Kri potrebuje železo

Dobro počutje | okt. '13

Slabokrvnost ali anemija je najpogostejša krvna motnja, pomeni pa zmanjšano število rdečih krvnih telesc in hemoglobina v krvi. Pomanjkanje hemoglobina povzroča slabšo resorbcijo življenjsko pomembnih snovi, zlasti tistih, ki se pojavljajo v manjših količinah, a so pomembne za pravilno delovanje organov. Posledice tega pomanjkanja pa so zmanjšana odpornost in pogosta obolenja.

Slabokrvnost povzroča pomanjkanje železa, folne kisline in vitamina B12.
Pomanjkanje železa je posledica premajhnega vnosa v obdobju rasti, nosečnosti, dojenja, večjih športnih aktivnosti, intenzivnega dela ali različnih krvavitev. Zmanjšajo se tudi rezerve v vranici, jetrih in kostnem mozgu. Ker celice ne dobijo dovolj kisika, slabijo ali celo odmirajo. Posledice tega se kažejo kot upadanje energije, utrujenost, zmanjšana odpornost in slabše razpoloženje.
Vitamin B12 in folna kislina sodelujeta pri nastajanju rdečih krvničk (eritrocitov) in igrata pomembno vlogo v delitvi celic. Vitamin B12 spodbuja nastajanje eritrocitov, folna kislina pa skupaj z vitaminom C in aminokislinami dokonča ta proces. Pomembno je, da telo dobi dovolj vitamina C, ki omogoča vsrkavanje  železa v kri.

Koprive, suhe slive, rdeča pesa …
Slabokrvnost nastaja daljše obdobje in vsaj na začetku ni videti posebnih znakov. Zanesljive podatke dajejo laboratorijske preiskave krvi, v katerih določijo število eritrocitov, količino hemoglobina in vsebnost železa. Izraziti znaki slabokrvnosti pa so bledica, glavobol, utrujenost, slaba koncentracija. Pri hujših oblikah se pojavijo ranice na jeziku in ustnih kotih, tanjšajo se nohti, izpadajo lasje, duši nas, srce razbija in pojavi se lahko omedlevica.
Zdravljenje poteka z dodajanjem železa, ki se resorbira v dvanajsterniku in na začetku tankega črevesja. Dnevna doze za odraslega je 10 do 15 mg.
Najboljša preventiva je zdrava prehrana z dovolj železa, to pa zagotavljajo ajda, polnozrnata žita, kalčki, lešniki, zelje, rumenjak, jabolčni krhlji, rdeča pesa, metem ko so viri folne kisline, kopriva, suhe slive, jetra, rdeče meso, zelena zelenjava, soja, pivski kvas, melasa. Medtem ko je sodobna prehrana siromašna z folno kislino, je vitamina B12 po navadi dovolj v živilih živalskega izbora, pogosto pa je moten njegov prehod v kri. V ljudski medicini je cenjen pripravek za boljšo kri šado.
Resorbcijo železa zmanjšujejo kava, kokakola, rabarbara (oksalna kislina), beli sladkor, folno kislino pa uničujeta visoka toplota in svetloba, zato živila, ki vsebujejo to snov, kuhajte  le kratek čas.
Čajna mešanica proti slabokrvnosti: Zmešajte dve žlici listov koprive, dve žlici plodov šipka, dve žlici korenin regrata in žlico tavžentrože. Dve žlički mešanice prelijete s tremi decilitra vrele vode, pustite stati 10 minut, precedite in popijte. To ponovite trikrat na dan vsaj en mesec.
Sok iz listov mlade koprive: pripravite ga na klasičen način in popijete 5 do 6 žlic na dan, pomešanega z medom ali vodo.
Vino iz suhih smokev in rozin:100g zrezanih smokev in 100g rozin namakamo 14 dni v dveh litrih črnega vina. Uživamo ga  trikrat na dan po eno žlico.

Več koristnih informacij o zdravljenju slabokrvnosti boste lahko slišali na predavanju farmacevta  Klemna Križaja, ki bo 25. oktobra ob 17. uri v Stiški čajnici na Poljanski cesti 6 v Ljubljani.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media