni prehrano in da se veliko giblje. V pomoč so mu tudi učinkovine, ki jih najdemo v naravi, če jih le znamo pravilno uporabljati.
Ena takih je hudičev krempelj (Harpagophytum procumbens). Ime je dobil po obliki plodov, ki so razvejani kot nekakšni kremplji, zavarovani s precej trdo zaščitno skorjo, ki jo je težko predreti, v njej pa so spravljena semena.
Rastlina ima še eno »vražjo« lastnost (v dobrem pomenu, seveda): močno olajša bolečine, zavre vnetni proces, poskrbi pa še za črevesno sluznico in prebavo v celoti.
Vražji krempelj bi zaman iskali na naših tleh. Uspeva namreč v vročem podnebnem pasu na meji puščave Kalahari v južnem delu afriške celine. Njegovo delovanje že stoletja poznajo tamkajšnja plemena. Kolonialisti so ga v Evropo prenesli že kmalu v 19. stoletju in ker je tako učinkovit, so postajale želje po njem vse večje, kar se ni spremenilo vse do današnjih dni. Zato je rastlina zaščitena v teh državah (Namibija, Južnoafriška republika, Zambija, Zimbabve in verjetno še katera). Kdorkoli jo pobira, mora imeti dovoljenje za to. Kdor jo izvaža, mora imeti tudi dovoljenje za izvoz.
Tisti najbolj »vražji« del rastline pa se skriva v koreninah pod zemljo. Tam naredi rastlina iz osnovne  korenine stranske poganjke v obliki gomoljev, rečejo jim tuberusi. Tuberuse poberejo iz zemlje, jih posušijo in zmeljejo, prah pa se potem uporabljajo v različnih oblikah - kot tablete, kapsule ali pa naredijo tinkturo.
Voglov vražji krempeljc
Svojo recepturo pa je pred desetletji razvil švicarski zdravnik dr. Alfred Vogel, ki je opazoval domačine v Afriki. Ni izkoristil rastlin, ki tam prosto rastejo, pač pa jih je sam vzgojil. Semena je posejal v zemljo, po sestavi skoraj enaki tisti v Afriki. In ko so rastline dovolj zrasle, jih je prenesel v Afriko, kjer jih je posadil. Kar štiri leta je bilo treba čakati, da so lahko prvič pobirali tuberuse. Ko pa so jih pobrali, so rastlino s korenino posadili nazaj v zemljo, da je  znova pognala stranske poganjke s koristnimi snovmi. Na ta način njegovo podjetje še danes pridobiva učinkovine iz hudičevega kremplja.
Najpomembnejše učinkovine so tiste iz skupine iridoidnih glikozidov, med njimi pa je najpomembnejši harpagozid. Deluje tako, da preprečuje vnetni proces in zmanjšuje bolečino. Poleg tega so v hudičevem kremplju tudi grenčine, ki pa delujejo na prebavila. Zato zdravilo iz hudičevega kremplja uporabljamo tako za zdravljenje vnetnih in revmatičnih težav, bolečin v mišicah in sklepih, kot tudi pri prebavnih težavah, kakršne so napenjanje, driska, vetrovi in zaprtost. Ker bolniki, ki trpijo zaradi bolečin in vnetja, pogosto nimajo teka, je prav ta lastnost zdravila iz hudičevega kremplja dodatno dobrodošla: spodbuja namreč tek in s tem pomaga, da se bolniku prej povrne zdravje. 
Voglovo zdravilo iz hudičevega kremplja (artroforce) je na voljo tudi slovenskim bolnikom. Zato naj posebej opozorimo, da gre za zdravilo in ne za prehranski dodatek, kar pomeni, da je bilo njegovo delovanje dokazano s kliničnimi raziskavami, kot to velja za vsa zdravila. Enako pa je bila dokazana tudi varnost, se pravi, da nima neželenih stranskih učinkov, ki bi bili nevarni za bolnike. Pri zdravilih proti bolečinam in vnetju, ki jih bolniki z revmatskimi in vnetnimi težavami pojedo največ, se lahko pojavijo razjede na črevesni sluznici, ki lahko začno krvaveti, ne da bi bolnik to sploh opazil, kar pa je celo življenjsko nevarno. Zdravilo iz hudičevega kremplja teh stranskih učinkov nima. Opozoriti je tudi treba, da bolnik zelo hitro občuti spremembe, vendar pa se najboljši učinek zdravila pokaže po približno štirih tednih uživanja.
 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media