Poenostavimo bančne storitve

Poenostavimo bančne storitve

Prosti čas | jun. '13

Položnice po navadi vsak mesec plačujemo na poštnem ali bančnem okencu ter s trajniki, lahko pa celo na bankomatih in v večjih trgovinah z živili. Enostavneje in tudi ceneje pa lahko položnice plačujemo s pomočjo računalnika, prek spletne banke.

Prek spletne banke lahko od doma opravimo večino bančnih storitev. Vaša banka vam tako prek računalnika nudi vpogled v osebni račun, omogoča plačevanje računov (z nižjo provizijo kot na bančnem ali poštnem okencu), ponuja možnost izpisa že opravljenih plačil, naročanje izrednega limita, spreminjanje in urejanje vašega osebnega računa ter nakup tujih valut.
Poslovanje prek interneta omogoča večina bank. Če želite imeti dostop do svojega bančnega računa tudi doma, se morate le oglasiti v najbližji poslovalnici in s svojo banko skleniti pogodbo o poslovanju prek interneta.
Banke v Sloveniji nudijo dva različna načina dostopa do spletne banke, in sicer s certifikatom ali pa z uporabniškim imenom in geslom. Obe možnosti imata svoje prednosti in slabosti.
Certifikat ali digitalno potrdilo. Za dostop do svojega računa boste nujno potrebovali certifikat vaše banke, ta pa vam bo dala navodila za njegovo uporabo in namestitev v računalnik. Seveda lahko po telefonu pokličete tudi njihovega agenta, ki vam bo pri tem pomagal. Za spletno banko si boste morali ustvariti še geslo, nato pa jo boste lahko začeli uporabljati. Uporaba spletne banke s certifikatom je možna le na računalniku, ki ima nameščen ta certifikat, zato je ne bo mogoče uporabljati na vseh napravah ali povsod tam, kjer imamo dostop do interneta. Svoj certifikat shranite na prenosni medij, kot je USB ključek, in ga spravite na varno ter ga uporabljajte le kot varnostno kopijo. Nikoli ga ne posredujte znancem, saj je poleg gesla to potrdilo edina ovira, da vam kdo ne vdre v vaš spletni bančni račun. Če pa boste izgubili svoj certifikat, boste morali na banki zaprositi za novega.
Drugi način uporabe spletne storitve je možen z generatorjem številk, torej z uporabniškim imenom in geslom, ki ju pridobimo pri svoji banki. To je po navadi sestavljeno iz našega pravega imena in dodatnih številk. Geslo je vsakič drugačno, ko se vpišemo v storitev. Za geslo izberimo štirimestno število in mu dodamo večmestno število z generatorja, ki smo ga dobili od banke. Tako vedno vpišemo isto uporabniško ime ter začetek gesla in vedno različen koren gesla z generatorja. Tudi generatorje ne posojajte ali posredujte drugim osebam. Generator ponuja vsakič drugo geslo, medtem ko certifikat za vsako novo nakazilo zahteva dodatno geslo, ki ga prejmete ob certifikatu.
Nekatere banke nudijo oba dostopa do spletne banke, druge le enega, zato morate možnosti poprej preveriti. Obe vrsti dostopa pa imata visoko zaščito pred vdori in odtujitvijo vašega imetja z računa.

Slovarček pojmov:
Geslo je digitalno osebno geslo, ki ga sestavimo iz črk in številk. Geslo naj bo daljše, uporabljate lahko velike ali male črke. Izogibajte se geslom, ki jih sestavite iz številk vašega rojstnega dne ali črk iz vašega imena in priimka.
Certifikat: je digitalno potrdilo za posameznega spletnega uporabnika. Certifikat vsebuje določene podatke, ki na spletu dokazujejo našo verodostojnost, zato ga lahko uporabljamo tudi za overjanje poslanih e-sporočil ipd. Certifikat ni list papirja, ampak digitalna datoteka, ki jo uporabljamo na računalnikih in drugih elektronskih napravah. Izdajajo jih lahko le določeni izdajatelji, kot so banke ali ministrstvo za pravosodje in javno upravo. Svoj certifikat si ustrezno shranite na prenosni medij, kot je npr. USB ključek, ter ga spravite na varno in ga uporabljajte le kot varnostno kopijo.
Generator številk je združljiv le za enega uporabnika in le za eno storitev ter ne deluje z nobeno drugo dodatno storitvijo. Prednost je v tem, da lahko storitev uporabljamo na kateremkoli računalniku, ki ima dostop do interneta. Uporabniško ime in prvi del gesla si zapomnimo, medtem ko z generatorja prepišemo preostali del gesla, le pri sebi ga moramo imeti. Največkrat je velik kot kreditna kartica ali pa ga dobite v obliki obeska za ključe. Na njem je le preprost LCD zaslon, na katerem se občasno zamenja številka.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media