Vaš svetovalec – mag. Boštjan J. Tursk

Vaš svetovalec – mag. Boštjan J. Tursk

Dobro je vedeti | okt. '13

Zdravljenje v tujini
Bralka se oktobra odpravlja na zdravljenje v Nemčijo, na zahteven poseg na ledvicah, ki ga v Sloveniji (še) ne počno. Zanima jo, ali ima po zakonu pravico do kritja stroškov takega zdravljenja, saj ima pri nas urejeno zdravstveno zavarovanje. Sprašuje tudi, ali je upravičena do kritja stroškov za prehrano in nastanitev v tujini in do kritja drugih nujnih stroškov?

Do pokritja stroškov zdravljenja je bralka upravičena pod določenimi pogoji. Zavarovana oseba ima namreč pravico do pregleda, preiskave ali zdravljenja v tujini in do povračila stroškov za te storitev, če so v Sloveniji izčrpane možnosti zdravljenja, od zdravljenja v drugi državi pa je utemeljeno pričakovati ozdravitev ali izboljšanje zdravstvenega stanja ali vsaj preprečiti nadaljnje slabšanje.
Zavod lahko zavarovanki izjemoma odobri povračilo stroškov za zdravstvene storitve, opravljene v tujini tudi tedaj, ko teh storitev v Sloveniji ni mogoče zagotoviti v zadostnem obsegu.
Da je pacient upravičen do pokritja stroškov, morajo biti torej skupno izpolnjeni naslednji pogoji: da so v Sloveniji izčrpane vse možnosti zdravljenja ali če zdravstvenih storitev ni mogoče zagotoviti v zadostnem obsegu, če je v drugi državi (konkretno v Nemčiji) utemeljeno pričakovati ozdravitev, izboljšanje zdravstvenega stanja pacienta ali vsaj preprečiti nadaljnje slabšanje zdravstvenega stanja.
Če bo odsotnost od doma trajala več kot 12 ur (v bralkinem primeru seveda bo), ima pravico do povračila stroškov za prehrano, in sicer v višini 50 odstotkov devizne dnevnice, ki se izplačuje javnim uslužbencem v organih državne uprave za potovanje v posamezno državo, če bralki ne bo zagotovljena prehrana že z uveljavljeno storitvijo v tujini.
Prav tako ima bralka pravico do povračila stroškov nastanitve v tujini v višini dejanskih stroškov, vendar pa ne več kot 70 odstotkov devizne dnevnice, ki se izplačuje javnim uslužbencem v organih državne uprave za potovanje v posamezno državo in če nastanitev ne bo zagotovljena že z uveljavljeno storitvijo v tujini. Do povračila teh stroškov pa je pacient upravičen le ob predložitvi računov.
Bralka ima tudi pravico do povračila izdatkov za zdravila, kupljena v tujini, vendar le, če so predpisana na recept v skladu s pravili in jih ni mogoče dobiti v slovenskih lekarnah. Potrdilo o nedostopnosti zdravil ji mora izdati farmacevt.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media