Pripravljeni na poletje

Pripravljeni na poletje

Dobro počutje | jun. '13

S tokratnimi vajami končujemo prvi in najpomembnejši del priprav pred vsako resnejšo aktivnostjo, to pa je usklajenost dihanja. Seveda se je treba zavedati, da so se z osvojenimi vajami okrepile tudi vse mišice, ki se samodejno prilagajajo pravilnemu dihanju skozi nos.

Kot ogrevanje si tudi tokrat privoščite zmerno hojo. Hodite pokončno, z rahlo pokrčenimi komolci in sproščenimi zapestji, pogled usmerite naprej in po možnosti opazujte okolico. Ko začutite ogretost telesa in dihate globlje, vam predlagam, da se ustavite za kratek čas in naredite nekaj vaj po svoji izbiri, s katerimi boste dodobra pretegnili vse telo. Med vajami ne zadržujte dihanja in ob vsakem končnem položaju začutite razteg mišic na eni in napetost mišic na nasprotni strani. Z eksperimentiranjem boste razvili pravi občutek za obremenjevanje in razbremenjevanje telesa. In da ne pozabimo: vse lahko počnete tudi sede.
Preden začnete s tokratnimi vajami, ponovite katero od vaj iz pozno zimskih in pomladnih številk revije.
In že smo pri prvi obljubljeni vaji. Dihanje v hrbet je nadaljevanje dihanja v sprednji zgornji del pljuč. Preden se sklonite v predklon in izbočite hrbet, se vzravnajte in izdihnite. Med normalnim vdihom se sklonite v naslednjem vrstnem redu: nežno predklonite vrat, sprostite ramena in nato popolnoma sprostite še roki. Močno izbočite zgornji del hrbta, po domače - naredite grbo. Zavestno se zelo potrudite, da boste imeli rami in roki sproščeni in spuščeni. Le takšne bodo omogočile močan razteg med lopaticama in tudi malo više. Ob raztegu si predstavljajte, da je na hrbtu med lopaticama odprtina, s katero s hrbtne strani zajamete zrak v pljuča in jih zadaj in od znotraj močno razširite. Takoj po končanem vdihu se med izdihovanjem vzravnajte in malce stisnite lopatice, kot bi hoteli izdihniti skoznje. Vajo naredite vsaj tri krat. Po njej se razgibajte s krožnimi gibi z vsem telesom.
Kot masažo vseh notranjih organov v trebuhu se je dobro naučiti vdiha vanj. Za razvijanje boljšega in pravilnega občutka položite dlani na trebuh. Izhodiščna drža je lepa in zravnana, ramena  pa sproščena. Ob vdihu potisnite zrak čim niže pod popek in izbočite trebuh. Vaja je za čiste začetnike lahko tudi zelo naporna, vendar se je vredno potruditi in se je pravilno naučiti. Kot posledica vaše popolne izvedbe se bodo pojavili čudni glasovi iz vaših prebavil, potreba po izločanju vode in blata, lahko celo manjše špikanje v delu trebuha, hrbta, v pljučih in morda v križu; imeli boste občutek, da je v vašem telesu oklep, ki vam preprečuje, da bi telo razširili in da bi sprejeli zrak, pa še kaj. Vse to so naravne reakcije, ki kažejo na to, da ste na dobri poti. Ob morebitni manjši vrtoglavici, ki je lahko posledica povečanega vnosa zraka, ki ga vaše telo ni vajeno, se takoj ustavite in začnite normalno dihati.
In zdaj še popolni vdih. Preden vdihnete, si predstavljajte, da ste balon, ki se napihuje in spušča skozi nos. Ob vdihu imejte občutek napihovanja v vse smeri, da začutite povečanje in širjenje. Ob končnem izdihu pa je pomembno, da začutite resnično zožanje in pomanjšanje. Tudi tu velja: prenehajte takoj, ko imate dovolj.
Pomembno za vse vaje pa je, da sta vdih in izdih vedno povezana in brez prekinitev. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media