Ne zasajajte mačeh, sadite vijolice!

Ne zasajajte mačeh, sadite vijolice!

Prosti čas | okt. '13

Čas, ko se sonce utrujeno plazi čez vrhove streh, da še komaj uspe osušiti jutranjo roso, je tudi spomin na nekoč cvetoče gredice, nasade in korita s pročelij naših domov. Poletno cvetje je izgubilo svoj šarm, le tu in tam se v meglenem jutru še bohoti kak cvet. Zdaj je napočil čas mačeh.

Viola cornuta je latinsko ime za mačeho. Sodi torej v rod vijolic, tistih živopisnih rastlin, ki jih povezujemo z ljubeznijo, radoživostjo, nagajivostjo, toplino in nikakor ne z morbidnostjo nagrobnega kamna. To nesrečno ime smo ji nadeli s prevodom iz nemščine die Stiefmutter. Mačeha zato, ker njen cvet sestavlja pet krilc, od katerih največje predstavlja mater. Na njeni levi in desni strani stojita dve enako obarvani krilci, ki predstavljata lepo oblečeni hčeri, na vrhu pa v obliki dveh enobarvnih krilc kukata še pastorki. Glede na barve in veselje, ki nam ga v teh turobnih dneh pričara, predvsem pa glede na njen tankočutni cvet, je ustreznejše angleško poimenovanje Pansy, ki bi v prevodu pomenilo mevžica.
Ker je mačeha kot dvoletnica edina primerna za zasajanje v jesensko-zimskem času, se je hitro udomačila na naših pokopališčih. Je pač del slovenske folklore, da za prvi november okitimo grobove s takrat cvetočim cvetjem – z mačehami, krizantemami, resjem … In zato je to cvetje v naših krajih postalo nagrobno. Pa ni. Krizantema, denimo, v anglosaksonskem svetu pomeni življenje in je njen cvet pogost spremljevalec rojstnodnevnih daril. Odmislite torej epitaf nad nasadom  jesenskega cvetja in ga zasadite v vrtove, gredice in korita. Saj to so vendar vijolice!
Vsako leto novi odtenki!
Žlahtnitelji nam vsako leto predstavijo nove sorte mačeh. Izpopolnjujejo jih v intenzivnosti barv, obstojnosti cvetov, predvsem pa v obstojnosti v zimskem času. Vedno bolj tudi na naš trgu osvajajo viseče izvedenke. Te morajo imeti koreninski sistem še bolj odporen na zmrzal, zato so razvili ekstra prezimne sorte.
In kaj je letos »in«? Trendom v floristiki vedno botruje stanje duha v družbi. Ko se gospodarstvo lomi in je čas za skromnost, naj to sporočajo tudi cvetlice. Vedno bolj so zato »in« umirjeni nasadi, ki simulirajo naravno stanje. Gre za kombinacije, kjer prevladujejo trave in zimzelene rastline v sožitju z umirjenimi toni cvetočih rastlin, ki še najbolj spominjajo na travnik. Tudi pri zasajanju grobov uporabite više rastoče trajnice (trave, floks, resje); te zasajamo v drugi plan. Ne pozabite, v prvem so vedno vijolice!
Z obiskom vrtnarije Pavlin na Vodovodni cesti za Bežigradom se boste seznanili z vsemi novostmi in trendi, ki jih premore trg. Njihova tradicija sega v leto 1910, ko je praded postavil prve tople grede in začel z gojenjem zelenjave in okrasnega cvetja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media