Okrepimo notranje organe

Okrepimo notranje organe

Dobro počutje | okt. '13

Ob mišicah, ki jih krepite ob vajah, predstavljenih v naši reviji, je dobro, da se vsaj enkrat načrtno posvetimo tudi notranjim organom. S pomočjo mišic trupa in medeničnega dna jih bomo okrepili. Najvarneje je vaditi leže na hrbtu,  na trši postelji ali kavču, še bolje pa na telovadni podlagi ali na debelejši preprogi.
Preden začnete, se s hojo in s svojimi vajami ogrejte toliko, da začutite povečano toploto v telesu. Ker so tokratne vaje zelo intenzivne in močno učinkujejo na vse telo, priporočam po vsaki vaji počitek, vse dokler se dihanje in telo popolnoma ne umirita. Tudi vzglavje si lahko privzdignete, če vam položaj na sliki ne ustreza najbolje.
Najprej v prikazanem položaju nekajkrat sproščeno vdihnite . Potem se potrudite in ob vdihu močno razširite celoten zgornji del prsnega koša. Še posebej se potrudite razširiti hrbet. Zatem pa počasi in kar se da intenzivno iztisnite zrak iz telesa, dokler ne začutite, da postajate vse ožji in tanjši. Če kje začutite »oviro« ob izdihu ali vdihu, jo zavestno in namerno predihajte. Ob pravilni izvedbi vaje boste začutili vse rebrne mišice in tudi trebušne bodo pomagale pri delu, pri rednem nadaljevanju pa boste presenečeni nad krepitvijo celotnega telesa. Pomembno pa je, da sta vdih in izdih povezana in popolnoma brez prekinitev. Število ponovitev je odvisno od vaše osnovne kondicije. Prisluhnite si in pozabite na pretiravanje.
Z dlanmi na trebuhu boste intenzivneje spoznali gibanje in reakcije v trebušni votlini. Z mogočnim vdihom omogočite vsem organom v trebuhu dovolj prostora za njihovo naravno razširitev, predihanost in prekrvavljenost. Zadeva še zdaleč ni tako preprosta, kot je videti na sliki, in tisti, ki pretežno dihate z zgornjim delom pljuč, se boste morali malo bolj potruditi. Ob izdihu pa veljajo enaka pravila kot pri prejšnji vaji. Dodajte še močan stisk s spodnjim delom telesa in čisto na koncu stisnite še zadnjico in jo samo malo privzdignite. Takoj po končanem izdihu spontano vdihnite in nadaljujte z vajo. Vmes lahko počivate.  Čim večkrat boste vajo pravilno naredili, tem močnejši boste postajali, manjši bo trebuh, presnova in prebava se bosta izboljšali, pljučna zmogljivost bo večja, bolečine v križu se bodo zmanjšale …
In zdaj še posladek, v katerem bodo uživali predvsem tisti, ki želijo napredovati hitreje. Ob koncu vaj si po vdihu v celotno telo privoščite, kolikor je le mogoče močan izdih s kolikor mogoče intenzivnim potiskom desnega boka ob podlago. Nato takoj spet vdihnite in vajo ponovite še s potiskom levega boka. Nadaljujte z močnim pritiskom desne lopatice ob izdihu in nato še leve lopatice. Čisto ob koncu pa izdihujte in hkrati kar se da močno pritisnite celoten hrbet ob podlago in iztisnite zrak tudi iz stranskih delov telesa. Potem iztegnite noge in se spočijte.
Vadbo kot vedno prilagodite sebi in bodite vztrajni. Splača se!


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media