Recepti oktober 2013

Recepti oktober 2013

Dobro počutje | okt. '13

Bučkin kolač z limonovim oblivom
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model namastimo in pomokamo.
Potrebujemo 300 g naribanega bučnega mesa, uporabimo lahko grobo naribane bučke ali buče – slednje olupimo in odstranimo semenje.
V večji posodi gladko zmešamo tri jajca, 225 g sladkorja, deciliter oljčnega olja, 1,5 dl jogurta in vrečko vaniljevega sladkorja. Na zmes presejemo 280 g moke, čajno žličko pecilnega praška, pol žličke sode bikarbone, pol žličke soli, dve žlički mletega cimeta, žličko nastrganega ingverja in pol žličke nastrganega muškatnega oreščka. Vse skupaj narahlo premešamo, dodamo še bučke in 150 g mletih orehov, premešamo ter naložimo v model.
Postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 45 minut. Preverimo z zobotrebcem. Pecivo je zelo sočno, zato ga obvezno po peki pustimo ohlajati 10 minut v modelu.
Medtem pripravimo limonov preliv iz 60 ml sveže stisnjenega limonovega soka, 65 g kristalnega sladkorja in140 g sladkorja v prahu. Kolač zvrnemo na servirni krožnik in še mlačnega takoj premažemo z limonovim oblivom. Pred postrežbo povsem ohladimo.

Pečena prosena kaša
Za štiri osebe v lonec nalijemo liter mleka, ga solimo s ščepcem soli, zavremo in vanj zakuhamo tri decilitre oplaknjene prosene kaše. Kuhamo deset minut, nato odstavimo.
Pečico segrejemo na 170 – 180 stopinj. Posebej penasto stepemo tri jajca, tri žlice sladkorja, vanilijev sladkor in eko limonino lupinico. V drugi posodi čvrsto stepemo dva decilitra sladke smetane.
Kuhani kaši najprej primešamo jajčno zmes, nato pa še stepeno sladko smetano.
Zmes naložimo v model in takoj postavimo v segreto pečico. Pečemo največ 15 do 20 minut. Jed ponudimo še toplo z jabolčnim kompotom.

Črno – beli venčki
Za 25 piškotov v posodo stresemo 250 g moke, 80 g sladkorja v prahu, zavitek vanilijevega sladkorja, ščep soli, dodamo večje jajce ali dva rumenjaka in 125 g masla. Zgnetemo krhko testo. Razdelimo ga na dva dela, v en del vgnetemo še dve žlici kakava. Oblikujemo dva hlebčka, ju zavijemo v folijo ali v vrečko in pustimo počivati v hladilniku vsaj eno uro.
V posodici zmešamo razžvrkljan rumenjak in dve žlici sladke smetane.
Spočito testo oblikujemo v tanke svaljke, debele in dolge kakor svinčnik. Prepletemo po enega svetlega in enega temnega. Konca pomažemo z rumenjakovo mešanico in trdno stisnemo skupaj. Obročke postavimo na pekač s papirjem za peko, premažemo z jajčnim premazom in pečemo v pečici pri 180 stopinjah približno deset minut.

Kvašene miške s pehtranom in meto
Za kvasec v lončku zmešamo 40 g kvasa, žličko sladkorja in štiri žlice toplega mleka ter pustimo vzhajati nekaj minut.
V večjo skledo presejemo kilogram moke, ob strani dodamo ščep soli, vanilijo in nastrgano lupinico eko limone. Posebej v posodi premešamo jajce, tri žlice sladkorja, deciliter sladke smetane, dodamo tri naribana jabolka, lističe pehtrana in po želji še malo narezanih listov mete.
V moko zlijemo vzhajan kvas, pripravljeno jajčno mešanico in postopoma prilivamo 2,5- 3 decilitre toplega mleka. Zgnetemo mehko testo, ki naj vzhaja dobro uro.
Vzhajano testo zajemamo z žličko, ki jo sproti pomakamo v vroče olje, in miške v vroči maščobi ocvremo. Ocvrte posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo še tople.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media