Vaš svetovalec Dušan Bavec – september 2013

Vaš svetovalec Dušan Bavec – september 2013

Dobro je vedeti | sep. '13

Odpravnina ob upokojitvi po novem zakonu
Bralca, ki se namerava upokojiti konec tega leta, zanima, ali je upravičen do odpravnine, saj je pri zdajšnjem delodajalcu zaposlen šele štiri leta. Poleg tega bi tudi rad izvedel, ali mu lahko delodajalec odpove delovno razmerje, če bi se premislil o datumu upokojitve.
Novi zakon o delovnih razmerjih ZDR-1, ki je začel veljati aprila letos, za priznanje pravice do odpravnine ob upokojitvi določa kot dodaten pogoj, da je delavec zaposlen pri delodajalcu najmanj 5 let in se v celoti upokoji. Odpravnina znaša dve povprečni mesečni plači v RS za minule tri mesece ali dve povprečni mesečni plači delavca, če je to za delavca ugodneje. Če pa se delavec upokoji le delno in delno še naprej ostane zaposlen, je upravičen do odpravnine v sorazmernem znesku.
Čeprav ima bralec status starejšega delavca, mu delodajalec lahko odpove delovno razmerje zavoljo poslovnih razlogov, ne more pa mu odpovedati zavoljo tega, ker že izpolnjuje pogoje za upokojitev. V tem primeru bi bil upravičen do odpravnine, ki gre delavcem pri odpovedi zavoljo poslovnih razlogov po 108. členu zakona, seveda pa ne do obeh odpravnin. Če bi mu delodajalec odpovedal zavoljo poslovnih razlogov, bi mu  spričo dejstva, da izpolnjuje pogoje za upokojitev, šla najmanj tako visoka odpravnina, kot če bi se upokojil.
Pri višini in vsebini posamezne pravice, ki jo ureja zakon, pa je treba upoštevati tudi kolektivne pogodbe. Dokler posamezna zavezujoča kolektivna pogodba še velja, je pri ugotavljanju vsebine in višine posamezne pravice treba upoštevati načelo, da kolektivna pogodba po navadi delavcu daje več, kot bi mu šlo na podlagi pravic po zakonu. V konkretnem primeru to pomeni, da je treba preveriti, ali ima tudi kolektivna pogodba za odpravnino ob upokojitvi določen pogoj trajanja zadostne zaposlitve pri zadnjem delodajalcu. Če takega pogoja ni, potem zakonski pogoj petletne zaposlitve do nadaljnjega nima prave veljave, bodo pa pogajalci to dejstvo zagotovo imeli pred očmi pri sprejemanju novih kolektivnih pogodb, ki bodo temeljile na novem zakonu. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media