Sadje - za ohranjanje zdravja in vitkosti

Dobro počutje | okt. '13

Sadje je zelo koristno za naše zdravje, a se tega premalo zavedamo. Zato si ga vsaj v jeseni, ko nas narava najbolj bogato obdaruje z njim, privoščimo čim več.

Jabolka. Polno je različnih vrst sadnih sladkorjev, vsebuje vitamine A, B 1, B6, C in H, minerale, vlaknine, aromatične spojine, eterična olja in sadne kisline. Zato je seznam njegovega zdravilnega delovanja zelo dolg. Manj znano je, da zavira delovanje žleze slinavke pri produkciji inzulina. Manj inzulina pa zmanjša tek, zato z uživanjem jabolk laže hujšamo in urejamo prebavo. Zaradi pektina deluje varovalno in zdravilno za srce, obenem pa njegovi pigmenti krepijo našo imunsko obrambo. Jabolko čisti kri ter uravnava krvni tlak in raven holesterola v krvi.
Grozdje. Ima vsestransko delovanje in je univerzalno in zdravilno sadje. Dobro nas nasiti, ne redi, ker je polno tekočine, ne gosti blata. Dobro pomaga, kadar želimo izboljšati poapnenje žil, pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka. Grozdje izboljšuje slabo kri in koristi pri bronhitisu. Pogosto se pokaže pozitivno pri putiki, pri motnji delovanja jeter, pri vnetju ledvic, pri kronični zapeki. Je odlično, uspešno in cenjeno naravno shujševalno sredstvo. Svetujemo tridnevno očiščevalno kuro v času naraščajoče lune. Presenečeni boste nad rezultatom.
Jagode - odvajajo vodo iz telesa, čistijo in razstrupljajo kri, varujejo srce pred infarktom, s svojim antibiotičnim delovanjem uničujejo bolezenske klice. Pomagajo pri presnovnih boleznih, kot so sladkorna bolezen in putika, pri boleznih jeter in žolčnika, pri visokem krvnem tlaku in pri hemoroidih. Zdravju bolj koristijo gozdne jagode kot vrtne.
Ananas. Sok ananasa vsebuje vrsto beljakovinskih encimov, s katerimi pospešujemo kemične procese v presnovi, poleg tega pripomore k razgradnji maščob in s tem znižuje telesno težo. Poleg encimov vsebuje še beta karoten, pantotensko kislino in vitamina C in B12. V ananasu so še minerali kalij, kalcij, cink in celo jod. Minerali so le v zrelih sadežih. Ananas pomaga pri odvajanju blata, zavira različna vnetja, redči kri.
Banana je najpopolnejšo živilo, saj ima skoraj vse esencialne snovi, potrebne za življenje. Zaradi velike količine kalija pomirja srčni ritem, znižuje krvni tlak, uravnava bazno kislinsko ravnovesje. Vsebuje velike količine vitamina C. Po množini energije, ki jo daje, je na drugem mestu, takoj za avokadom. Uživanje banan zato priporočajo ob utrujenosti in pri driski, ker zapira. Tudi bolezni tankega črevesa lahko zdravimo z njo. V bananini lupini je nekaj opojnih alkaloidov, kar z uspehom izkoriščamo pri zdravljenju razdražljivosti, nervozah in depresiji.
Mango je poln encimov, vsebuje še klorofil, beta karoten, vitamine C; E; B2, B6, folno kislino, kalij in jod. Če ga nekaj tednov uživamo redno, bomo opazili pospešeno prenovo kože. Izboljšuje pretok krvi po telesu, pomaga pri regeneraciji celic in telesnih tekočin po stresu ter aktivira kemične spojine, ki nosijo sporočila živčnemu sistemu.
Avokado. Energijsko je na vrhu lestvice sadja. Pomaga pri kroničnem zaprtju, pri nervozah, pri težavah z želodcem in črevesjem. Učinkuje pri blaženju bolečin žolčnika in jeter. Zelo učinkovit in hranljiv je za kožo, saj vsebuje ogromno vitaminov A in E in C. Je odličen nevtralizator prostih radikalov.
Melona - Pomaga pri revni krvi, pri kroničnih težavah z odvajanjem blata, pri putiki, pri kamnih v mehurju, saj jih topi, in pri zlati žili. Pomaga pri zniževanju telesne temperature, kar velja za vse bučnice. Melona je odlično sredstvo proti poapnenju žil, saj znižuje holesterol.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media