Vaša svetovalka – Milena Paulini – november 2013

Vaša svetovalka – Milena Paulini – november 2013

Dobro je vedeti | nov. '13

Od kdaj gre vdovcu del vdovske pokojnine
Bralec M. L. iz Ilirske Bistrice piše, da mu je na pomlad letos umrla žena, ki je bila že upokojena, zahtevek za del vdovske pokojnine pa je vložil šele julija. Bil pa je neprijetno presenečen, ko je izvedel, da mu je bila pravica do dela vdovske pokojnine priznana šele od 1. avgusta naprej. Njegova soseda je namreč dobila del vdovske pokojnine izplačan tudi za nazaj, čeprav je zahtevek vložila nekaj mesecev po moževi smrti. Zato ga zanima, zakaj tudi on ni upravičen do dela vdovske pokojnine po pokojni ženi že od njene smrti dalje.
Pravica do dela vdovske pokojnine se po vsebini bistveno ne razlikuje od ureditve, kakršno je določal prejšnji zakon, veljaven do 31. 12. 2012. Vdova ali vdovec lahko poleg svoje predčasne, starostne ali invalidske pokojnine pridobi 15 odstotkov vdovske pokojnine po umrlem zavarovancu ali upokojencu, vendar pa znesek ne sme presegati 11,7 odstotka najnižje pokojninske osnove. Da se vdova ali vdovec odloči za uživanje dela vdovske pokojnine, je seveda odvisno od tega, kaj je zanj ugodneje. Lahko namreč izbira med uveljavitvijo vdovske pokojnine, odmerjene v višini 70 odstotkov osnove za odmero vdovske pokojnine, ali uživanjem lastne pokojnine z delom vdovske pokojnine.
Dejstvo pa je, da je prejšnji zakon datum izbire med pokojninami urejal ugodneje od zdaj veljavnega. Če sta vdova ali vdovec vložila zahtevek za priznanje pravice do dela vdovske pokojnine do 31. 12. 2012, jo je ZPIZ začel izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po prenehanju izplačevanja pokojnine umrlemu, vendar največ od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve in še za šest mesecev nazaj. Glede na to se je torej bralčevi sosedi lahko začel izplačevati del vdovske pokojnine tudi za nazaj, čeprav je bil zahtevek vložen nekaj mesecev po smrti moža. Zdaj veljavni zakon pa pri izbire med pokojninami, torej tudi za del vdovske pokojnine določa, da sta vdova ali vdovec do nje upravičena od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve. Bralcu, ki je zahtevek za del vdovske pokojnine vložil v letošnjem letu, gre tako del vdovske pokojnine od prvega dne naslednjega meseca po vloženi zahtevi, torej od 1. avgusta dalje.

Delna upokojitev
Bralka M. T. iz Ljubljane navaja, da je pogoje za starostno pokojnino izpolnila že pred štirimi leti, in sicer z dokupom petih študijskih let in z upoštevanjem znižanja starosti zaradi štetja zavarovalne dobe s povečanjem. Zdaj je stara 57 let in ima 42 let skupne pokojninske dobe. Zanima jo, ali bi že lahko začela delati po štiri ure, saj si ne želi v celoti prekiniti delovnega razmerja in bi zato uveljavila delno pokojnino.
Po novem zakonu o PIZ lahko delavci v delovnem razmerju, samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki so izpolnili pogoje za predčasno ali starostno pokojnino, pridobijo pravico do delne pokojnine, če ostanejo v obveznem zavarovanju najmanj za štiri ure na dan ali za 20 ur na teden.
Bralka, ki je že pred štirimi leti izpolnila pogoje za starostno pokojnino po prejšnjem zakonu, ne izpolnjuje pogojev za predčasno ali starostno pokojnino po zakonu, ki velja od 1. 1. 2013 dalje. Za pridobitev pravice do predčasne pokojnine je bralka sicer že izpolnila pogoj pokojninske dobe 38 let in 4 mesece z upoštevanjem dokupa študija, vendar pa nima izpolnjenega pogoja starosti 58 let (pogoji za leto 2013). Za pridobitev pravice do predčasne pokojnine zakon namreč ne dovoljuje nobenega znižanja starosti, torej tudi ne znižanja starosti zaradi štetja zavarovalne dobe s povečanjem. Prav tako bralka v letu 2013 tudi ne izpolnjuje pogojev za starostno pokojnino, ker nima izpolnjenega pogoja 38 let in 4 mesece pokojninske dobe brez dokupa, saj se v to dobo ne šteje dokup študija v trajanju 5 let. Pogoj starosti 58 let za starostno pokojnino sicer izpolnjuje ob upoštevanju znižanja starosti zaradi zavarovalne dobe s povečanjem, ki pa se upošteva pri starostni pokojnini.
Bralka bi lahko po veljavnem zakonu šele z izpolnitvijo pogojev za predčasno ali starostno pokojnino uveljavila pravico do delne pokojnine. Če se bo bralka odločila ostati v delovnem razmerju do izpolnitve pogojev za predčasno ali starostno pokojnino in če bo uveljavila pravico do delne pokojnine, bo izgubila pravico uveljavljanja starostne pokojnine po prejšnjem zakonu.
Če pa se bralka želi delno upokojiti, da bi še nekaj časa delala po štiri ure, pa lahko uveljavi pravico do starostne pokojnine po prejšnjem zakonu, potem pa se kot starostna upokojenka vnovič zaposli najmanj za štiri ure. V tem času se ji izplačuje polovica starostne pokojnine. Zakon tudi omogoča, da zavarovanec lahko dela tudi več kot štiri ure na dan in se mu izplačuje ustrezen sorazmerni del pokojnine. Po prenehanju delovnega razmerja se bo bralki pokojninska doba in plača iz vnovičnega zavarovanja upoštevala pri vnovični odmeri starostne pokojnine.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media