Bivajmo na prostem

Bivajmo na prostem

Prosti čas | jul. '13

Poletje je čas, ko največ prostih trenutkov preživimo na prostem. Še tako majhen balkon lahko uredimo v prijeten za počitek, sprostitev in za druženje, še lepše pa je, če si lahko na prostem uredimo pravo kuhinjo.

Klasični elementi vrtne opreme so različne mize, vrtni stoli in klopi, ležalniki in počivalniki ter drugi sedežni elementi. Pri izbiri pazimo na kakovost, stabilnost, velikost in težo, udobnost in primerno višino ter globino sedišča za lažje sedenje in vstajanje. Priporočljiva so ročna opirala in tabure, na katerem si odpočijemo noge.
Sodobno vrtno pohištvo vse bolj spominja na opremo v dnevnih sobah (fotelji, dvosedi, trosedi, počivalniki, še posebej izstopa vrtna zofa), in to tako po videzu kot po uporabljenih materialih. Poleg naravnih materialov (les, bambus, ...) je pohištvo izdelano tudi iz različnih kovin, stekla, umetnih materialov (velikokrat posnemajo naravne) ali pleksi stekla. Biti pa mora odporno na vremenske spremembe.
Vrtno pohištvo postaja v bistvu zunanje pohištvo. Ker je vrt nadaljevanje stanovanja na prostem, z opremo poskrbimo za skladnost notranjosti in zunanjosti. Ni pa nujno, da je oprema terase ali balkona namenska, pač pa uporabimo pohištvo, podobno ali enako, kot je tisto v stanovanju. Pravzaprav je tovrstno opremljanje to poletje ena najpomembnejših modnih zapovedi.
Priljubljeno je tudi kombiniranje starega, obnovljenega in novega, sodobnega vrtnega pohištva. Učinkovita ureditev zunanjega bivalnega prostora ni nujno velika investicija. Marsikaj namreč lahko izdelamo ali obnovimo kar sami. Predvsem za manjše balkone je primerna oprema manjših dimenzij in z zložljivimi ter večnamenskimi elementi. Prijetno ozračje in občutek udobja dosežemo z izbiro tekstilnih dodatkov, z različnimi blazinami, prti, zasloni in podobnim.

Poleti je prijetno kuhati na prostem
V primerjavi s kuhinjo v stanovanju je letna kuhinja bolj preprosta in manjša, vendar naj bo enako uporabna in dobro organizirana. Če je le mogoče, uporabimo naravne materiale, usklajene z zasnovo vrta in arhitekturo hiše. Preprostejšo kuhinjo lahko izdelamo ali sestavimo sami, lahko kupimo enega od standardnih sestavov ali si omislimo zahtevnejšo in izdelano po meri. Letna kuhinja je lahko mini, lahko je fiksna ali zidana, premična ... Narejena je lahko iz lesa, naravnega kamna ali nerjavečega jekla ter različnih kombinacij teh materialov. Za izvedbo potrebujemo električno in vodovodno napeljavo, odtok v kanalizacijo ali vrtno čistilno napravo. Kuhamo lahko na odprtem ognju (drva ali oglje), na plin (plinska jeklenka) ali elektriko (kuhalnik, indukcijsko kuhališče ali električna grelna plošča). Pri tem veljajo enaka pravila kot pri vrtni razsvetljavi - napeljave morajo biti zavarovane, da ne pridejo v stik z vodo. Potrebujemo pomivalno korito in nekaj delovne površine, pod njo pa prostor za shranjevanje in manjši hladilnik. Žar ali kamin sta nepogrešljiva pri pripravi hrane na prostem. Prav tako primeren nadstrešek za senco in zaščito pred padavinami, vetrom in soncem. Na tla in na steno, kjer kuhamo, po navadi položimo keramiko. Zunanji tlak je lahko tudi iz naravnega ali umetnega kamna, lesa ali opečnih tlakovcev. V bližini uredimo gredice za gojenje zelenjave in dišavnic, slednje lahko gojimo tudi v loncih ali zabojčkih.

Izjemen okus peke na žaru
Za kuhališče na prostem velja, da je dobro, če je pokrito. Žar je lahko del letne kuhinje ali samostojen element na balkonu, terasi ali vrtu. Poznamo žare na oglje ali brikete, plinski ali električni žar ter kombinirane (na oglje ali na plin). Žari so različnih dimenzij, so fiksni ali premični, prostostoječi in na kolesih. Lahko so zidani iz opeke kot vrtni kamini, lahko so v celoti kovinski. Poleg pravokotne oblike so številni okrogle oblike. Kotlasti žari so primerni za peko velikih kosov mesa. Železna rešetka je iz litega železa, nerjavnega jekla, pa tudi kromirana. Rešetko je najlaže očistiti takoj po uporabi, ko je še topla (vendar ne vroča). Plinski žar je pri peki najhitrejši in enostaven za uporabo, vendar priprave hrane na odprtem ognju lesa ali oglja ne moreta enakovredno nadomestiti ne plin ne elektrika. Na pikniku uporabimo manjši prenosni žar na oglje ali plin, na majhnem balkonu pa električni, prostostoječi ali namizni žar. V večstanovanjski hiši pazimo, da z dejavnostmi na balkonu ne motimo sosedov.

Družabno uživanje na svežem zraku
Jedilnica na prostem nam omogoča, da na prostem uživamo v zajtrku, kosilu, večerji ali prigrizku. Vrtna jedilnica naj bo v neposredni bližini letne kuhinje. Če je nimamo, pa čim bliže kuhinji v hiši, da je prenos hrane in posode čim krajši. Za pripravo kosila lahko uporabimo tudi fondi, namizni žar ali raženj. Lega zunanje jedilnice naj bo dovolj zasebna, da ne bomo izpostavljeni pogledom. Zelo primeren prostor za ureditev jedilnice je zimski vrt. Obedujemo lahko tudi na balkonu, terasi ali na vrtu. Na manjšem balkonu si z zložljivim pohištvom uredimo prostor za zajtrk in druge obroke. Zelo uporaben je servirni voziček.
Najprimernejši je pokrit prostor; lahko je to pod pergolo, drugim nadstreškom ali v vrtni uti. Zaščita pred soncem in poletnimi plohami so lahko tudi različna premična zunanja senčila, kot je jadro, tenda, senčnik in podobno, izdelana iz impregniranega tekstila, trsja, stekla ali lesa. Raznovrstno naravno zelenje ustvarja najbolj prijetno mikroklimo, je najcenejše senčilo ter zastirka pred nezaželeni pogledi. Jedilna garnitura je lahko iz lesa, kovine z dodatkom stekla ali kamna. Zelo moderna je kamnita ali lesena klop na eni strani mize. Popolno vrtno jedilnico zaokrožajo primerno urejena tla pod jedilno mizo in stoli. Lahko so iz naravnega ali umetnega kamna, lesa, keramike ali opečnih tlakovcev. Prijetno ali praznično ozračje ustvarimo z različnimi uporabnimi in okrasnimi dodatki iz tekstila, papirja, gline, lesa, kovine ali stekla ter s svetili ali svečami. Marsikaj lahko izdelamo tudi sami. Poskrbimo pa, da nam nadležni mrčes ne pokvari razpoloženja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media